Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ХРАНЕНЕТО СЕ ПРОМЕНЯ СЛЕД ГОДИНКАТА

Храненето на детето се променя, когато то навърши една годинка. То вече яде по-малко, но всичко. На тази възраст обикновено храненията са четири на ден – закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря.
Общо взето, навършването на годинката, се свързва с въвеждането на мъничето, така да се каже, в режима на възрастните. То вече се храни заедно с тях на масата и яде самичко, макар и с ръчички.
Годинката е периодът, в който детето прави най-важната крачка към своята независимост – учи се да ходи като повечето мъници вече ходят свободно на годинка и един-два месеца.

НОВИТЕ НАВИЦИ НА ДЕТЕТО

o Яде по-малко
След като навърши една годинка, детето вече няма да расте със същото темпо, както до сега. Ако до годинката то е пораснало с около 25 см., то следващата година ще порасне най-много с още около 12-13 см. Така и хранителните нужди на детето вече не са същите – то има нужда от по-малко храна, но яде всичко. И колкото и чудно да ни изглежда това, че едно по-голямо дете яде по-малко от дете под една годинка, това е факт.

o Яде самичко
На тази възраст детето вече проявява голямо желание да се храни самичко. И не правете грешката да не удовлетворите това желание на детето, защото, ако стане така, нищо чудно след 1-2 месеца то да изгуби този импулс. Просто не обръщайте внимание на храната по пода и дайте възможност на детето да се научи да се храни самичко, защото това е много важно за него и колкото по-рано стане, толкова по-добре и толкова по-лесно ще ви бъде по-нататък.

o Вече може да дъвче
Малко по малко пюретата и кашичките отстъпват на “нормалната” храна, тоест тази, предназначена за големи. И така едно много важно умение, което детето ще придобие на около годинка, е дъвкането. И ще направи всичко възможно, за да се научи, като ще слага всичко, което хване, в устата си. Естествено че дъвкането на твърда храна изисква много повече усилия от яденето на пюрета и пиенето на мляко и детето ще се изморява по-бързо. Но не се отказвайте ако видите, че учейки се да дъвче, детето ще поема много по-малко храна, това бързо ще се промени, веднага щом то свикне с твърдата храна.

o Сяда на масата като голям човек
Препоръчително е малкото дете да сяда заедно с родителите си на масата, винаги, когато те ще се хранят. Храненето е едно социлано занимание, така да се каже, заедно със семейството и детето ще се учи и ще взима пример именно от родителите си и по-големите си братя и сестри. Споделяйки храненето със семейството си, то ще се превърне в нещо много забавно и интересно за малкото дете.

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber