Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНОТО

ROP е заболяване на новородените, които са подложени на лечение с кислород. Това са предимно недоносени бебета. С подобряване и усъвършенстване на рехабилитационните мероприятия, които се прилагат при преждевременно родените, се увеличава и честотата на това заболяване. Трудно е да се намери балансът между спасяването на живота и увреждането на очите. За съжаление не винаги има пряка връзка между концентрацията на подадения в кувьозите кислород и тежестта на промените в очните дъна.
ROP (позната още като ретролентална фиброплазия) включва остра фаза, която се наблюдава при новородените и цикатрициална фаза, наблюдаваща се по-късно.
При недоносените крайните участъци на ретините още не са васкуларизирани в момента на раждането и точно там започват промените. Заболяването може да спре или да претърпи обратно развитие до определен етап на развитието на болестта, или да доведе до отлепване на ретината в най-тежките случаи.
ROP е рядко срещана при деца, с тегло при раждането над 2000 грама. По данни на ААО (Американска Академия на Офталмолозите) около 37% от бебетата, с тегло по-малко от 750 грама при раждане, развиват тежка форма на болестта. Както теглото, така и гестационната възраст са в обратна зависимост с тежестта на заболяването. Предпазването от преждевременни раждания, само по себе  си е профилактика срещу развитието на ROP. Адекватните грижи по време на бременността намаляват броя на недоносените бебета.
Първият преглед от очен лекар трябва да бъде направен 2-3 седмици след като детето е било подложено на лечение с кислород. След това периодично трябва да се следи, докато се васкуларизира цялата ретина. Редовното  наблюдение на пациентите, които са развили ROP е много важно. Данните показват влошаване на заболяването или започване около реалния термин на бебето. В началните стадии недоносените се наблюдават. Ако болестта прогресира, се прилагат криотерапия, лазерна фотокоагулация и витреоретинална хирургия.
Въпреки че в много случаи ROP претърпява обратно развитие, в по-късна възраст децата могат да бъдат с амблиопия (т.нар. ''мързеливо око''), в резултат на високостепенна миопия, кривогледство и други причини. Поради тези причини е много важно детето да бъде следено редовно от офталмолог.
Доброто взаимодействие между неонатолози и офталмолози увеличава процента на диагностицираните деца с ROP и намалява тежките усложнения при късното откриване на заболяването.


Д-р Даниела Милошова,
Детска Консултативна Поликлиника, гр. София
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber