Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Масажът на бебето

Прегръдките, целувките, нежните думи на мама, това са все неща, които са много важни за малкото чувствително бебче. А моментът, когато майката прави масажа на мъничето е изпълнен с толкова нежност и топлота, че никой не е в състояние да разсее силната им връзка в тези щастливи моменти. Чувствителността на бебешката кожа е била стимулирана през цялото време в утробата на майката и когато то се роди трябва да продължи макар и под друга форма. Контакта на бебешката кожа с кожата на мама е много важен за психическото и физическото развитие на детето и дори и да не сте завършили курс за масажисти, е сигурно, че ще се справите добре.

Какво трябва да направим преди да започнем с масажа на бебето?

 Трябва да сте спокойни и релаксирани – ако сте имали лош ден, то добре се отърсете от напрежението преди да започнете масажа, тъй като в противен случай ще предадете напрежението си и на бебето. Седнете, отпуснете се, забравете за миг за проблемите за да се насладите на прекрасния момент с вашето детенце.
 Добре е ръцете ви да са топли – ако в момента не са, измийте се с топла вода. Също знайте, че всъщност задължително трябва да измивате добре ръцете си със сапун преди масажа, тъй като кожата на бебето е много чувствителна и може да реагира на вредни частици.
 Изберете подходящо място за масажа – масажът е една много релаксираща дейност за бебето и затова трябва да определите и подходящо топло и удобно място за него. Най-добре е това да стане в стаята на бебето – на масичката за повиване или на леглото. През лятото дори можете да правите масажа на бебето и на терасата или в градината, стига да имате подходяща маса или пък шезлонг. Когато, обаче, решите да го правите навън не забравяйте да пазите бебето от вредните слънчеви лъчи и силен вятър.
 Изберете подходящия момент – часът, който ще изберете ще е съобразен с режима и състоянието на бебето. Съобразете се с режима на детето – бебето трябва да е нахранено и да се е наспало добре. Ако то е гладно или му се спи, по-добре отложете масажа за по-късно, тъй като той няма да има благоприятния си по принцип ефект, а само може да раздразни бебето още повече. Най-подходящото време за масаж е след къпане или преди следобедния сън.
 Набавете си всичко необходимо за осъществяването на масажа – всъщност трябват ви само мека хавлиена кърпа, чаршафче или подходящи дрехи, с които да облечете бебето веднага след масажа и подходящ лосион на растителна основа. Тъй като чрез кожата се абсорбират доста вещества, не мажете бебето с ароматизирани лосиони или одеколони.
 Заемете удобна позиция – можете да седнете със скръстени крака, сложете бебето пред вас на едно памучно чаршафче; също можете да разтворите краката си и между тях да сложите чаршафчето.

Масажът е един ‘”ритуал”, носещ със себе си спокойствие, сигурност и любов между родителите и детето. Бебето трябва да получава много обич и нежност, за да бъде подготвено да стане един уравновесен възрастен. По време на масажа, обменът на нежност и топлота действат благоприятно не само на бебето, но и на цялото семейство.

Как се отразява масажът на бебето?

 Масажът спомага за регулирането и засилването на дихателните функции и храносмилането. Чрез него могат да се контролират и неудобствата, които предизвикват коликите и дори да се облекчи изнервеността на детето от излизането на първите зъбки
 Помага на бебето да се отпусне, успокоява стреса
 Спомага да се изгради комуникацията между бебето и хората, които го заобикалят, улеснявайки невербалната комуникация
 Стимулира имунната система и предразполага за по-доброто развитие на нервната система
 Спомага за спокойния и дълбок сън на бебето
 Спомага за ефективния контакт на бебето с неговите родители. Тази дълбока връзка е много важна за малкото дете, то се чувства сигурно и защитено
 Спомага за това бебето да си даде сметка са своето тяло, то все още не знае за какво му служи тялото и крайниците
 Стимулира доброто функциониране на организма

Добре е родителите да се научат да уважават желанията на малкото бебе, тъй като има дни, в които на него не му е до масаж. В такива случаи, не трябва да настоявате, колкото и полезен да е масажа за бебето, от едно пропускане няма да стане нищо лошо. Можете да заместите масажа с друга дейност, която не изисква толкова голяма концентрация, като например да попеете на бебето, да му прочетете някоя приказка.

Масажът е много препоръчителен за преждевременно родени бебета.

Масажът е препоръчителен за всички бебета и особено пък за такива, които са били в кувьоз. В такива случаи трябва да наблегнете на масажа, той ще се отрази много добре на преждевременно роденото малко бебче, ще стимулира емоционалния контакт на бебето с родителите, ще внесе повече спокойствие около всичките притеснения, които е имало покрай него.

Масажът на бебето се препоръчва от всички специалисти и дори има най-различни наръчници за това как да се прави той за да бъде максимално функционален. Така че, насладете се на прекрасните моменти на нежност и обич и се възползвайте от тях.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber