Online School
Регистрирани потребители: 22295
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Масажът на бебето

Прегръдките, целувките, нежните думи на мама, това са все неща, които са много важни за малкото чувствително бебче. А моментът, когато майката прави масажа на мъничето е изпълнен с толкова нежност и топлота, че никой не е в състояние да разсее силната им връзка в тези щастливи моменти. Чувствителността на бебешката кожа е била стимулирана през цялото време в утробата на майката и когато то се роди трябва да продължи макар и под друга форма. Контакта на бебешката кожа с кожата на мама е много важен за психическото и физическото развитие на детето и дори и да не сте завършили курс за масажисти, е сигурно, че ще се справите добре.

Какво трябва да направим преди да започнем с масажа на бебето?

 Трябва да сте спокойни и релаксирани – ако сте имали лош ден, то добре се отърсете от напрежението преди да започнете масажа, тъй като в противен случай ще предадете напрежението си и на бебето. Седнете, отпуснете се, забравете за миг за проблемите за да се насладите на прекрасния момент с вашето детенце.
 Добре е ръцете ви да са топли – ако в момента не са, измийте се с топла вода. Също знайте, че всъщност задължително трябва да измивате добре ръцете си със сапун преди масажа, тъй като кожата на бебето е много чувствителна и може да реагира на вредни частици.
 Изберете подходящо място за масажа – масажът е една много релаксираща дейност за бебето и затова трябва да определите и подходящо топло и удобно място за него. Най-добре е това да стане в стаята на бебето – на масичката за повиване или на леглото. През лятото дори можете да правите масажа на бебето и на терасата или в градината, стига да имате подходяща маса или пък шезлонг. Когато, обаче, решите да го правите навън не забравяйте да пазите бебето от вредните слънчеви лъчи и силен вятър.
 Изберете подходящия момент – часът, който ще изберете ще е съобразен с режима и състоянието на бебето. Съобразете се с режима на детето – бебето трябва да е нахранено и да се е наспало добре. Ако то е гладно или му се спи, по-добре отложете масажа за по-късно, тъй като той няма да има благоприятния си по принцип ефект, а само може да раздразни бебето още повече. Най-подходящото време за масаж е след къпане или преди следобедния сън.
 Набавете си всичко необходимо за осъществяването на масажа – всъщност трябват ви само мека хавлиена кърпа, чаршафче или подходящи дрехи, с които да облечете бебето веднага след масажа и подходящ лосион на растителна основа. Тъй като чрез кожата се абсорбират доста вещества, не мажете бебето с ароматизирани лосиони или одеколони.
 Заемете удобна позиция – можете да седнете със скръстени крака, сложете бебето пред вас на едно памучно чаршафче; също можете да разтворите краката си и между тях да сложите чаршафчето.

Масажът е един ‘”ритуал”, носещ със себе си спокойствие, сигурност и любов между родителите и детето. Бебето трябва да получава много обич и нежност, за да бъде подготвено да стане един уравновесен възрастен. По време на масажа, обменът на нежност и топлота действат благоприятно не само на бебето, но и на цялото семейство.

Как се отразява масажът на бебето?

 Масажът спомага за регулирането и засилването на дихателните функции и храносмилането. Чрез него могат да се контролират и неудобствата, които предизвикват коликите и дори да се облекчи изнервеността на детето от излизането на първите зъбки
 Помага на бебето да се отпусне, успокоява стреса
 Спомага да се изгради комуникацията между бебето и хората, които го заобикалят, улеснявайки невербалната комуникация
 Стимулира имунната система и предразполага за по-доброто развитие на нервната система
 Спомага за спокойния и дълбок сън на бебето
 Спомага за ефективния контакт на бебето с неговите родители. Тази дълбока връзка е много важна за малкото дете, то се чувства сигурно и защитено
 Спомага за това бебето да си даде сметка са своето тяло, то все още не знае за какво му служи тялото и крайниците
 Стимулира доброто функциониране на организма

Добре е родителите да се научат да уважават желанията на малкото бебе, тъй като има дни, в които на него не му е до масаж. В такива случаи, не трябва да настоявате, колкото и полезен да е масажа за бебето, от едно пропускане няма да стане нищо лошо. Можете да заместите масажа с друга дейност, която не изисква толкова голяма концентрация, като например да попеете на бебето, да му прочетете някоя приказка.

Масажът е много препоръчителен за преждевременно родени бебета.

Масажът е препоръчителен за всички бебета и особено пък за такива, които са били в кувьоз. В такива случаи трябва да наблегнете на масажа, той ще се отрази много добре на преждевременно роденото малко бебче, ще стимулира емоционалния контакт на бебето с родителите, ще внесе повече спокойствие около всичките притеснения, които е имало покрай него.

Масажът на бебето се препоръчва от всички специалисти и дори има най-различни наръчници за това как да се прави той за да бъде максимално функционален. Така че, насладете се на прекрасните моменти на нежност и обич и се възползвайте от тях.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber