Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

8 ПРИЧИНИ ДА НЕ УДАРИМ ДЕТЕТО СИ

Никой родител не желае злото на детето си и знае, че не трябва да упражнява агресия върху него. Но, понякога колкото и да се опитваме с мек тон да възпитаваме детето си, то буквално ни се качва на главата и тогава идва момента, в който родителя избухва и в повечето случаи го удря несъзнателно. Но е всеизвестен факт, че боя изобщо не е средство за възпитание и обикновено води до появата на още по-сериозни проблеми и лоши последствия. И стигаме до заключението, че едва ли не, ние като родители трябва първо да превъзпитаме реакциите си, преди да започнем да възпитаваме детето си. И последното е безспорно, защото има много ефикасни начини, по които да се разберете с детето си. Но тъй като всяко дете е различно, то вие като родители го познавате най-добре и с малко повече търпение ще съумеете да откриете правилния подход. Сами ще се убедите, че боя нито е средство за възпитание, нито по този начин ще изградите ефективна комуникация с детето си, а всичко зависи именно от постигането на взаимно доверие и разбирателство.


При всички положения причините да не ударите детето си са много повече от осем, но ние ще изброим само някои от най-съществените от тях:


1. Боят подтиква към бой
 Какво имаме предвид? Ами, много просто – всеки знае класическата история за майката, която вярвала, че удрянето е важна част от възпитанието на детето й, докато, обаче, един ден не видяла тригодишната й дъщеря да удря едногодишния й син. Когато се опитала да я спре и поискала обяснение, дъщеря й отговорила, че просто си играе. Какъв е извода от това? Извода е, че децата обичат да имитират поведението на хората около тях и особено на тези, които уважават и обичат. Те възприемат нещата с идеята, че това, което правите вие е правилното и копират вашето поведение. А не забравяйте, че един ден същата дисциплина, която сте прилагали на вашето дете, то ще приложи на своето. Тоест дисциплината и отношенията вкъщи са плод на много усилия за цялото семейство и трябва да се стигне до най-оптималния вариант, без от това да има засегнати емоционално. Ако вие удряте детето си, за него това ще означава, че това са нормални взаимоотношения между хората и то ще започне да се държи така и с околните, а никой родител не иска това. И може някой да каже: “Ама аз не го удрям силно и не го правя често, а само в случайте, когато сме стигнали до безизходица”. Такова положение, обаче, няма. Изход има от абсолютно всяка ситуация, стига да не се поддавате на поривите си, а да премисляте нещата. Най-лесно е да се реагира първосигнално и без да мислиш, но след товя трябва да си понесеш и последствията. По-добре в критични ситуации, когато детето ви е изкарало извън нерви, да запазите добрия тон или просто да замълчите и да се отдалечите, за да може то насаме със себе си да обмисли нещата. Това има много добър ефект, имайки предвид факта, че и детето е действало първосигнално и без да мисли. Затова трябва да го оставите само и ще видите, че след като помисли, само ще разбере, че не е било право. Но ако първичните реакции на детето ви се дължат на това, че то е още незряло, то една ваша подобна реакция е недопустима, предвид факта, че сте вече зрели личности и сте станали  родители. 
 Ако физическото наказание е противопоказно, то психическото също не е за препоръчване, тъй като психиката на едно дете все още е лабилна, за да прилагате психическа манипулация. Една психическа травма остава за много по-дълго време, отколкото физическата. Така че, в изблик на ярост в никакъв случай не наричайте детето с обидни имена и не го потискайте, защото това ще нарани неговото самочувствие и самоувереност. Затова, да замълчите и да оставите детето само да обмисли нещата и да стигне до истината, се явява най-доброто решение.

2. Боят подценява и унижава детето
Представата на детето за себе си отначало зависи от това как го възприемат околните и най-вече неговите родители. Дори и в най-обичащото се семейство, едно удряне ще изпрати доста объркващо послание на детето и особено на такова, което все още е прекалено малко за да разбере причината за “спречкването”. Така се наранява самочувствието на детето, което започва да се смята за лош човек. Не е изключено дори и от едно физическо наказание, детето да се затвори вътре в себе си и да ограничи дори и контактите с приятелите си. Удрянето може да накара детето да се чувства нищожно и слабо и това не бива да се допуска.

Шляпването през ръцете – това ние родителите май не го смятаме за бой, обаче тук ще се учудите, че има заложено и нещо още по-съществено. Според Мария Монтесори (1870 – 1952 г.; известен специалист в областта на педагодиката), чийто едноименен метод се използва много в съвременната педагогическа практика, ръчичките на детето са своеобразен инструмент за изследване на света и едно логично продължение на любопитството на всяко дете. А да се удря детето по ръчичките, тя смята за изпращане на едно силно негативно послание към него. И тази идея се поддържа от цели научни изследвания. Споменаваме само едно от тях – психолози наблюдавали 16 четиринайсетмесечни деца. Едната група деца получавали плясване през ръцете винаги, когато пипали нещо непозволено, например, някой фас в парка (това ни е познато на всички), а другата група деца не получавали подобно физическо наказание. След седем месеца учените забелязали, че групата деца, които получавали плясване по ръчичката, били по-плахи, по-трудно си служели с ръцете, когато играели и “изследвали” нови играчки и предмети. Така че варианта в случайте, когато не искате детето ви да пипа нещо, е просто да го разделите от предмета.

3. Боят подценява и унижава родителя
 Родителите, които наказват прекалено строго децата си се подценяват, защото дълбоко в себе си чувстват, че не са прави със своето поведение и че не са успели да реагират адекватно и да намерят по-добро решение. Много често родителите прибягват до физическо наказание, защото не виждат друга алтернатива и се чувстват в безизходица, но в последствие започват да се чувстват още по-безсилни.
Боят подценява ролята на родителя. Да бъдете авторитетна фигура за детето си означава то да ви уважава и да ви вярва, а не да се страхува от вас.  Автиритетът на един родител не бива да се базира на страх от страна на детето. Това много ще отдалечи детето от родителя, ще наруши техните взаимоотношения и изграденото доверие помежду им.

4. Удрянето може да доведе до злоупотреба
 Много често се наблюдава следната ситуация: детето пипа нещо непозволено, родителят му се скарва, но то продължава. Последва леко шляпване по ръката, но то пак не се впечатлява. Следващото шляпване вече е по-силно и то започва да плаче. Да, на всеки е ясно, че един родител трябва да има безгранично търпение, за да може да се справи с детето. Но това не означава, че в момента, в който сме решили, че подходите ни са се изчерпали, вече можем да си позволим да ударим детето. В повечето случаи удрянето не действа, а напротив – детето става още по-упорито в това, което прави, за да привлича вниманието ни. Ето защо колкото и по-силно да го ударите, това само ще ви разстрои още повече.

5. Боят влошава нещата
 Да, удрянето само ще озлоби детето. То ще изпитва все по-голямо желание да ви се противопоставя и ще влоши още повече поведението си. Да, родителите искат детето да разбере, че е сгрешило, но това определено няма да стане с бой, а ако не стане и с ясно и подробно обяснение от ваша страна, оставете го насаме със себе си, а ако е необходимо и не му говорете за кратко.

6. Боят може да се окаже следствие от изнервеността на родителите
Понякога родителите несъзнателно си изкарват яда на детето, което е следствие на съществуващи проблеми, които ги изнервят. Трябва, обаче, да се научите да се владеете и да не прехвърляте проблемите си


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber