Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Декорацията на бебешката стая

Обстановката, в която бебето ще расте трябва да бъде топла, приятна, стимулираща, удобна и изключително безопасна. През четвъртия или петия месец от бременността вече е добре да започнете с приготовленията на бебешката стая, особено ако ще подменяте напълно цветовете и облика на определената за бебчето стая.

Ако вече знаете пола на бебето, то това доста ще ви помогне в декорацията, ако, разбира се, сте решили да използвате стандартните и общоприетите норми – розово за момиче и синьо за момче. Сега, обаче, е момента да развихрите въображението си и да направите и нещо по-нестандартно. Много актуални напоследък са тематичните стаи, тоест избирате един символ, картинка, цвят или елемент, който се повтаря върху всички мебели, стени и каквото друго се сетите в стаята. Например, това може да е герой от някоя приказка или детско анимационно филмче, чийто образ да бъде изобразен на креватчето, масичката за повиване, перденцата, картините на стената, чаршавчетата и/или гардеробчето. Що се отнася до цветовете на стените, то все повече се забравят традиционните бяло или светло бежово, а все повече се използват наситени и много ярки цветове. Последното предизвиква доста спорове, тъй като някои психолози смятат, че тези цветове изнервят и напрягат малкото бебе. Може да се “играе” със цветовете, и да се използват повече от един за декорацията на стаята, но те трябва да бъдат в светли и меки нюанси.

Осветлението в стаята на бебето

Колкото до осветлението в стаята на бебето, желателно е освен голямата лампа със по-силна светлина, да имате и една нощна лампа, която е най-добре да разположите някъде близо до вашето легло. Нощната лампа е необходимо удобство за нощните събуждания на бебето, а и му помага да заспи, тъй като светлината й не е толкова силна.
За да контролирате и дневната светлина е добре да сложите по-плътни пердета или щори, с които да омекотявате силната дневна светлина по време на съня на бебето. Но внимавайте и с това удобство, тъй като така бебето може да свикне и малко по-силната светлина да започне да му пречи.

Мебелите в стаята на бебето трябва да са максимално разредени, за да има повече свободно пространство за игра. Помислете внимателно как точно ще ги разположите, от това зависи тяхното ефектично и удобно използване.

Стените

За декорацията на стените можете да развихрите повече въображението си. Първо трябва да изберете тяхното покритие – дали ще сложите тапети или латекс. Малко или много тапетите задържат повече топлината в стаята, отколкото латекса, тоест ако стаята не е южна, тапетите се по-доброто решение. За цвета на тапетите отново трябва да изберете светли нюанси, има различни детски мотиви и все пак ги съобразете с мебелите и останалите аксесоари в стаята. Прекаленото натрупване на различни и много контрастни цветове може да подейства изнервящо на бебето. За постигане на по-интересен ефект можете да облепите цветен фриз в средата на стените, това доста освежава обстановката и особено ако го поставите на едноцветни тапети.
Интересен декоративен елемент могат да бъдат и етажерки в различни цветове, които освен, че освежават обстановката са и доста функционални, особено ако не разполагате с много свободно пространство.
Различните вазички, статуетки, фигурки и саксии с цветя са наистина много подходящи за декорацията на дома ви, но определено нямат място в стаята на бебето – само ще събират прах и ще създават чувство за претрупаност.
Що се отнася до завивки, покривки за легла, килимчета и др., то изберете естествени материи в бледи пастелни цветове. Като подово покритие за стаята на бебето е подходящ ламиниран паркет, тъй като се чисти лесно, не държи студено и не събира толкова прах като килимите и мокетите. Знаете, че малките бебета отначало са доста чувствителни към прах и други подобни дразнители, затова трябва да сте внимателни.

Езика на цветовете

Много често избираме цветове за дедано място без те да са подходящи за него. А всеки цвят притежава своя собствена светлина, енергия и свой собствен ефект. Доказано е не веднъж, че цветовете влияят на настроенията и поведението ни. Ето някои от ефектите на различните цветове:

Червено – привлича вниманието моментално, има невероятно силен ефект, стимулира действието и може да изразява страст, емоция, агресивност и дори опасност.

Зелено – този цвят се свързва с плодородието и пролетта. Излъчва сигурност и стимулира емоционалното израстване, символ е на природата, младостта, желанието, почивката и равновесието.

Синьо – има успокояващ ефект и е вторият цвят с най-голяма сила след червения. Може да изразява доверие, хармония, приятелство, вярност, любов. Това е цвят, който намалява вълненията, понижава кръвното налягане и апетита.

Розово – бледо розовото има успокояващ и релаксиращ ефект.

Оранжево – може да символизира удоволствие, празник, слънце. Привлича вниманието, стимулира апетита, нежността, разговор, доброта.

Жълто – това е цвета на светлината, визуално разширява пространството. Много е активен и се асоциира с предпазливостта. Може да означава егоизъм, ревност, завист, омраза, усмивка или удоволствие. Това е най-подходящия цвят за да се внесе радост в дадена обстановка.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber