Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Обличане и избор на дрехи и обувки за бебето

Изборът на подходящи дрешки и обувки за бебето е също важна част от грижите, които ежедневно трябва да полагаме за него. Не е без значение какви материи и модели сме избрали за нашето малко съкровище, тъй като то е чувствително и трябва да спомогнем да се чуства удобно и комфортно.

Бебешките дрешки

Най-важното нещо, което трябва да знаем, когато купуваме дрехи за бебето е те да са:
o подходящи за сезона
o удобни и практични
o материите да са нежни, леки за да не дразнят чувствителната кожа на бебето

Разбира се, изборът на дрехи зависи и от сезона:
За пролетта и лятото – памучни дрехи без ръкави, тип боди, памучни жилетки и задължително шапка. Най-удобни за вкъщи са гащеризончетата и комплектите тип анцунг – от блузка и панталонки тип ританки, с долно закопчаване.
За есента и зимата – препоръчват се ританки от по-дебел памучен плат, бодитата с дълъг ръкав също са подходящи. Избягвайте вълнените дрехи, тъй като кожата на малкото бебе все още е чувствителна и може да предизвика раздразнение.

Дрехите на бебето е добре да са по-широки и свободни, за да може то да се движи лесно. Не купувайте дрехи, които са абсолютно точни по тялото на бебето, защото може да го стягат и да не се чувства комфортно. Освен това трябва да следите кръста на бебето и на малкото дете да не бъде гол и затова най-подходящи са гащеризоните и бодитата, които се откопчават между крачетата, за да може по-лесно да сменяте пелените на бебето. Естествените материи са най-подходящи за вашето малко съкровище. Най-добре е дрехите да са памучни, особено, що се отнася до бельото на бебето, което трябва да е 100% памучно, тъй като това значи, че няма да запарява и ще поддържа бебешката кожа по-свежа и проветрена.

Обувките на бебето

Избора на подходящи за бебето и малкото дете обувки също трябва да бъде добре обмислен. Крачето на малкото бебе тепърва предстои да се оформя и трябва много да внимаваме какви обувки купуваме. Дори когато избирате чорапи трябва да гледате те да са по-свободни и особено важно е да не стягат крачето на бебето. Има няколко прости правила, които можете да вземете под внимание, когато купувате обувки за бебето:
o При бебета до 6-8 месеца – по принцип през този период не е необходимо детето да носи обувки, но все пак ако предпочитате да му купите – те трябва да са меки и с мека подметка, тъй като бебето все още не ходи и е добре крачето му да е свободно. Даже вкъщи е най-добре да го държите с меки пантофки от плат или памучни терлички. Идеята е да изполозвате възможността като сте вкъщи да оставяте колкото се може по-често боси крачетата на бебето, за да може те да се развиват правилно, а не винаги да са стегнати от обувки.
o При малко по-големите – вече е добре да обувате на детето обувки, тъй като то започва да се учи да ходи и трябва да чувства крачетата си стабилно. Предлагат се различни буйки за прохождане, които са съобразени с формата и размера на крачето на малкото дете. Те имат вече по-твърда подметка от съвсем бебешките обувки. Не е подходящо да купувате обувки с връзки на прохождащото дете, тъй като то може да се препъва в тях, а и не е удобно непрекъснато да ги връзвате и отвръзвате. При вече проходилото дете, обаче, също е добре да го оставяте да ходи босо вкъщи, тъй като така то по-добре усеща пода под краката си и укрепват мускулите на крачетата.

Какво да гледаме при избор на обувки:
o Обувките трябва да имат гъвкава подметка, която да предостави по-голямо удобство и свобода при ходене
o Трябва обувките да са леки, за да не натоварват и изморяват крачето
o Препоръчително е да са от естествени материали, тоест от плат или естествена кожа, за да не запаряват крачето. Изкуствените предизвикват запаряване и съответно изпотяване на крачетата, а дори при някои деца изкуствената материя може да предизвика и алергия.
o Стелката в обувката трябва да е мека и комфортна от естествени материи, които гарантират стабилността на крачето вътре в обувката.
o Дори формата на обувките има значение – добре е обувката да е широка и със закръглен или четвъртит връх, за да може да се адаптира добре към формата на крака, а и да има достатъчно широко място за свободното движение на пръстите.
o Не изхождайте от това, че крачето на бебето расте бързо и не му купувайте обувки с много по-голям номер от необходимия, тъй като детето лесно ще се спъва и няма да му е комфортно. Но и не трябва да бъдат прекалено точни, за да не стягат крачетата, а това може да предизвика дори и деформация на ходилата.

Всеизвестен е факта, че детето трябва да е облечено като вас плюс още една дреха. Общо взето, обаче, нещата не стоят точно така, тъй като всичко си зависи от времето и от физическото състояние на бебето. А и за да го предпазите не е необходимо да “изварявате” дрехите му в пералнята на 90 градуса, както правят някои за да могат да “убият” микробите. Недейте да правите тази грешка, защото единственото, което можете да постигнете е да изнежите още повече кожата на бебето. И с гладенето на дрешките също не прекалявайте, за новороденото е добре да ги гладите, тъй като кожата му още не е привикнала към условията, но след като минат няколко месеца вече не е необходимо да гладите всяка негова дрешка, освен ако самата тя не го изисква.
Колкото и красиви могат да ни се сторят дрешките от някоя витрина, те могат да се окажат крайно непрактични и неудобни за обличане. Ето защо, освен че трябва да ни харесват, трябва да помислим и за това дали ще са удобни за употреба и дори дали не са опасни.

Няколко полезни съвета:
- добре е блузките и камизолките, които купувате да са с копчета на врата, а панталоните или гащеризоните да се откопчават между крачетата, защото са по-удобни при смяна на пелените.
- материите трябва да са меки и лесни за гладене, препоръчително е да са 100% памук, особено ако бебето е още много малко. Избягвайте груби платове и такива, които пускат косми.
- бодитата и камизолките са най-подходящи и удобни за новороденото
- за най-малките е добре панталоните да са с ластик на кръста, а не да се закопчават с копчета или цип, тъй като лесно ще се изхлузват. Има дори панталони с регулиращ се ластик на кръста, който позволява да се отпусне или да се стегне в кръста
- гледайте да купувате дрехи в универсални цветове, които стават и за момиче и за момче – не се знае дали няма да ви потрябват пак
- обувките за новородените трябва да са много меки, а за малко по-големите – обувката трябва да е стабилна, от естествен материал и за по-голямо удобство – без връзки.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber