Online School
Регистрирани потребители: 22359
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ОЧНАТА АЛЕРГИЯ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Алергичните заболявания на очите са чест проблем при децата. Характерно е двустранното възпаление на конюнктивата с хронично-рецидивиращ и сезонен характер. Основните симптоми включват различен по сила сърбеж, както и зачервяване, сълзене и парене на очите, а в по-тежки случаи – жилава, точеща се секреция, дразнене от светлината и оток на клепачите. Може да има съпътстваща  астма, алергичен ринит и атопичен дерматит.

Алергичните очни заболявания, срещащи се в детската възраст, се проявяват като сезонен алергичен конюнктивит, вернален кератоконюнктивит и по-рядко – атопичен кератоконюнктивит.

СЕЗОНЕН АЛЕРГИЧЕН КОНЮНКТИВИТ
 
Това е най-честата форма на очна алергия. Среща се през пролетта и се за-силва при извеждане на детето сред природата. Предизвиква се от специфични алергени във въздуха – полени, отделяни от тревите, цветята и дърветата. Пациентите  се представят със зачервявания на очите, сълзене и оплаквания от сърбеж. Конюнктивата има ”млечен” или розов вид, в резултат на отока и разширените кръвоносни съдове.
 

ВЕРНАЛЕН КЕРАТОКОНЮНКТИВИТ

Среща се по-често при момчета и подобно на сезонния алергичен конюнктивит се активира през пролетта. Пациентите често имат съпътстващи алергични прояви. Кръвните изследвания показват еозинофилия и повишени нива на имуноглобулин Е. Началото на заболяването е около 5-тата година и обикновено изчезва до пубертета. Промените са локализирани от вътрешната страна на горния клепач или на лимба (част от конюнктивата, намираща се около роговицата). В ранните стадии на това заболяване конюнктивата е дифузно оточна и изглежда млечнобяла. По-късно се развива типична "паважна" хипертрофия с формиране на нараствания, наречени "папили". В повечето случаи има специфичен, жилав, точещ се секрет. Най-честите оплаквания  са дразнене от светлина, сълзене и интензивен сърбеж. Може да има усещане за чуждо тяло в окото. При прогресиране на състоянието може да бъде въвлечена и роговицата, което определя сериозността на това заболяване.

АТОПИЧЕН КЕРАТОКОНЮНКТИВИТ

Среща се рядко при децата, по-често в тинейджърска възраст. Състоянието няма сезонен характер и в много случаи е свързано с атопичен дерматит, екзема или астма. Засяга се конюнктивата като се развиват неспецифични възпалителни промени, а по-рядко и в по-тежки случаи се уврежда и роговицата.

Алергичните очни прояви могат да имат широк спектър на клинична изява, затова специализираният очен преглед е много важен и не трябва да се прибягва към самолечение. Основно място в диагностиката и терапията е установяване на  специфичния алерген и ограничаването на контактите с него. Острите прояви се повлияват добре от очни капки, съдържащи нестероидни, или в по-тежки случаи – стероидни съставки. Понякога се налага общо лечение от алерголог.

В заключение може да се каже, че алергичните очни заболявания са много често срещани. Правилната диагноза и лечението им налага задължително консултация с очен лекар.


Д-р Даниела Милошова,
Детска Консултативна Поликлиника,
гр. София 
                 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber