Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕТЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

Изграждането на добри навици у детето е доста трудна задача, която изисква много търпение и упоритост от страна на родителите. Много е важно за едно дете да бъде научено на добри навици и обноски, защото това все пак спомага и за ефективната му социализация и общуване с околните. Добрите навици и възпитанието, детето получава вкъщи от вас и именно там е и първото място, където трябва да ги спазва, ако искате да го прави и на обществени места.
Няма нищо по-сконфузно и засрамващо за един родител от това, детето му да го изложи на обществено място, а думите: “Ах, колко невъзпитано дете”  удрят като с куршум родителя, който полага ужасно много усилия за доброто възпитание на детето си. Лошото е, че вежливите обноски не могат да се вкоренят в малчугана за един ден, нито за един месец, а това става постепенно, с постоянство и даване на добър пример от страна на родителите.
Ще се опитаме да ви предложим няколко полезни съвета, как да процедирате с лошото поведение на детето на обществени места. А от личен опит знам, че топ местата, където едно дете може да ви изложи до такава степен, че всички погледи да са вперени във вас, са: в заведението или ресторанта, в магазина и в автобуса.
 Всеки сам може да си измисли свои хитринки, с които да се опита да привлече вниманието на изпадналото си в истерия насред парка, или кафенето, дете. Ще ви дадем няколко предложения за справяне с проблема.

В ЗАВЕДЕНИЕТО (кафене, ресторант и т.н.)

Едно е сигурно, ако детето не е научено да се държи прилично на масата вкъщи, то със сигурност не трябва за нищо на света да рискувате да отидете с него на ресторант. За добрите маниери на масата, правилното използване на приборите за хранене и т.н. трябва да сте подготвили детето още вкъщи и да следите то да ги спазва винаги, когато сте на масата. Но, въпреки че детето ви се държи добре на масата, когато сте си вкъщи, това изобщо не е гаранция, че ще го прави и в ресторанта. Много често децата се държат неестествено на обществени места, било то за да привличат внимание, било то от срам и т.н. След като предварително вкъщи сте обяснили на детето, как трябва да се държи на мястото, където отивате, е добре да изберете някоe по-непретенциозно място, като за първо излизане в заведение за възрастни – кафене, сладкарница. Когато децата вече са посещавали заведение, можете да си позволите да отидете с тях в по-сериозен ресторант, но пак не забравяйте за предварителната подготовка:
- Обяснете на детето, че това е място за възрастни и трябва да се държи подобаващо
- Подсетете го, че трябва да поздравява и да благодари, когато му сервират
- Да не започва да се храни, преди сервитьорът да е сервирал на всички
- Подчертайте, че сте отишли там да се храните, а и всички други посетители също, и затова не трябва да вдига шум, да говори на висок глас
- Ако сте с две или повече деца, не е лошо да ги сложите да седят по-далеч едно от друго, защото иначе ще се боричкат и ще спорят за всичко
- Ако все пак децата започнат да се карат, трябва бързо да им привлечете вниманието с нещо друго, да започнете тема, която сте сигурни, че ще ги заинтригува
- Ако дете изпадне в гневен пристъп, не му се карайте и не му повишавайте тон, защото ще стане по-лошо. Най-добре е да го изведете навън и там да му обясните, че не трябва да се държи по този начин. Върнете се, когато се успокои и не споменавайте повече случилото се
- Ако детето непрекъснато става и се разхожда сред масите, го вземете да седне до вас и му обяснете, че по този начин пречи на останалите посетители и започнете да говорите за нещо, което ще представлява интерес за него, за да задържите вниманието му

В МАГАЗИНА

С дете в магазина е доста изнервящо преживяване, особено ако започне да се тръшка и да иска да му се купи всичко, което види. Децата изразяват яда си по различен начин, но едно нещо е еднакво при всички – показват колко са ядосани по такъв колоритен начин, че няма човек, който да не ги забележи. Подобни сцени се случват често, а как да обясниш на едно дете, че не може да се купи всичко и не може да се задоволява всяко едно желание на секундата. При всички положения, щом сте отишли в супермаркета с детето си, трябва да му купите нещо, затова е добре да му предложите няколко варианта на неща, които можете да му купите и то само да си избере. Друг вариант да заангажирате вниманието на детето, за да не скучае в магазина и да се чуди каква щуротия да направи, е да възложите задача на детето, например, дайте му малка кошничка и му поръчайте да вземе няколко продукта, така и то ще се включи в пазаруването и ще се чувства гордо, че му имате доверие. Освен това магазинът е правилното място, където децата, особено по-малките, могат да се запознаят с различните видове хранителни продукти и други, така че, им разказвайте подробно кое какво е.

В АВТОБУСА

Най-важното за доброто поведение в автобуса, е човек да има търпение и да бъде учтив със спътниците си. Като за начало научете детето да не се блъска с хората и когато чака, за да се качи, да остави хората първо да слязат и след това да се качи то. Напоследък забелязвам, че хората в автобуса веднага стават, когато се качи дете, за да му направят място да седне. Е да, това се налага при дечица до към три годинки, защото още не могат да пазят равновесие добре и могат лесно да паднат. Но за останалите е безкрайно неправилно, в крайна сметка децата са тези, които трябва да стават, когато видят възрастен човек, а не обратното.  Научете детето да отстъпва мястото си на възрастните хора и на бременни жени. За да ангажирате вниманието на детето можете да му дадете “да пази” билетите. Обяснете му, че все пак имайки предвид, че автобуса се движи и се случва често да тръгне или да спре рязко, то възможността някой да го бутне или то да се блъсне в някой, е доста голяма. При такива случаи научете детето да се извинява и в същото време да не реагира остро, в случай че някой го бутне.

Общо взето отново стигаме до заключението, че отглеждането и възпитаването на едно дете не е лека задача и основното изискване за постигане на успех е да се въоръжим с много търпение, защото все пак никой не се е родил научен.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber