Online School
Регистрирани потребители: 22367
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Спортуването през бременността

В момента сте бременна, но по природа сте спортна натура и сте спортували през целия си живот и ви се иска да продължите и през бременността. Чувството, че може да се наложи да се откажете от най-любимото си занимание, не ви дава мира и се намирате под постоянно напрежение.

Известно е, че организма и тялото на хората, които спортуват активно, до такава степен са свикнали с физическото натоварване, че ако такъв човек в един момент се откаже от спорта, то може да претърпи голям стрес. Бременността не е друго състояние на духа, тоест на организма и на тялото ви ще им се искат същите неща, от които са имали нужда и преди да забременеете. С тази разлика, че ако от лошия порок като цигарите, трябва да се откажете с цената на всичко, то със спортуването можете да продължите и през бременността. Все пак всичко зависи от типа спорт, който сте избрали, тъй като за бременната не е добре да прави тежки физически упражнения и да се натоварва максимално. Можете да продължите да спортувате, но естествено по-умерено и без екстремно натоварване. Спортът се отразява благоприятно и релаксиращо и на бременната жена, ако не се претоварва много и предприеме някакво по-леко спортно занимание, то всичко ще е наред.

Защо да продължите да спортувате?

Ако бременността ви е безпроблемна, няма никакво основание да спрете да спортувате, стига да изберете дейност, която да не е свръхнатоварваща и да сте в добро здравословно състояние. Даже точно обратното, спортът може да се окаже доста благоприятен за вас и бебето. Чрез спотруването по-лесно ще понесете промените, които ще настъпят с тялото ви през бременността, ще спомогнете на кожата си да бъде по-еластична и така, когато започне да се разтяга заради бременността, ще има по-малък риск от появата на стрии.

Спортове, които носят риск за бременната жена

Избягвайте спортовете, придружени със силна физическа активност и с голяма вероятност за падане, нараняване, получаването на травми. Дори и да имате богат опит в подобен спорт е добре да се откажете от него, докато сте бременна. Естествено, че карането на ски, скалното катерене и ездата не са препоръчителни за бременната жена, а и почти съм сигурна, че няма да ви е точно до тях през този период. Освен това екипните спортове като волейбол, баскетбол и др, също не са подходящи, тъй като има голяма вероятност някой да ви блъсне или да ви удари по време на играта.

Кои спортове са препоръчителни през бременността?

Ходенето – за всички бъдещи мами това е най-добрия начин за движение. Знаете, че през бременността не трябва да водите заседнал начин на живот, а напротив, трябва да се движите много, но правете всичко по-бавно от обикновено и без резки движения. Ходенето пеш е много подходящо, ако например, в момента сте загърбили друг по-динамичен спорт, който не е подходящ за бременна жена. Освен това то е подходящо и за жени, които по принцип не спортуват активно.

Плуването – при него няма значение дали плувате добре или не. Самият контакт с водата и водната гимнастика, заедно с ходенето, са най-подходящите дейности за перода на бременността. Освен, че действа успокояващо, плуването подобрява дишането, което ще ви помогне много при раждането. Освен това чрез водната гимнастика заякват мускулите, а единственото, което трябва да избягвате е да влизате в много студена вода.

Йога – това е спорт, който в същото време е една перфектна подготовка за раждането. Благотворното влияние е същото като при плуването.

Пилатес – доста интересен спорт, който навлиза с пълна сила и у нас. За целта се използва голяма топка, посредством която се изпълняват различни упражнения. Този спорт или по-скоро тази интересна гимнастика, спомага много за облекчаването на болките в гръбнака и кръста през бременността, а също спомага за правилното контролиране на дишането.

Практикувайте спорта, който сте избрали, но с предпазливост. През бременността не трябва да се изморявате много, тъй като иначе това ще създаде напрежение на вас, а и на бебето. Колкото и спортна натура да сте, трябва да се контролирате и да си поставите известни граници, тъй като може да се чувствате много жизнени и енергични и готови да поемете всякакво екстремно натоварване, но в действителност не е така и това не е добре за бебето. Трябва да знаете, че в началото на бременността си ще се изморявате повече и има вероятност пулсът ви лесно да се ускори и при най-малкото натоварване, така че не се притеснявайте. Спортувайте умерено и с удоволствие.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber