Online School
Регистрирани потребители: 22367
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНОТО

ROP е заболяване на новородените, които са подложени на лечение с кислород. Това са предимно недоносени бебета. С подобряване и усъвършенстване на рехабилитационните мероприятия, които се прилагат при преждевременно родените, се увеличава и честотата на това заболяване. Трудно е да се намери балансът между спасяването на живота и увреждането на очите. За съжаление не винаги има пряка връзка между концентрацията на подадения в кувьозите кислород и тежестта на промените в очните дъна.
ROP (позната още като ретролентална фиброплазия) включва остра фаза, която се наблюдава при новородените и цикатрициална фаза, наблюдаваща се по-късно.
При недоносените крайните участъци на ретините още не са васкуларизирани в момента на раждането и точно там започват промените. Заболяването може да спре или да претърпи обратно развитие до определен етап на развитието на болестта, или да доведе до отлепване на ретината в най-тежките случаи.
ROP е рядко срещана при деца, с тегло при раждането над 2000 грама. По данни на ААО (Американска Академия на Офталмолозите) около 37% от бебетата, с тегло по-малко от 750 грама при раждане, развиват тежка форма на болестта. Както теглото, така и гестационната възраст са в обратна зависимост с тежестта на заболяването. Предпазването от преждевременни раждания, само по себе  си е профилактика срещу развитието на ROP. Адекватните грижи по време на бременността намаляват броя на недоносените бебета.
Първият преглед от очен лекар трябва да бъде направен 2-3 седмици след като детето е било подложено на лечение с кислород. След това периодично трябва да се следи, докато се васкуларизира цялата ретина. Редовното  наблюдение на пациентите, които са развили ROP е много важно. Данните показват влошаване на заболяването или започване около реалния термин на бебето. В началните стадии недоносените се наблюдават. Ако болестта прогресира, се прилагат криотерапия, лазерна фотокоагулация и витреоретинална хирургия.
Въпреки че в много случаи ROP претърпява обратно развитие, в по-късна възраст децата могат да бъдат с амблиопия (т.нар. ''мързеливо око''), в резултат на високостепенна миопия, кривогледство и други причини. Поради тези причини е много важно детето да бъде следено редовно от офталмолог.
Доброто взаимодействие между неонатолози и офталмолози увеличава процента на диагностицираните деца с ROP и намалява тежките усложнения при късното откриване на заболяването.


Д-р Даниела Милошова,
Детска Консултативна Поликлиника, гр. София
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber