Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ЗАЩО ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ИЗУЧАВА ЧУЖД ЕЗИК И КОГА Е ПОДХОДЯЩО ДА СТАНЕ ТОВА?

И за мен беше любопитно да разбера кога точно трябва да се започне с изучаването на чужд език, като смятах, че все пак това трябва да стане най-рано, когато детето вече е започнало училище. Учудващо, обаче, всъщност изучаването на чужд език може да започне дори, когато детето все още не знае добре родния си език. Mалчуганите имат такава смайваща способност да запаметяват неимоверно много неща и дори такива, които на пръв поглед изглеждат доста сложни за тях. Редица научни изследвания доказват, че на практика мозъкът на детето е напълно оформен до шестата му година, т.е. през тези шест години детският мозък събира огромно количество информация, която остава в паметта на детето. Всеки родител е забелязал, че децата учат всичко по-лесно и по-бързо дори от него, но се оказва, че децата са нещо повече от възприемчиви и то именно във възраст, на която дори още не могат да пишат и да четат. Обаче, тук възниква и един логичен въпрос: „След като детето ми все още не знае добре български, как изобщо би могло да се справи с чужд език?”. И се оказва, че изучаването на втори език даже помага на детето да научи по-добре и родния си език като прави съпоставка между двата. Оказва се, че има много голям смисъл да учим детето си на чужд език и даже опитът показва, че в подобни случаи детето се справя много добре и разбира и разграничава правилно двата или повече езика. Специалисти в областта са на мнение, че изучаването на втори език от най-ранна детска възраст обогатява интелектуалните и опознавателните способности на детето.
Вече съществуват подобни школи, които предлагат ранно чуждоезиково обучение, което е съобразено, разбира се, с възрастовите характеристики на децата. Основните методи в това обучение залагат на игровата част, която, естествено, е най-ефективна за децата. Независимо, че не могат да четат и пишат, малките деца имат много силно развита слухова памет, тоест за тях е достатъчно само да слушат нещо, за да го запомнят. Това се дължи на факта, че във възрастта между 0 и 3 години, звуците, които чува детето, се регистрират в мозъка точно по начина, по който се чуват, а след тази възраст те започват вече да не се възприемат в толкова перфектна форма и в следствие на това, те не се възпроизвеждат правилно.
 Смята се, че ранното обучение като цяло е много добър метод за стимулирането на интелектуалното развитие на детето, което ще му помогне да се справя много по-добре и за в бъдеще. И като се замислим, че през 70-те години се е смятало, че едно дете не може и не би трябвало да се учи да чете преди 6-годишна възраст. Смятало се е, че това едва ли не може да навреди на детето и неговото развитие. Но в последствие на базата на редица научни изследвания става ясно, че това не само не вреди на детето, но и ще подпомогне бъдещите му опознавателни способности. Възможностите на мозъка на едно дете между 0 и 3 години са огромни, ето защо този период от живота му не трябва да се пренебрегва, а трябва всячески родителите да стимулират неговите интелектуални способности. Ранното обучение и не само по чужд език, ще обогати интелектуалните и опознавателните способности на детето, а това от своя страна ще му помогне в бъдещото му обучение.
Ранното чуждоезиково обучение и ранното обучение въобще вече навлизат с пълна сила и в България, като расте и броят на школите, предлагащи добре подготвени и квалифицирани специалисти.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber