Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН

Изглеждат толкова малки и крехки, а вече е дошло време да прекрачат за първи път училищния праг. Да, това са вашите малки дечица, които сте пазили като очите си толкова време, а сега трябва да се разделите с тях и да ги изпратите сами на училище.
Сигурно от вълнение ви се насълзяват очите и все още не можете да осъзнаете дали е от радост и гордост, че вашето слънчице тръгва на училище, или е от страх и притеснение. В такъв момент всеки родител си задава въпроса: “Дали ще се справи?”, “Дали ще му е мъчно за мен?”, “Дали ще успее да се адаптира лесно?”.

Предварителната подготовка

Тези терзания, обаче, са си напълно в кръга на нещата и ги преживява абсолютно всеки родител. Но питате ли се, след като вие сте обзети от противоречиви емоции, то как ли тогава се чувства вашето дете? Вие родителите сте опора за него и трябва да го накарате да се чувства обичано и закриляно, особено в този важен за него, а и за вас, момент.
Като за начало е добре детето да разгледа предварително училището, където ще учи. Имайки предвид, че то е коренно различно от детската градина, дори и от гледна точка на обстановката, то представете си колко необятно ще се стори то на вашия малчуган. Разходете го из етажите, влезте в класната стая на детето, разкажете му за какво служат намиращите се там учебни пособия.
Ако има възможност, би било много добре, ако запознаете детето и с неговата учителка, така на първия учебен ден то няма да се изправи пред напълно непознат човек.
Това са две от най-важните стъпки, чрез които ще помогнете на детето да се поуспокои. Ако подробно му разказвате за училището, то ще придобие първоначална представа за това, което го очаква, а за едно дете това е много важно.

Заедно на пазар

Много подходяща възможност да разкажете на детето още за училището, е да отидете заедно по магазините за да купите всичко необходимо за малкия ученик. Оставете го само да избере чантата си, като вие се включите само с практичен съвет (много е важно да му е удобна, да е подходяща за неговия ръст); дрехите и обувките също оставете детето само да си ги избере – все пак то ще ги носи и не бива да ходи с нежелание на училище, само защото се срамува от дрехите или обувките, които сте му купили и които то не харесва.
 Когато купувате различните ученически пособия – химикалки, линийки, пергели, гумички и т.н., разказвайте на детето за какво ще му служат те и кога ще са му необходими, така то ще придобие представа за дейността в училище.
 Интересно би било за детето да му разкажете някоя случка от времето, когато вие сте били ученици, за вашия първи учебен ден и др., но само позитивни спомени – такива от сорта на: “Спомням си веднъж как учителката ме наказа, защото ударих Иванчо с химикалката си по главата...”, са недопустими за момента. Всички са ни наказвали и порицавали, обаче, нека вашето дете да го научи само, а не да го стресирате още преди да се е сблъскало с това.
 Но елементарните обноски, които трябва да има детето в клас, е добре да изясните – да не говори, когато не му е дадена думата; да не нарушава дисциплината в час; да изпълнява заръките на учителката; да се държи възпитано и т.н. Това са все неща, за които е добре да поговорите внимателно с детето. 

Мамо, чувствам се изоставен!

Някои деца може да се почувстват изоставени от родителите си, но бързо ще стане ясно, че въпреки че ги оставяте в училище, по-късно ще се върнете за тях. Обяснете на детето, че не сте го изоставили, а просто сте го изпратили да се учи и забавлява с връстниците му и че и вие сте ходили на училище като малки.
Добре е отначало да водите и да взимате детето от училище, докато свикне с маршрута. Погрижете се детето да знае наизуст трите си имена, точния си адрес, домашния телефон, имената на родителите си – така, ако се изгуби, лесно ще му се помогне. Няколко телефонни номера – вашите и на няколко близки хора също няма да са излишни на детето и не че искаме да ви плашим, но и за ваше лично спокойствие е добре да подготвите малчугана за тези неща – все пак с тръгването му на училище социалния му живот ще стане доста по-активен, отколкото е бил до момента.

Ето го и големият ден!

В навечерието на първия учебен ден осигурете на детето спокойна обстановка, нека не личи, че сте под напрежение и сте притеснени за това как ще мине утрешният ден. Планирайте петнайсти септември, както се казва, перфектно. Трябва да изпипате нещата до съвършенство, за да може вашето дете да се почувства център на вниманието – все пак веднъж се става ученик и празникът трябва да е на ниво. Ако ще организирате празник с близки и приятели вкъщи, набавете и подгответе всичко необходимо още от предния ден, за да можете на празничния ден да се занимавате само с детето и да го накарате да се почувства специално.
 Ако пък сте решили да заведете детето в заведение, например, сладкарница, то е добре да резервирате маса предварително, защото е почти сигурно, че на петнайсти всичко ще е заето.
 Знаете, че развлечения за децата има много. Всеки може да избира сред доста интересни варианти в зависимост от предпочитанията на детето си. Със сигурност ще има доста организирани детски празници, концерти и партита. Детски парти клуб или пък защо не екскурзия до някое интересно място, също са вариант за приятно изкарване на празника.

Знаете, че по традиция на първия учебен ден се купува букет за учителката, което е знак на уважение. Изберете малък букет от красиви и издръжливи цветя, за да се запазят за по-дълго време. Не се изхвърляйте с най-фрапантния и огромен букет в магазина, нито поводът е подходящ за това, нито пък ще направите по-добро впечатление на учителката, която после трябва да си занесе вкъщи над 30 букета. Най-добре е да купите букета от предния ден, защото в празничния ден навалицата по цветарските магазини ще е достатъчно голяма, че да губите време и накрая да закъснеете за училищното тържество.

Направете първия учебен ден най-вълнуващият празник за детето

Направете първия учебен ден най-големия празник за вашето детенце и особено пък, ако то е първокласник. В този ден трябва да се погрижите то да се почувства много специално и да го обсипете с цялото внимание на света. Покажете му, че се гордеете с него, че е пораснало и вече е ученик. Привършете с всички приготовления още предния ден, обърнете внимание на детето и прекарайте целия ден забавлявайки се заедно, нека то да запомни завинаги прекрасния миг, в който е тръгнало за първи път на училище.

КАКВО МУ ТРЯБВА НА ЕДИН УЧЕНИК?
На един ученик му трябват толкова много учебни пособия, че няма да стигне цял ден, ако трябва да ги изреждаме. Но за детето, което тръгва на училище, най-веселите моменти са тези, в които заедно купувате необходимите пособия за училище и му давате шанс да изкаже мнението и предпочитанията си. Така че, когато отивате да набавяте всичко необходимо за училище, вземете и детето си, ако не искате после да си проклинате живота, когато детето види и не хареса нещата, които сте купили.   
Предлагаме ви няколко съвета за най-необходимите принадлежности за един ученик :

РАНИЦА

Една от най-важните покупки е чантата за училище. Тя трябва да бъде много удобна, да е съобразена с физическите характеристики на детето, защото иначе има риск от гръбначни изкривявания. Много е важно детето да си я избере само и да си я харесва много – все пак това ще бъде първото нещо, с което ще се похвали на неговите връстници в училище. Напоследък са много актуални ученическите раници с различни известни и любими на децата герои: Спайдърмен, Супермен, Барби, феите Уинкс и т.н. Даже децата вече предпочитат аксесоарите им да са с една и съща тема, тоест раница, портмоне, несесер за моливи и калъфка за мобилен телефон с един и същ любим герой на детето.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber