Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ЕДИНСТВЕНИТЕ ДЕЦА – ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗАБЛУДИ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

Ако в миналото изборът да имаш едно или повече деца е зависел само от физическата възможност на родителите или от лични разбирания и предпочитания, то сега нещата са доста по-сложни. Все повече нашият избор зависи от нашето икономическо състояние и от редица социални фактори. Затова даже е силно казано да го наречем избор, защото нещата зависят главно от външните фактори. И все повече родители започват да изпитват угризения дали няма да навредят на детето, ако то остане единствено в семейството. Защото са много предразсъдъците на хората: дали няма да се чувства самотно, дали няма да се разглези, дали няма да стане егоист?

Доста са душевните терзания на плещите на родителите, които са решили да имат само едно дете: дали ще се разглези, дали няма да е прекалено зависимо, дали няма да започне да смята, че винаги трябва да е център на внимание. Но в действителност развитието и сформирането като личност на единственото дете, като при всички други деца, зависи от възпитанието, което ще му дадат родителите. Защото родителите са тези, които трябва да внимават с поведението си, за да не предизвикат появата на подобни характеристики, които непрестанно се приписват на единствените деца. Най-често срещаният риск е прекомерните грижи и внимание, които родителите могат да дадат на детето, да не прераснат в един момент в едно прекалено покровителствено поведение. Просто всеки родител трябва да намери своя начин да го избегне.
А е толкова неприятно, когато чуеш, зад гърба си, поредния неуместен коментар по адрес на единственото ти дете: “Горкичкото, сигурно умира от скука”, “Едно на мама и тати – сигурно е много разглезено”. Не трябва да се притеснявате, защото предразсъдъци винаги е имало, има и ще продължава да има, а друг е въпросът, дали те изобщо са логични или не. Едно е сигурно – възпитанието на единственото дете в семейството, както и ако са две или повече деца, си зависи от родителите и техния подход, а до голяма степен и от социалното обкръжение, но не и от това колко деца има в семейството. Правилното възпитание на детето е задача на родителите, които трябва да внимават как реагират в определени ситуации, трябва да се научат да контролират своето поведение в полза на детето. Те трябва да следят стриктно някои нормални и общоприети техни реакции, да не бъдат преувеличени заради това, че имат само едно дете и по този начин ще се избегнат доста от гореописаните квалификации, които погрешно се приписват на всички единствени деца. Основният риск е родителите да не прекалят с грижите и вниманието. И не става въпрос за това внимание, което дава на детето сигурност, стабилност, самоувереност, самоуважение и възможността да се развива правилно. Говорим за прекаляването с грижите и вниманието, породени от страх да не се случи нещо на детето, защото това може много лесно да се трансформира в едно прекалено покровителствено поведение.

СИТУАЦИИ, В КОИТО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ И НЯКОИ РЕАКЦИИ, КОИТО Е ПО-ДОБРЕ ДА ИЗБЯГВАТЕ:

o Прекомерното внимание може да доведе до едно непрекъснато притеснение и преувеличен страх да не се случи нещо на детето. Трябва да се научим да контролираме прекомерния страх, тъй като е възможно да го прехвърлим и на нашето дете и така то да не може да изживее някои неща, които по принцип съпътстват живота на всяко дете. Вместо непрекъснато да се притеснявате и да се страхувате от всичко, по-добре се опитайте да мислите за позитивни неща и избягвайте да показвате страха си пред детето, с фрази от типа: “гледай внимателно, че може да стане ...”, “внимавай да не се нараниш”, “не прави това, защото е много опасно и може да ...”.

o Възможността детето да е прекалено самоуверено, егоцентрично или разглезено, до голяма степен зависи от това как ние родителите се отнасяме с него и как точно хвалим неговите успехи. По-добре е да се избягват дискриминативни изказвания от сорта: “браво, ти си най-добрият”, “ти си най-хубавата”, “ти си най-умният” и т.н.

o Тъй като детето няма да съжителства с други деца на неговата възраст, е много възможно да съзрее по-рано и да развие някои умения на възрастен по-рано от обичайното. Това може и да е доста позитивно, но все пак не трябва да забравяме, че става въпрос за дете, което има нужда да прекарва време с други деца. За да улесните контактите му с други деца, е добре да водите детето редовно на детска градина, да му позволявате да ходи на гости на своите приятелчета и те да идват у вас да играят, записвайте го на екскурзии, лагери, екипни спортове и т.н.

o Вашето дете, тъй като не е преживяло типичните спорове и караници между братя и сестри, може да изпита затруднения в емоционално отношение. Тази ситуация може да се усложни, ако прекалено много покровителстваме и защитаваме детето си. Така че в ситуации, когато се е скарало с друго дете, например, е добре да го оставим само да се справи със ситуацията и да се намесим, само ако ситуацията се усложни. Затова именно е толкова важно детето ни да контактува с деца на неговата възраст и ние да не се бъркаме винаги в техните отношения.

o Също е възможно разделите между родителите и детето да са много трудни и за двете страни. Затова е добре още докато детето е по-малко да се разделяме за кратко, например: да пускаме детето да преспи в някое приятелче, да отиде на лагер, да ходи на детска градина или на занималня.

Щом намерите правилния подход и поведение от ваша страна, ще видите, че вашето единствено детенце не се различава изобщо от останалите, които имат братя и сестри. И що се отнася до вашето дете, ако отношенията, които имате помежду си са адекватни и ако не допуснете то да стане център на внимание, ще се радвате на едно дете, което притежава редица положителни черти и качества.

СЪВЕТИ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ЕДИНСТВЕНОТО ДЕТЕ

- Не покровителствайте прекалено много детето
- Насърчавайте детето да следва интересите си
- Уважавайте и приемайте недостатъците и провалите на детето си (никой не е идеален)
- Ценете успехите на детето, но не го прехвалявайте
- Все пак не забравяйте да показвате на детето си своята обич и привързаност към него – това ще му даде сигурност
- Правете му забележка и го наказвайте, когато се налага и не изпитвайте вина за това
- За да не се чувства детето ви самотно, увеличете контактите му с негови връстници
- Избягвайте детето ви постоянно да е заобиколено от възрастни
- Фигурата на бащата играе много важна роля във възпитанието на детето – той може да помогне, за да може детето да не е толкова зависимо и обвързано с майка си
- Не се дръжте собственически с детето си
- Избягвайте прекаления контрол над детето ви
- Помагайте на детето да решава проблемите, но не всички. Оставете го първо да опита да се справи само
- Позволете на детето да кани приятелите си у вас да играят и му разрешавайте и то да ходи при тях
- Оставете детето си да изживее добре детството си – не се дръжте с него като с възрастен
- Не третирайте детето като робот, който трябва да изпълнява всяка ваша команда. Помогнете му то само да взима решения, като например: какво да си облече, какво да яде. Искайте мнението му, оставете го и то да взима участие във вашите неща.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber