Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Къде да отидем с бебето през лятната си почивка? Кога е най-подходящият момент да заведем бебето на море?

Планирането на лятната почивка, когато имате бебе е доста трудна задача. Пред вас стоят много въпроси: кое е най-подходящото място, където можете да отидете с малкото си бебче на почивка, как да планирате пътуването и изобщо подходящо ли е то за бебето. А може би е добре да се подготвите и за факта, че е възможно любимото ви място за отдих изобщо да не е подходящо за малки бебета и колкото и да не ви се ще трябва да се съобразите с това. А няма нищо по-хубаво от това да се излегнете на плажа и да гледате морските вълни, нали?

Пътуването

Накъдето и да сте решили да се запътите, то знайте, че пътуването с малко дете си е цяло приключение, което много добре трябва да обмислите, преди да предприемете. Ако сте избрали да пътувате с кола, то трябва да планирате доста забавления за вашето бебче, защото иначе рискувате то да се отегчи и да мрънка чак докато пристигнете. Най-важното е да вземете достатъчно играчки, по възможност такива, които детето все още не е виждало, за да са му интересни. Книжките също са много добра алтернатива, знаете че всички деца много ги обичат, дори и най-малките. Носете и пликове, тъй като се сещате, че на някои деца, а и възрастни, доста често им става лошо в кола, особено пък при дълго пътуване. Спазвайте обичайния режим на бебето, като не забравяйте да се запасите с шишета със сок и вода, тъй като бебето ще ожаднява по-често от обикновено, а и те му действат успокояващо, когато не му е достатъчно комфортно.

Детето ще пътува по-сигурно ако му набавите и подходящото столче за кола

Столчето за кола, освен че е предпазна мярка срещу инциденти, предлага и една удобна поза на тялото, която ще направи пътуването по-удобно за детето. Има столчета, които са подходящи за няколко възрасти, тъй като размерите им могат да се регулират. Предлагат се различни модели, които предоставят на бебето сигурност и удобство по време на пътуването. Столчето за кола се избира според теглото на детето, като европейската норматива ги дели на групи:
- група 0 – от новородено до 10 кг (от 0 до около 9 месеца)
- група 0+ - от новородено до 13 кг (от 0 до около 12 месеца)
- група 1 – от 9 до 18 кг (до около 4-годишна възраст)
- група 2 – от 15 до 25 (от 3 до около 6 години)
- група 3 – от 22 до 36 кг (от 5 до 12 години)

Ако сте избрали да отидете на почивка на море

Не е подходящо да водите бебето на море преди да навърши 6-7 месеца, изобщо не трябва да го водите на плажа, тъй като кожата му е толкова чувствителна, че дори и на сянка под чадъра би могло да получи изгаряне.
А колкото до малко по-големите, вече навършилите 8 месеца, тях можете да ги водите на плажа, но следвайки строг режим: сутрин от 9 до 10 часа и следобяд след 17 часа. Така ще предпазите бебето от най-вредните и най-опасните слънчеви лъчи. Можете да топите крачетата му във водата и да го оставяте да си играе в пясъка, но бъдете нащрек, тъй като на тази възраст бебетата имат навика да носят всичко в устата си. Нека детето винаги да е под чадъра и задължително с шапка. Важното е да следвате вече установения режим на детето и да не се опитвате да го сменяте. Хранете го и го слагайте да спи както обикновено, тъй като тази драстична смяна на обстановката с отиването на море, е достатъчно стресираща за него и смяната на режима би му дошла в повече. А иначе освен, че повечето бебета и деца много харесват игрите на пясъка и във водата, то те са и полезни за тях, заедно със слънчевите лъчи, които все пак дават жизненонеобходимия за правилното развитие на костите витамин D.

Внимавайте много с бебето на плажа
o Не е препоръчително да водите бебето си на плажа преди да навърши 6 месеца, най-малкото защото толкова малко не можете да го мажете със слънцезащитни лосиони. А при по-голямото дете е добре първо да го мазнете със слънцепредпазен лосион много малко по ръчичката, за да се уверите дали няма да раздразни кожата му. Използвайте слънцезащитни масла и лосиони, специално предназначени за деца, с висок защитен фактор (над 30) и водоустойчив. Намажете детето още преди да отидете на плажа.
o Дори и да не сте на плажа, а на разходка пак не забравяйте шапката и дори чадърче, с които да предпазите бебето от силните слънчеви лъчи.
o Обличайте бебето с много тънки леки дрехи от памук
o Винаги носете вода за детето, а също и някакви плодове

Първият път, когато детето стъпи на плажа, може би ще бъде доста изплашено. Това е нормално, все пак морето е огромно, а представяте ли си как го вижда малкто бебче? В първия момент детето може да се изплаши, затова най-доброто е да се опитате да му обясните предварително къде отивате, да го подготвите още вкъщи за това негово приключение. Отначало децата изпитват голям страх от водата, може да го подготвите като го заведете първо на басейн.

Някои предпазни мерки

Препоръчително е детето да играе на плажа върху хавлия, а не директно седнало на пясъка, защото той може да бъде източник на различни инфекции. Не водете детето босо, винаги му обувайте джапанки или някакви сандалки, дори и ако още не може да ходи. Все пак те ще предпазят крачетата му от горещия пясък докато седи и играе, а и от различни замърсени частици и инфекциите, които те могат да причинят. Идеята е да не го оставяме дълго време босо, но иначе е доста полезно за него да походи малко босо по пясъка.  Бъдете добре осведомени за състоянието на морето в момента – дали е развълнувано, дали има големи вълни или е спокойно, има ли течения и т.н. А ако малкото дете вече ходи само, то в никакъв случай не го изпускайте от поглед за да не влезе само във водата. Дори и да разхождате детето в близост до водата, без да влизате вътре, слагайте му пояс, а и следете да му е точен по размер, за да не му се изхлузва. Рязката смяна на температурата може да се окаже доста опасна за малкото дете. Така, че намокряйте го леко с вода, преди да го потопите изцяло, за да може да привикне към температурата. Ако детето токущо се е нахранило добре е да минат 2 часа преди да го заведете във водата.


Където и да сте избрали да почивате, щом сте с малко дете трябва да се съобразявате с доста неща и да вземете всички необходими мерки за него, за да е добре предпазено и да се чувства комфортно.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber