Online School
Регистрирани потребители: 22943
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

МЕЖДУ ДЕТСКАТА ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕТО. ПОДГОТОВКАТА НА ДЕТЕТО ЗА УЧИЛИЩЕ

Всички родители изпитват смесени чувства, когато милата им рожба тръгва на училище. От една страна стои вълнението и щастието, че тяхното дете вече е пораснало и отваря нова страница в живота си, а от друга се явява притеснението дали са избрали подходящо за детето учебно заведение, дали детето ще се справи с трудностите, с които ще се сблъсква от тук нататък, дали то е добре подготвено и ще успее ли да поеме новите отговорности.

Как да стане подготовката вкъщи?

Родителите смятат, че е добре да ограмотят детето си предварително вкъщи, за да му е по-лесно в училище и да не се притеснява. Оказва се, обаче, че това изобщо не е добра практика, а и не е задължение на родителите. Подготвителните групи в детските градини и в училищата са натоварени с тази задача. Все пак за това са и специалистите по предучилищна педагогика. Те, с помощта на специална методика за обучение, ще ограмотят вашето дете по най-добрия и правилен начин, те ще го научат на правилния начин на писане и технология на четене. Ако родителите се опитат да подготвят детето си сами вкъщи по техния си начин, то после училищния материал ще му бъде познат и то няма да се подготвя системно в дома си, а когато се сблъска с нова и по-сложна материя, то няма да има изградени умения за самостоятелна подготовка на уроците. Така че, изводът от всичко това е да не се опитвате да ограмотявате детето си вкъщи по ваш начин, който няма да има нищо общо с общоприетата методика на предучилищната педагогика, защото ще му направите доста лоша услуга.

Какво да правим ако детето ни проявява по-засилен интерес към нещо?

Ако вашият малък любознайко проявява определен интерес към дадена материя, не го спирайте. Това, което можете да направите е да го насочите към книги с подходяща информация и илюстрации. Също така можете да разговаряте с детето за това, от което се интересува, за това, което е видяло и му е направило впечатление, нека само да разкаже и да изрази емоциите си от видяното или чутото.
 Това, което е важно родителите да направят, е да се погрижат за физическото и психическото развитие на детето. Предоставете възможността на вашия малчуган да играе и да спортува на воля – така той ще се научи на отговорност, организираност, ще се чувства мотивиран и ще има желание за постигане на по-добри резултати.

Мотивацията на детето

Всяко дете изпитва потребност от знания, която се проявява още в детската градина и в предучилищната група. Но децата се разсейват по-лесно и са по-колебливи и затова е необходима намесата на родителите, които да го мотивират ефективно. Трябва да обясните на детето защо точно трябва да придобива знания – защото те ще му помогнат да се справя с трудностите в живота, ще му помогнат да постигне успех. Детето трябва да разбере, че когато учи, то получава отговор на много въпроси и решава важни проблеми, които по-рано са му се стрували нерешими. Знаете, че децата се страхуват от неизвестното, от това, което не разбират. Ето защо с подробно обяснение от ваша страна, детето постепенно ще се ориентира. Накарайте го да се замисли за ползата от знанията, за това как хората с различни професии не биха могли да се справят с работата си, ако не са учили.
 Друг стимул за детето ви би бил да отидете заедно да изберете необходимите ученически пособия – химикалки, моливи, несесери, тетрадки, ученическата чанта. Уважавайте личните предпочитания на детето, когато те са уместни, разбира се, и така то ще се почувства значимо и с увереност и самочувствие ще застане на училищния праг.

Стимулирайте познавателните умения на детето

Децата са безкрайно любопитни и любознателни и искат да знаят всичко. А това е и обяснението на факта, че непрекъснато задават много въпроси. А вие родителите имате за задача да откликвате и да отговаряте на тях. Реакции от сорта на: “Ох, писна ми от твоите въпроси!”, “Остави ме,защото съм изморен/а!”, “Не знам, какво значение има това?” и т.н., са напълно недопустими. Ако искате да подпомогнете за интелектуалното развитие на детето, то трябва да се стараете всячески да задоволявате неговото любопитство и жажда за знания. А това става чрез книгите, защото факта, че детето все още не може да чете, не значи, че няма да му купувате книжки, чрез които то да развива своето въображение и мислене.
 Все пак детето се ражда без изобщо да познава света и ние родителите сме единствените, които поне през първите му седем години, трябва да въведем детето в необятния свят. Ние трябва да проправим пътя му към знанието, а то със сигурност е готово да поеме от него с пълни шепи, стига да бъде ефективно мотивирано и стимулирано.

Преходът от детската градина към училището е главно психологичен, тоест родителите подготвят психически детето за това, което предстои. Оставете ограмотяването за началните училтели и се погрижете да подготвите малкото си съкровище с помощта на силната си обич и подкрепа към него. Въведете детето в големия свят и му вдъхнете увереност и самочувствие, за да се справи с всичко, защото това е най-важното.

Няколко полезни съвета:

o Не заливайте малкото дете с излишна и прекалено сложна за него информация – всичко с времето си
o Оставете ограмотяването на специалистите по предучилищна и начална педагогика
o От родителите се изисква основно морална подкрепа. Стойте неотлъчно до детето. Нека, обаче, то само да се учи от грешките си
o Вътрешната мотивация на детето е най-важна – да разбере, че чрез знанията ще се научи да се справя с нещата от живота
o Децата имат интерес към много неща, подхранвайте го като му набавите книги и други материали с полезна информация
o Стимулирайте познавателните възможности на детето. Можете да му предложите забавни образователни игри, с които то да се забавлява и едновременно с това да упражнява своите познавателни умения
o Спомогнете за увереността и доброто самочувствие на детето. За целта осигурете спокойствие и подкрепа на детето. Покажете му безусловната си обич, погрижете се за неговата емоционална стабилност
o Винаги, когато детето постигне напредък, го поощрявайте, похвалете го, покажете му, че се гордеете с него
o Покажете на детето, че му имате доверие, като му дадете възможност само да се справя със задачите си, без непрекъснато да го наставлявате и покровителствате
o Научете детето на постоянство и упоритост. Обяснете му, че не бива да се отказва при евентуален неуспех, а трябва да продължи да опитва, защото с упоритост всичко се постига. Така детето ще преодолее и страха от грешките, защото ще знае, че вие го подкрепяте, независимо от всичко и ще му помогнете да се справи с тях.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber