Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ОЧНАТА АЛЕРГИЯ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Алергичните заболявания на очите са чест проблем при децата. Характерно е двустранното възпаление на конюнктивата с хронично-рецидивиращ и сезонен характер. Основните симптоми включват различен по сила сърбеж, както и зачервяване, сълзене и парене на очите, а в по-тежки случаи – жилава, точеща се секреция, дразнене от светлината и оток на клепачите. Може да има съпътстваща  астма, алергичен ринит и атопичен дерматит.

Алергичните очни заболявания, срещащи се в детската възраст, се проявяват като сезонен алергичен конюнктивит, вернален кератоконюнктивит и по-рядко – атопичен кератоконюнктивит.

СЕЗОНЕН АЛЕРГИЧЕН КОНЮНКТИВИТ
 
Това е най-честата форма на очна алергия. Среща се през пролетта и се за-силва при извеждане на детето сред природата. Предизвиква се от специфични алергени във въздуха – полени, отделяни от тревите, цветята и дърветата. Пациентите  се представят със зачервявания на очите, сълзене и оплаквания от сърбеж. Конюнктивата има ”млечен” или розов вид, в резултат на отока и разширените кръвоносни съдове.
 

ВЕРНАЛЕН КЕРАТОКОНЮНКТИВИТ

Среща се по-често при момчета и подобно на сезонния алергичен конюнктивит се активира през пролетта. Пациентите често имат съпътстващи алергични прояви. Кръвните изследвания показват еозинофилия и повишени нива на имуноглобулин Е. Началото на заболяването е около 5-тата година и обикновено изчезва до пубертета. Промените са локализирани от вътрешната страна на горния клепач или на лимба (част от конюнктивата, намираща се около роговицата). В ранните стадии на това заболяване конюнктивата е дифузно оточна и изглежда млечнобяла. По-късно се развива типична "паважна" хипертрофия с формиране на нараствания, наречени "папили". В повечето случаи има специфичен, жилав, точещ се секрет. Най-честите оплаквания  са дразнене от светлина, сълзене и интензивен сърбеж. Може да има усещане за чуждо тяло в окото. При прогресиране на състоянието може да бъде въвлечена и роговицата, което определя сериозността на това заболяване.

АТОПИЧЕН КЕРАТОКОНЮНКТИВИТ

Среща се рядко при децата, по-често в тинейджърска възраст. Състоянието няма сезонен характер и в много случаи е свързано с атопичен дерматит, екзема или астма. Засяга се конюнктивата като се развиват неспецифични възпалителни промени, а по-рядко и в по-тежки случаи се уврежда и роговицата.

Алергичните очни прояви могат да имат широк спектър на клинична изява, затова специализираният очен преглед е много важен и не трябва да се прибягва към самолечение. Основно място в диагностиката и терапията е установяване на  специфичния алерген и ограничаването на контактите с него. Острите прояви се повлияват добре от очни капки, съдържащи нестероидни, или в по-тежки случаи – стероидни съставки. Понякога се налага общо лечение от алерголог.

В заключение може да се каже, че алергичните очни заболявания са много често срещани. Правилната диагноза и лечението им налага задължително консултация с очен лекар.


Д-р Даниела Милошова,
Детска Консултативна Поликлиника,
гр. София 
                 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber