Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ИГРАЧКИТЕ – БЛЕНУВАНИ ОТ ДЕТЕТО И ПОЛЕЗНИ ЗА НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ

След като навърши 3 години, детето навлиза в един етап, в който трябва да се научи на известна самостоятелност и започва вече да изпитва желание да се справя само с всичко. Естествено, родителите са тези, които най-добре знаят какви възможности има тяхното дете и най-добре ще преценят до къде да се простира неговата свобода и автономност. Детската градина, училището и приятелите вече ще са най-важната съставна част от ежедневието му. А игрите и ежедневието на детето вървят ръка за ръка и това как протичат те е много важно за неговото физическо и интелектуално развитие. Няма нищо по-желано от играчките и забавленията за едно дете, чрез тях то расте и се развива, чрез тях опознава света около себе си.
 Затова реших да направя списък на някои от най-важните умения, които трябва да придобие детето във възрастта между 3 и 6 години и как да стане това чрез игрите и играчките.

УМЕНИЯТА И ИГРАЧКИТЕ НА ДЕТЕТО ОТ 3 ДО 6 ГОДИНИ:

Стимулирайте паметта на детето
На тази възраст детето умее да асимилира доста информация за неща, които представляват интерес за него. Играчките, като един силно мотивиращ елемент, могат да улеснят много детето в научаването на нови и интересни за него неща и то без да са нужни големи усилия от негова страна. Много игри представляват своеобразно упражнение за паметта: настолни игри, конструктори, игри с разкази, танци и песни и т.н.

Осигурете на детето физически дейности
Предложете на детето: колело, игри с топка, игри, свързани с тичане, скачане, танци, спазване на равновесие, патешко ходене и т.н.

Стимулирайте ориентацията на детето
Процесът на различаване на ляво и дясно е доста труден за асимилиране от децата и доста са играчките, които могат да им помогнат. На 5-годишна възраст детето вече е готово да разбере тази концепция. За това са подходящи различните детски конструктори, игри с поставяне и напасване на различни елементи, както и различните колички и други играчки, които се движат с дистанционно.

Стимулирайте езиковите умения на детето – както разбирането и възприемането, така устното и писменото изразяване на детето. Предложете различни настолни игри със символи и думи: “бесеница”, скрабъл. Те обогатяват речника на детето и неговите умения да борави правилно с езика.

Нека детето експериментира и твори
Игрите с пластелин и други материали за моделиране са много интересни за децата и стимулират тяхното въображение и фината моторика.

Обяснете на детето за съпричасността и толерантността
След като навърши 3 години, детето трябва да премине от един период на известен егоцентризъм, в друг, в който общуването с околните и разбирането на света, който го заобикаля, е много важно за неговото развитие като личност. Трябва да обясните на детето, че то не е център на вселената и всичко не се върти около него, че трябва да уважава мнението и на останалите и да се опитва да е толерантно и да се поставя на мястото и на другите. Различните игри, при които се имитират хора и се разиграват роли могат да бъдат от помощ в случая.

Повишете умението на детето да се концентрира и да задържа вниманието си
На възрастта между 3 и 6 години не можем да очакваме периоди по-дълги от 15 минути, в които вниманието на детето да е заето само от едно нещо. Но това не винаги е в следствие на неумението на детето да се концентрира, а по-скоро от това, че има много интереси и иска да знае все повече и повече. Така или иначе има важни неща, на които трябва да се отделят повече от 15 минути, което значи, че трябва да помогнете на детето си да успява да се концентрира върху това, което прави, за да може да го асимилира ефективно. В случая са подходящи игри, при които трябва да се спазва определен срок от време, имат определени правила, които трябва да се спазват и трябва играчите да бъдат концентрирани.

Развивайте въображението
Измислянето на истории, ситуации и герои, е от решаващо значение за този период. Много типове игри стимулират въображението на детето: игри, в които трябва да се имитират хора, различни фантастични игри и герои, детските конструктори, различни играчки за сглобяване, разказването на приказки и разкази и т.н.

Разяснете на детето структурата на тялото, сетивата
Детето вече познава частите на тялото, но е важно да свързва тези познания със собственото си тяло: има нос, за да може да усеща миризмите, крака за да ходи и т.н. Mогат да са от полза различните игри с кукли или пък настолни игри на тема частите на тялото.

Увеличавайте списъка с нови концепции, които детето трябва да разбира – отпред/отзад, сега/после и т.н.
 Почти при всички типове игри децата могат да научават нови подобни концепции: конструктори, настолни игри, игри с топка и т.н.


Стимулирайте фината моторика
За да помогнем на детето да прецизира движенията на ръцете и пръстите си, можем да му предложим игри, при които се изрязва, сгъва, оцветява.

Въведете елементарни познания по четене и писане
Много подходящи в случая са разказите, различните дъски, на които се пише, игри с букви или картинки за отгатване и асоциации и всички други играчки, които по някакъв начин приближават детето към света на езика по своеобразния си забавен начин.

Изградете навици у детето за поддържане на ред и прибиране на нещата по местата им
Много е важно детето да се научи да отговаря за прибирането и пазенето на собствените си неща, а не да го правите вие. То трябва да разбере, че всеки сам се грижи и прибира вещите си. Всички игри, със специални кутии, където се прибират след игра, са подходящи да дадете възможност на детето да ги прибира самичко и да се научи на ред.

Въведете числата и научете детето на елементарни операции с тях
Има доста игри с числа, които можете да предложите на детето и които са предназначени именно за това то да научи числата и да може да ги ползва, да може да брои, да възприеме елементарни концепции, свързани с количество и т.н.

Подобрете ориентацията на детето за времето
За да подпомогнем ориентацията на детето във времето, можем да му предложим игри, които ще му помогнат да разбере частите на денонощието (ден, нощ, време за обяд, вечеря, време за тръгване на училище и т.н.), дните на седмицата, също така разликата между преди и сега, рано и късно, сега и после и т.н.

Симулирайте уменията на дететето да се социализира
След като навърши 3 години детето вече трябва да може да си играе със свои връстници, а не самичко. Това е много важно, за да се научи да споделя играчките си. Различните екипни игри, например, на топка, в които участват повече деца, научават детето да спазва правилата, да се съобразява с останалите, като по този начин подобрява социалните си връзки и възприема някои правила и граници в поведението си.

Изградете у детето някои важни и здравословни навици
Изградете у детето здравословни и полезни навици за хигиена, хранене. Определете домашни задължения за детето, за които то трябва да поеме отговороност. Всичко това се прави с цел детето да се научи на самостоятелност и автономност. Миенето на зъбките и ръцете, обличането и събличането, прибирането и подреждането на собствените неща, трябва вече да си е задължение на детето над 3 години, а не ваше.

Задоволявайте оргомното любопитство на децата
Във възрастта между 3 и 6 години детето пита много, защото има много неща, които не знае и иска да научи. Абсолютно при всяка игра изникват въпроси у детето и колкото и да са много, вие трябва да отговорите адекватно на всички. Понякога децата задават странни въпроси, на които се чудим как да отговорим, но е много важно да отговаряме в


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber