Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ЧУВСТВИТЕЛНАТА БЕБЕШКА КОЖА

Кожата се формира още в първите дни от живота на ембриона в утробата на майката, почти по същото време, когато се развива и мозъка. А когато бебето се роди кожата му е мека и леко набръчкана. Покрита е с една бяло-сивкава повърхност, чиято мисия е била да предпазва кожата на бебето от вътрешността на утробата на майката. В грижата за чувствителната бебешка кожа най-важните аспекти са добрата хигиена (особено по гънките и областта около пелените), контрола на телесната температура и адекватното използване на антисептични средства. Кожата на бебето и детето до пубертета е в процес на застой, тоест в този период има една физиологична тенденция към силно изсушаване. Колкото до цвета на кожата, в момента на раждането тя е леко лилава до момента, в който се отреже пъпната връв, когато бебето вече може да адаптира белите си дробове към външната среда и да се достигне подходящата телесна температура.

Различия между бебешката кожа и тази на възрастните
Кожата на новороденото се различава анатомично и физиологично от тази на възрастните. Основните разлики на бебешката кожа от кожата на възрастните:

o по-голямо съдържание на вода
o междуклетъчните връзки са по-слаби
o по-малка възможност да произвежда меланин
o недоразвити защитни механизми
o голям риск от появата на кожни заболявания и инфекции

Кожата на бебето не достига пълните си функции и развитие до 2-3-годишна възраст. Въпреки, че структурата й е подобна на кожата на възрастните, нейния горен слой е по-тънък и затова и по-лесно раним. През периода от 0 до 3 години кожата на бебето е много податлива на различни дразнения и е чувствителна към съдържанието на различните козметични продукти и към слънчевата светлина. Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Като препоръчително е те да са без ароматизатори, оцветители, спирт и консерванти.

ХИГИЕНА НА КОЖАТА НА БЕБЕТО

Почистването на кожата на бебето не трябва да се започва преди телесната температура да се стабилизирала. В момента на раждането pH на кожата е неутрално и постепенно, в резултат на промените, които настъпват спед раждането и на метаболичните процеси, кожата увеличава своята киселинност докато достигне едно pH 5,5, нужно за защитата срещу микроорганизми (бактериите не се развиват в киселинна среда).

Сапуните и шампоаните
При новородените трябва да се използват неутрални сапуни, които не са ароматизирани. Нанасят се в много малко количество с ръце или много мека и деликатна гъба. Зоната на пелените, подмишниците, ръцете, зоните около носа, устата и ушите трябва да се почистват по няколко пъти на ден, тъй като те са най-чувствителни и по-лесно се поддават на дразнения. Прекаляването със сапуна и високата температура на водата или продължението на самото къпане са все фактори, които допринасят за изсушаването на бебешката кожа. Най-подходящата температура на водата трябва да е същата като температурата на тялото (най-много 37 ºС) и къпането да не трае дълго време (5-10 минути са достатъчни).
Шампоаните от своя страна трябва също да покриват известни изисквания като най-важното условие е съставките им по никакъв начин да не дразнят очите на бебето. Шампоаните трябва да имат pH подобно на това на сълзите.

Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана
Винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион, специално предназначен за бебета. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин, пантенол – вещества, които спомагат много за поддържането на добре хидратирана кожа. Много внимавайте със зоната на пелените. Там най-често се получават раздразнения на кожата, затова:
- измивайте и подсушавайте добре зоната при гениталиите на бебето след всяка смяна на пелената
- по-честа смяна на пелените, особено при бебета с проблемна кожа
- не стягайте много пелената, за да не протрива кожата на бебето
- когато сменяте пелената, оставяйте кожата открита колкото се може повече време
- подходящите козметични продукти е добре да съдържат цинков оксид, различни бадемови масла, пантенол, алантоин, парафин и др.

За бебета със силно чувствителна кожа не се препоръчва пудрата поради няколко причини: замърсяват се много лесно, във взаимодействие с потта може да причини раздразнение на нежната бебешка кожа.

Според педиатрите при децата със свръхчувствителна кожа трябва да се внимава много с къпането – не трябва да се къпят толкова често, а трябва да се ограничи и времетраенето му. По принцип и ако нямат сериозни кожни проблеми бебетата трябва да се къпят всеки ден. Къпането трябва да не продължава повече от 10-15 минути
За да се предотвратят раздразненията внимавайте и с какъв прах за пране перете дрешките на бебето.

Как да избегнем прекомерното изсушаване на кожата на бебето със силно чувствителна кожа?


o използвайте меки сапуни, богати на мазнини, особено за местата, които са подложени на по-обилно изпотяване
o избягвайте използването на много грапави гъби и хавлии за баня
o ако бебето има силно раздразнителна кожа, къпането трябва да трае най-много 5 минути; препоръчва се в такива случай сапун с високо съдържание на глицерин
o не използвайте никави одеколони или други ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето
o хидратирайте кожата със специални продукти поне три пъти дневно
o по-честа смяна на пелените
o добре изплаквайте дрехите, за да няма по тях остатъци от препарата, с който сте ги прали
o не е важна цената, а съдържанието на даден козметичен продукт. Както купувате козметика за вас, съобразявайки се с типа на кожата си и нейните характеристики, така трябва да процедирате и с бебешката козметика като внимателно четете етикетите, за да се информирате за съдържанието
o обличайте на бебето само памучни дрехи, другите материи са по-груби и могат да раздразнят кожата му

Някои от факторите, които влияят на кожата и могат да са причина за нейното раздразнение е, например, прахта – дори домашната прах може да раздразни имунната система на детето, а оттам и да се стигне до силно изсушаване на кожата на бебето и други неблагоприятни промени. Различни храни и материи на дрехите също могат да станат причина за различни кожни раздразнения. Особено храните с оцветители и силни миризми, морски дарове могат да доведат до реакция при една по-чувствителна кожа. Същото действие могат да имат и дрехи от синтетични материи (ликра, вълна и др.).

За децата с по-чувствителна кожа се препоръчват козметични продукти на растителна основа, тъй като те имат и антисептично действие.продукти, съдържащи алантоин, хамамелис и пантенол се използват за успокояването на раздразнена кожа. Витамин Е и лайката също помагат за облекчението на възпаленията, както и за някои по-леки слънчеви изгаряния. Естествените минерали подсилват естествената бариерна функция на кожата. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо. Четете внимателно етикетите на козметичните продукти, тъй като те не трябва да съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и спирт. Най-добрия начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber