Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Храненето – полезни съвети

Доста информация има за правилното хранене на децата и дори готови примерни менюта, които да следваме. Да, обаче, и тук важи с пълна сила правилото, че всяко дете си е индивидуално и следователно и хранителната му диета трябва да бъде съобразена с неговите физически характериситики.

Според специалистите
Повечето специалисти препоръчват на родителите да обърнат изключително голямо внимание на храненето на детето през първите две години от живота му. Важно е да въведете правилни и здравословни навици на хранене още в най-ранна възраст, тъй като тогава най-лесно се моделират дори вкусовите предпочитания на детето, а и организмът му ще привикне към даден режим и определена хранителна диета. Глобален проблем сред децата е затлъстяването, като, ако до скоро това беше проблем, който се срещаше при подрастващи, тинейджъри и възрастни, то в момента все повече расте процентът на децата с наднормено тегло и затлъстяване и сред по-малките деца. А, знаете, че наднорменото тегло и затлъстяването са предпоставка за появата на проблеми със сърцето, диабет и т.н.
 Според специалисти всичко това се дължи на наличието на прекалено много вредни храни на пазара, които родителите купуват, мислейки си, че внасят разнообразие в хранителното меню на детето. Според проучвания, например, децата на година и половина нямат изградени вкусови предпочитания към плодовете, а основна храна се явяват при тях пържените картофки. Естетсвено, че няма дете и дори възрастен, който да не обича пържени картофи, но става страшно, когато те се превърнат в основната и ежедневно консумирана храна. Да, казват, че все пак трябва да уважаваме вкусовите предпочитания на детето и да му даваме това, което обича, но именно затова трябва да се наблегне на храненето през първите две години, за да съумеем да изградим правилни и здравословни хранителни навици у нашето дете.
 Лошото е, че всички вредни храни се поднасят като “на тепсия” на нашите деца и не е по силите ни винаги да ги предпазим от това. Ето защо специалистите препоръчват всяко дете да практикува някакъв спорт или каквато и да е друга физическа активност, която да поддържа здравето му. освен това примерът на родителите вкъщи се смята за решаващ, така че подтиквайте децата си към здравословна храна, още от съвсем мънички.

Внимавайте какво давате на децата си!
Тук идеята е на принципа на повечето диети – препоръчителните калории, които човек трябва да приема на ден и както се казва ‘нито залък повече’ от това. Същото е и при децата, при тях също трябва да се следят тези неща. Това не значи да се вманиячавате в броенето на калории по цял ден, но все пак трябва да се проследяват нещата, за да се постигне един контрол на нормалното тегло и при детето. Няма да изброяваме всички здравословни продукти, които задължително трябва да присъстват в менюто на детето, а тези, които трябва да ограничавате също са ясни – всякакви тестени изделия, сладкиши, шоколади, бонбони и т.н. Знаем, че всички деца обичат сладки неща и нямаме предвид да не им давате изобщо, а просто в умерени количества.

Физическата активност
Препоръчва се децата да извършват интензивна физическа активност (практикуването на някакъв спорт) поне 60 минути дневно, като това не се отнася само за подрастващите, а и за по-малките, които вече прекарват повечето време от деня, гледайки анимация по телевизията – доста широко разпространена е употребата на телевизора като “детегледачка”, но това е друга тема. Особено за деца, които водят по-застоял начин на живот, дори 100-150 калории повече от препоръчителните за деня ще се отразят лошо на телесното тегло на детето.

За деца на две и повече години се препоръчва:


- поддържайте равновесие между количеството на консумираните калории и тези, които се изгарят чрез физическата активност на детето
- детето да извършва поне 60 минути дневно интензивна физическа дейност
- да консумират ежедневно повече плодове и зеленчуци в естествен вид, тъй като готовите сокове не покриват ежедневните нужди на детето от витамини и минерали
- растителните мазнини са по-препоръчителни от животинските
- редуцирайте консумацията на сокове и храни с високо съдържание на захар
- да консумират ежедневно обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини млечни продукти
- поне два пъти седмично трябва да се консумира риба – печена на фурна или задушена
- намалете консумацията на сол и различни продукти с високо съдържание на солИзпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber