Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Пролетта – най-подходящото време да научим детето си да цени природата

Пролетта дойде, а хубавото време кани всички да излезем от къщи и да се насладим на красивата природна картина, която цари навън. В децата ни се заражда желанието да изследват всичко, което е около тях и се опитват да придадат смисъл на всяко нещо в средата им. Пред нетърпението и любопитството на детето, ние родителите сме изправени пред задачата да отговорим на всичките му въпроси и то - по-бързо, моля! Родителите трябва да се погрижат да осигурят на детето дейности, които да стимулират взаимодействието им със всичко, което ги заобикаля. Разходка в парка, в градината, в полето или дори пътя от училище до дома са много подходящ сценарии за да започнем едно интересно приключение с детето си. Естетическото възпитание е важна част от сформирането на характера на нашия малчуган, затова родителите за тези, които първо трябва да го научат как да използва правилно сетивата си и да умее да контролира чувставата си. Разбира се, полезните съвети са от нас, а желанието и отговорността се пада на вас родителите. Знайте, че сетивата на децата ни са дори много по-богати от нашите и само трябва да ги развием и поощрим.

Как да привлечем погледа на детето си и да стимулираме зрението?

Естествено трябва да направим разходката много, много интересна за да успеем да привлечем вниманието на нашето дете, тъй като знаем, че на децата бързо им омръзва всичко и трябва непрекъснато да търсим нови и нови забавления. Така че, разхождайки се, разказвайте му по нещо за всички животинки, които срещате по пътя си. Обърнете внимание на дърветата, които до момента са били голи, а сега са обсипани с листа, цветове или още неразлистени пъпки, от които ще излязат листенцата след това. Хората наоколо също са интересни – всеки унесен в своето занимание, попитайте го кой какво прави, например, градинарят, който срещнете, как подрязва храстите и окопава градинката с цветята. Можете да стимулирате и обогатявате чувствата и усещанията у детето си и от вкъщи, например, сутрин като станете отидете до прозореца, вижте какво е времето, помислете какви дрехи са подходящи за днешния ден. Попитайте детето какво време, например, преобладава през различните сезони на годината.

Как да стимулирате слуха на детето?

Използвайте разходката в парка или гората, например, за да разкажете на детето за животинките, които се подвизават там. Накарайте го да се заслуша в песните на птичките, жуженето на пчелите, катеричката, която шумоли из храстите. Можете също да го попитате с какви звуци чува то през пролетта и да ги сравни с тези през другите сезони. По този начин ще създадете у детето си усет за всичко, което го заобикаля, ще му помогнете да се ориентира по-лесно в обстановката и да обръща внимание и на най-малките детайли.

Как да приучите детето си да използва обонянието си?

Накарайте детето да помирише уханието на цветята и дори уханието, например, на цялата гора, на борчетата. Попитайте го харесва ли му, кое цвете му харесва най-много със своето ухание. Дори и лошите миризми из центъра на града, например, докато се прибирате от училище, също са интересни за детето. Така ще го научите да ги сравнява и да придобие усет към приятно и неприятно.

Стимулиране на допира

Накарайте детето си, например, да вземе внимателно в ръце едно охлювче и да го разгледа внимателно, питайте го за различните части на тялото му, “къщичката му”. Пипнете заедно различните дървета, храсти, разказвайте му кое е твърдо, кое е меко, грапаво или гладко. Така детето ви ще се научи да различава правилно всички повърхности, да усеща вещите, които докосва.

Всичко това е важно за вашето дете, за да се научи правилно да служи със сетивата си, да се научи да ги използва за да оцени красивото и грозното, доброто и лошото. Целта е да стимулирате малчуганите си да изразяват чувствата си. Можете, например, след разходката, вкъщи да го накарате да нарисува картина с най-интересните неща, които е видяло и тези, които за му харесали най-много. Обяснете му колко е важно да опазва околната среда за да бъде красиво всичко онова, което вижда около себе си.
Помнете, че вие сте тези, които поставяте началото за сформиране на естетическото възпитание във вашия малчуган, а всичко това е част от неговото забавление. Какво е по-приятно от това да виждате как детето ви цени живота и природата, която го заобикаля и заедно се радвате и на малките неща около вас.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber