Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Инфекциозна диария

Терминът диария, датира от времето на Хипократ и означава болестно състояние, при което има по-голям брой изхождания на редки изпражнения. Всяка година от диаря се разболяват 500 милиона деца в света и 5 милиона от тях умират главно в Азия, Африка и Латинска Америка.
Диариите се дължат най-често на ентерални инфекции. Инфекциозните диарии в детска възраст се причиняват от бактерии, вируси и паразити. За възникването, честотата и разпространението на инфекциозните диарии от значение са следните фактори: лоши санитарни условия, мръсни ръце и консумация на неподходящи, бактериално замърсени, храни и вода. В това отношение голямо значение има храненето в кърмаческа възраст. Естествено хранените деца боледуват по-рядко и по-леко от инфекциозни диарии в сравнение с изкуствено хранените.
Приблизително 50%, а в някои страни през зимните месеци до 70% от инфекциозните диарии сред децата са причинени от вируси. Най-рядко се срещат инфекциозни диарии причинени от паразити.

Симптоми

Основният  симптом в клиничната картина е диарията: изхождане на по-голям брой редки или течни изпражнения със или без примеси на слуз и кръв. Болните деца нямат апетит. Имат често гадене и при насилствено даване на храна повръщат. По-големите деца се оплакват от коликообразни болки в корема и тенезми, а по-малките са неспокойни и плачливи. Температурата е повишена още в началото на заболяването и свидетелства за инфекциозния характер на диарията .
При обективното изследване могат да се открият признаци на дехидратация:
- намаляване на телесната маса с повече от 1% за денонощие;
- намаляване на кожната еластичност;
- изостряне чертите на лицето, подкръжаване на очите, хлътване на фонтанелата и изсушаване на лигавиците;
- при оглед се установява обложен език, зачервяване на кожата около седалището и понякога балониран корем;
- коремът може да е болезнен при палпация и да има усилена перисталтика.

Лечение

При своевременно и правилно проведено амбулаторно лечение диарията се ликвидира за 5 до
10 дни. Възможни са, обаче, и усложнения:
- Дехидратация – смущават се функциите на сърдечно-съдовата, отделителната и нервна система. Нарушава се хемостазата, възниква токсикоза, която застрашава живота;
- Протрахирана диария, която най-често се дължи на малабсорбционен синдром;
- Дисбактериоза – възниква при прилагането на широкоспектърни антибиотици (те унищожават физиологичната чревна флора и възникналата дисбактериоза може да предизвика диария).
Диагнозата се основава на клиничните данни за диария. Бактериологичното изследване на изпражненията е задължително. Вирусологичните изследвания дават възможност да се определи вирусната етиология. Полезно за дагнозата е определянето на левкоцитите в изпражненията. Обикновено в изпражненията няма левкоцити и тяхното наличие свидетелства за бактериална диария. Изследването на рН в изпражненията е лесно достъпно и трябва да стане рутинна практика. При инфекциозните диарии рН е между 6 и 7. При рН < 5,5 трябва да се мисли за неинфекциозна диария предизвикана от вторичен лактазен дефицит.

Медикаменти

Антибактериалните средства не винаги са необходими, а понякога са и нежелателни. По-съществено е значението на патогенетичната терапия. Основен момент в терапевтичния план е диетотерапията. Антидиаричните средства имат основна цел да овладеят диарията. Тези средства могат да намаляват броя на изхожданията като успокояват чревната перисталтика, потискат секрецията и подобряват резорбцията на вода в червата. Такива средства са Imodium, Lomotil, Hidrasec. По-голяма практическа стойност имат инертните субстанции, които абсорбират бактерии, вируси и токсини. Такъв препарат е Smecta, който е алуминиев силикат и покрива чревната лигавица с тънък защитен слой като по този начин осигурява механична защита на ентероцита. Подобно действие има и препарата Kaopectin (каолин + пектин). Полезен е и препарата  Enterol, който възстановява нормалната чревна флора.
    Диетата заема основно място в терапията на инфекциозната диария и има за цел да осигури покой на увредения от инфекцията чревен тракт, да достави необходимите течности, електролити и енергия и да ограничи вноса на вещества, които биха обременили ентероцитите. Продължителни диети с глад не се прилагат, но приемът на храна трябва да се преустанови за няколко часа, докато се прекратят гаденето и повръщането, които често съпътстват инфекциозната диария. След това започва захранване без да се чака прекратяване на диарията.
     За деца под една година най-подходяща за захранване е майчината кърма. Тя може да се дава заедно с рехидратационни разтвори. При данни за лактазен дефицит се препоръчва диета с безлактозни млека. Постепенно диетата се разширява и при добра поносимост  след няколко дни се преминава към обичайната за възрастта диета.
      Прогнозата на инфекциозната диария е добра. Повечето от болните бързо се подобряват при умела рехидратация и правилно диетично лечение без антибиотици.


Д-р Р. Масларска
Токуда болница София
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber