Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ!

Приятно е да виждате как детето ви ходи с голямо желание и ентусиазъм на училище. Един ден, обаче, без видима причина, то ви заявява, че повече не иска да ходи. Започва се едно преструване всяка сутрин, че го боли корем, че не е спало добре и е изморено и т.н... Защо така изведнъж е решило, че няма да ходи на училище? А вие знаете, че нещо не е наред и се чудите как да помогнете, но май каквото и да правите, все ви се струва, че не е достатъчно.

Това е позната картинка почти на всяко семейство с ученик. Причини за това има хиляди, а място за чак толкова голямо притеснение няма. Макар че, след като детето до сега е ходило спокойно и с желание на училище, то значи, че наистина има сериозна, според него, причина, поради която то отказва да се върне там. И колкото и наивни да са извиненията му да не иска да ходи – “боли ме коремът”, “боли ме кракът”, “кашлям – май съм настинал” – бъдете сигурни, че има скрит мотив зад всичко това.

КОИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИЧИНИ?

Не се разбира добре с учителя си – в някои случаи детето може да разбере погрешно някоя забележка или пояснение на учителя и да се обиди. Един стил на обучение, който се различава от изискванията и същността на детето, като например, с големи изисквания или пък без особени изисквания и внимание към учениците, може също да бъде причина детето да не иска да ходи на училище.

Не се чувства добре – детето може да се чувства отпаднало и изморено, без видимо да има причина за това. Например, недостигът на желязо в организма може да предизвика апатия и умора, заради което детето да няма желание за нищо, включително и за училище.

Проблеми със самочувствието – някои деца се комплексират от външността си, например, ако са по-пълнички, нисички, носят очила и т.н. Знаете, че децата нямат задръжки, непрекъснато си подхвърлят подигравки и си измислят прякори. Просто трябва да научите детето си да не обръща внимание на това и да отвръща и то с подигравка – това май не е най-добрият вариант, но за подобни безобидни проблеми би могло да свърши работа.

Няма приятели – за едно дете е много важно да се научи да общува и да се забавлява с връстниците си. Когато детето не се чувства разбирано и приемано от съучениците си или ако се чувства неспособно да завърже приятелство, то това за него са сериозни причини да не иска и да чува за училището.

Прекалено големи изисквания – на някои ученици отначало им е трудно да се справят точно навреме с определената им от учителя задача в клас, а това ги обезсърчава и не се чувстват приятно в клас. А към отличниците пък, понякога изискванията стават по-големи, отколкото към останалите. И в двата случая детето ще се чувства изнервено, затова му обяснете обстоятелствата – в училище няма да му ги обяснят толкова подробно, както ще го направите вие, а много често детето се депресира, именно защото не разбира какво става.

Скучно му е – освен всички изброени по-горе възможни причини, много деца не искат да ходят на училище, защото предпочитат да правят по-забавни за тях неща: да не стават рано сутрин, да ходят в парка, да си останат вкъщи и да играят на видеоигри и т.н. Това е нормално явление и отоново на вас се пада честта да обясните на детето защо трябва да се ходи на училище и че може да прави всички тези приятни за него неща, след като се върне. Предложете му уикенд, пълен с любими негови занимания и след това ще отиде доволно на училище, знаейки че уроците и ходенето на училище не означават край на забавленията. 

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, КОГАТО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ПРОБЛЕМ?

Седнете и помолете приятелски детето, да ви разкаже какво става – изграждането на взаимно доверие е важна част от взаимоотношенията родители-дете. Покажете разбиране и накарайте детето да почувства, че го подкрепяте, каквото и да е станало, и че заедно ще оправите нещата. Попитайте го за положителните неща в училище: как се казват приятелите му от училище. на какво си играят в междучасието, кой е любимият му предмет и защо му харесва и т.н.

Говорете с класния ръководител на детето – взаимодействието ви с учителя е много важно, ако искате да откриете причината, заради която детето не иска да ходи на училище. Не забравяйте, че детето прекарва половин ден в училище, а понякога и повече, и тогава човекът, който най-добре знае какво прави то, е именно неговият класен ръководител.

Стимулирайте самоувереността и самочувствието на детето – то трябва да има позитивна оценка за себе си, да забелязва положителните си качества и да изтъква само тях, а не да се хваща за отрицателните и да се депресира заради тях. Никой не е идеален, но всеки един човек си тежи на мястото – това трябва да разбере детето. Хвалете го винаги, когато постигне успех, оценявайте усилията, които полага, накарайте го да се чувства важно и значимо.

Обърнете внимание на външния вид – децата са много чувствителни на тази тема. Нездравословното хранене, недоспиването и др. водят до лошо физическо състояние на детето, откъдето следва неговото комплексиране за външния му вид и оттам и нежеланието да ходи на училище.

Ако виждате, че нещата са по-сложни, отколкото сте предполагали, консултация със специалист – психолог, също е вариант. На пръв поглед дребни кахъри, могат да прераснат в нещо по-сериозно, ако не им обърнете внимание. В крайна сметка и като крайно средство, можете да смените училището, ако видите, че нещата не вървят добре.

Всяко дете има своите странности, своите добри страни, но и лошите такива. Ето защо, когато забележите, че има проблем в училище, това не означава, че вашето дете непременно е жертва. Важното в случая е да не се отмине проблемът. Поведението на детето в училище и взаимоотношенията му с учителите и съучениците трябва да бъдат добре проследени, за да се разбере дали те са адекватни и допустими и за да не излязат извън контрол. Всичко това е от изключителна важност за сформирането на детето като личност и адекватното му интегриране в социалната среда.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber