Online School
Регистрирани потребители: 22809
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ПРЕКАЛЕНИТЕ ГРИЖИ

За да имат децата правилно емоционално развитие, е необходимо те да се чувстват обичани и да получават много грижи от родителите си. Да, обаче, прекаляването с грижите води до повече проблеми, отколкото до нещо добро.

В нашите модерни времена ‘синдромът’ на прекалено грижовния родител става все по-често срещано явление. Логично е всеки родител да иска най-доброто за децата си: най-вкусната и здравословна храна, най-качественото здравно обслужване, най-красивите и модерни дрехи, най-хубавите играчки и т.н. Обаче, накрая, без да се усетят, детето им се е превърнало, както се казва, в ‘писано яйце’ и се появяват проблеми в развитието му като самостоятелна и индивидуална личност. Този тип родители полагат прекалено много грижи и зорко следят и пазят детето си от ‘неволите’ на живота. Това, обаче, не е правилно поведение и води до редица проблеми. Грижите и опеката над детето имат граници и те не трябва да се прекрачват. Знаете, че всяко нещо, с което се прекалява, колкото и добро да е то, не води до нищо хубаво. Прекалено грижовните родители, които винаги бдят като орли над детето, както се казва – да не падне прашинка върху него, лишават своите мъници от едно правилно разбиране за живота, тъй като не ги оставят да се изправят сами пред трудностите и проблемите, които съпътстват различните периоди от детството. А, сблъсквайки се с обичайните трудности от живота, детето се научава да се справя с тях, изгражда свои собствени стратегии и добива повече смелост и увереност в себе си. Тези умения, които детето ще придобие, изправено пред различните изпитания и проблемни ситуации, ще са от полза не само за правилното му емоционално развитие, но и за бъдещото му справяне с “нещата от живота”.
А сигурно никой родител не се замисля толкова задълбочено дали не прекалява с грижите и свръхопеката към своите деца. Защото, гледайки колко са безпомощни в началото на своя живот, на всички ни се струва, че грижите ни не са достатъчно и изпитваме вина, например, че ни се налага да работим и нямаме достатъчно време да обърнем внимание на децата си и да решаваме техните проблеми. Това мислене, обаче, се оказва доста погрешно и трябва сериозно да се замислим над поведението си като родители и да открием златната среда, при която хем децата ни ще се чувстват защитени и в същото време уверени в себе си, хем ние родителите няма да прекаляваме с грижите, които накрая да прераснат в свръхпротекция. Защото, според психолозите, едни от най-вредните подходи при отглеждането на едно дете са именно: свръхпротекцията, разглезването и прекалено доминиращото поведение на родителите.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ НЕ ПРЕКАЛЯВАМЕ С ГРИЖИТЕ?

Много са индикаторите, които могат да ни помогнат в момента, когато се замислим дали не проявяваме свръхпротекция към детето си. Едни от най-очевидните такива са:

Обърнете внимание дали, когато детето допусне грешка, често не прехвърляте отговорността и вината на връстниците, с които дружи или на други хора от неговото обкръжение, тъй като това е погрешно. Тези неща трябва да се обсъждат с детето. С постигане на добра комуникация помежду ви, детето ще осъзнае своето поведение и резултатите от него.

Замислете се дали нямате навика да избягвате ситуации, които смятате, че ще предизвикат конфликт или ще затруднят много детето, защото и това е недопустимо. Трябва да се опитвате всячески да подготвите детето си да се справя с трудностите и да му покажете истинското лице на живота.

Помислете дали изпълнявате всяка прищявка на детето; също така дали обсипвате детето с неща, които то дори не е поискало – и двете са погрешни. Презадоволените деца обикновено не ценят малките неща, не се задоволяват с малкото и наистина ценното, думата скромност не означава нищо за тях.

Помислете си също дали не толерирате прекалено много детинското поведение на детето си, което би могло да не отговаря на възрастта му. Обикновено това става в случаите, когато родителите се страхуват да не би детето да порасне “прекалено бързо”. Както се казва – всяко нещо си е с времето и ние не можем да спрем естествения ход на събитията.

Едни отношения родители-деца, базирани на свръхпротекция, имат повече негативни, отколкото позитивни ефекти и то, най-малкото, защото така ще се забави съзряването на детето и превръщането му в отговорен и уверен юноша, а после – възрастен.

Освен това, спирането на едно дете да се учи от грешките си и да реагира спонтанно и самостоятелно на изправилите се пред него препятствия, може да предизвика доста сериозни проблеми:

Намаляване или липса на увереност в собствените способности

Трудности в моменти, когато детето се сблъсква с проблем; наличие на чести фрустрации; отказване и отстъчване пред провалите

Презадоволени деца, които не ценят нищо от това, което имат и непрекъснато искат още и още

Прекалено силна зависимост от родителите; липса на каквато и да е самостоятелност

Проблеми със социализацията

Изводът от всичко това е, че ако не искаме да превърнем децата си в несигурни и прекалено зависими от родителите си създания, трябва да ги оставим да се научат да се справят сами и да им дадем възможност да се развият като самостоятелни и уверени личности.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber