Online School
Регистрирани потребители: 22279
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

На какво се научават децата в детската градина?

Детската градина е важен период от живота на всяко дете, затова не може с лека ръка да се пренебрегне. Доста е спорен въпроса, защото все повече родители започват да предпочитат да не пращат детето си на детска градина. Обикновено избират и нагърбват със задачата по отглеждането  някоя от бабите, което също е вариант, но не и най-добрия. Ролята на родителите в изграждането на характера и уменията на детето е безкрайно важна, но времето, през което не сте заедно, е добре малкия човек да прекарва със специалисти в тази област, които да затвърждават и да надграждат вече установените от вас умения. А правилното място е детската градина, където учители с квалификация предучилищна педагогика ще поемат възпитанието на детето ви, докато вие сте на работа. Тези детски заведения имат строго установен учебен план, който следват и в който са упоменати видовете дейности за децата, посредством които те ще придобиват определени умения. Тази учебна програма, също както и в училищата, е точно и ясно формулирана и в нея фигурират наколко основни направления по които децата да придобият знания и способности. Тя е одобрена от Министерството на образованието и е строго структурирана според различните възрастови групи.
С помощта на съветите на директорката на столично ОДЗ, магистър по предучилищна педагогика, ще ви разкажем за заниманията и дейностите с вашите деца в детската градина. Самата учебна програма представлява план на държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка и е разработена от професионалисти в системата на педагогиката на предучилищното образование. Като цяло основните области, на които се набляга са с една единствена цел – да се сформират определени социални и интелектуални умения у детето, които да му помогнат за неговото созиализиране и по-нататъшното му развитие в живота.

Оразователно направление:
Български език


Разира се, че това е най-важната област и трябва да се обърне най-голямо внимание на детето в тази сфера. Все пак правилното овладяване на езика стои в основата на общуването и спомага и за по-нататъшното развитие и обучение на детето в тази насока. Най-важното е детето да се научи да говори смислово и граматически свързано, да произнася правилно всички звукове, да разбира значението на думите, които използва за да ги употребява правилно и на място. А при различните възрастови групи тези умения се постигат чрез различни занимания. Например, детето от 3 до 4 годишна възраст прави описание на познати играчки и предмети, с помощта на въпроси; може да конструира прости изречения, разбира и изговаря различни по смисъл думи. Детето между 4 и 5 години описва картини, преразказва части от приказка, използва по-дълги изречения, разпознава единствено и множествено число, подбира определения към дадена дума. А във възрастта между 5 и 7 години се обръща вече внимание на нормалното поддържане на разговор, детето трябва да може да състави разказ по картина, да използва по-сложни изречения, да разпознава сегашно, минало и бъдеще време, да разпознава и да пише печатни букви, да може да разчита отделни думи и надписи – все пак това е подходящата възраст, когато детето трябва да се подготви за училище.

Образователно направление:
Математика


В тази насока децата придобиват основни познания за количествените, пространствените и времевите отношения на обектите. По този начин детето осъзнава и собственото си място в пространството, а и на останалите предмети също. Различните геометрични форми също се научават тук, като за това спомагат различните игри и книжки за оцветяване, различни формички, които децата трябва да очертават и оцветяват.

Оразователно направление:
Ориентиране в социалния свят и ориентиране в природата


Ако детската градина спомага за интелектуалното развитие, то тя още повече спомага и за по-лесното социализиране на вашето дете. Тук детето се учи да общува и да се ориентира в социалния свят не само чрез взаимодействието с връстниците, но и чрез поставянето му в различни ситуации от реалния живот, разиграването на различни сценки, които да стимулират неговите адекватни реакции. А колкото до ориентирането в природата, то специалистите се заемат да научат вашето дете да придобие общи представи за различните природни обекти, явления, начини за поведение в природната среда. Било то растителен или животински свят, то детските градини са обсипани с картинки на цветя и животни, дори всяко дете разпознава гардеробчето си по картинката на него – било то цвете, животинче или пък топка или кукла. Изобщо атмосферата, която цари в детското заведение, неговата украса са направена също с образователна цел и с идеята за постигането на едно добро естетическо разбиране на вашето дете за нещата около него.


Много и най различни са насоките, в които действат квалифицираните специалисти по предучилищна педагогика. Всяко едно занимание е добре планирано и носи своето послание и своя набор от методи за постигане на дадени умения. Непрекъснато се стимулира въображението на вашето дете, то само твори, например различните занимания с пластелин или пък рисуването. Малкият ви пакостник се учи да мисли, учи са на труд и отговорност, става по-самостоятелен и уверен. Е да не забравяме и физическите упражнения, които при по-малките се изразяват в игри, които изискват повече движение, а при по-големите в правенето на различни физически упражнения и сутрешна гимнастика, например. А ако се пртеснявате, че заради големия брой на децата в групите, няма да се обърне достатъчно внимание на вашето дете, то знайте, че са отделени и часове за индивидуална работа за деца, които, например се справят по-бавно със задачките.
Специалистите съветват да обръщате повече внимание на детето си, да го изслушвате винаги когато има нужда, защото знаете, че първите седем години са най-важни за сформирането на характера. В детската градина контактът родители-учители е много силно изразен, защото все пак сутрин водите детето на градина, а вечер го взимате и установявате по-чести контакти с възпитателите на детето си и получавате професионални съвети от специалисти. Така че, възползвайте се от тези моменти за да успеете да изградите своето детенце като индивидуална личност. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber