Online school
Регистрирани потребители: 23044
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Instagram
Facebook
 

Първият учебен ден

 И вместо да изпадаме и ние в паника, по-добре да се стегнем и да не показваме притеснението и безпокойството си пред детето, а да сме спокойни и усмихнати.
Остават броени дни до началото на учебната година. Детето ни ще бъде в първи клас, а ние сме изпълнени със страх и съмнения: „Дали ще плаче”, „Ще може ли да се пази самичко”, „Ще му липсваме ли”, „Дали не избързахме, че го пратихме на 6 години?”. От една страна си казваме – „Ех, защо пък да не си поседи у дома още една година, за да узрее повече”, но забравяме факта, че нашето съкровище винаги ще ни се струва мъничко и безпомощно и все още неподготвено за „страшния” и огромен свят. Пък и като се замислим, не бяха ли ученическите ни години едни от най-щастливите в живота ни, не пазим ли прекрасни спомени от това време? Така ще бъде и за нашето дете – в училище ще намери нови приятели, ще научи нови неща, макар че и тук веднага ще намерим за какво да се захванем – „Дали ще успее да се адаптира и да намери приятели?”.
Детето ни е пораснало на едно конкретно място с определени хора, които познава перфектно. То се чувства най-сигурно в своя дом и това не може да се оспори. Училището е друго нещо – непознато за детето място, което го изпълва със съмнения и въпроси. За детето тръгването на училище е наистина радикална промяна: то преминава от сигурността на дома към несигурността, която предизвиква у него, което и да е непознато място, а за капак на всичко ние трябва да го оставим там да се оправя самичко.
При всички деца е така – те се чувстват несигурни, когато пред тях се изправи нещо ново и непознато, затова и малко по-трудно свикват с големите промени. Поговорете с детето, то трябва да бъде предварително подготвено за онова, което го очаква. И понеже на тази възраст децата все още нямат нашата ориентация във времето, е добре да установите ясен режим, с който детето ще свикне и няма да му бъде трудно.
Както и при малките деца, които, когато за първи път се разделят с мама, си мислят, че тя ги е изоставила, така и при по-големите също в този период се появява това чувство. Би било добре, ако има поне едно приятелче, например от детската градина, което да бъде в неговото училище, това много ще помогне на детето.

За да не бъде толкова стряскаща промяната за детето:
Добре е детето да опознае училището предварително. Когато отивате да го записвате там, го вземете с вас – доста стряскащо ще е, ако и изобщо не е влизало в сградата и тя му е напълно непозната. Попитайте коя ще бъде класната стая на детето ви и го заведете да я види.

Почти е сигурно, че на първия учебен ден ние ще се вълнуваме и притесняваме много повече от детето ни, но за нищо на света не трябва да показваме това пред него. Когато го оставяме в училище, ще ни се плаче, но това не бива да допускаме да се случи пред детето, представяте ли си какво ще си помисли то!

Възможно е да се появят някои проблеми при малчугана – може да се наруши спокойният сън, детето да няма апетит, да се появи агресивно поведение. Добре е да поддържаме връзка с учителката на детето ни и да поговорим с нея за проблемите, които са се появили, а тя от своя страна ще ни уведомява редовно за трудностите, с които се сблъсква детето. Ролята на учителката е много важна, ако вие сте тези, които помагате на детето да се чувсвта сигурно у дома, сред приятелите си и обкръжаващата си среда, тя е тази, която трябва да спомогне за доброто адаптиране на децата в училище.


Кои са факторите, които влияят на избора ни на училище?

Да изберем най-доброто за детето си при нас, родителите, винаги е водещо, а изборът на училище се оказва една трудна задача. Но, основоното, от което трябва да се водим, е училището да предлага достатъчно качествено образование, да притежава добра материална база, да предлага добри и квалифицирани учители. Все пак ще заведем детето си там да учи, да се развива и отделно ще получи едно по-различно възпитание, от това, което ние сме му дали до моента у дома.
Не на последно място, обаче, стои и проблемът с това къде се намира училището. Не е задължително да е близо до дома ви, по-скоро зависи кой ще прибира детето от училище и дали то ще може самичко да се прибира след известно време. Хубаво е да се поинтересувате, обаче, първо от наличните в района ви училища, да ги проучите и ако не изберете никое от тях, тогава да мислите за друг вариант. Ако пък сте решили детето ви да посещава частно училище, то тук нещата са малко по-улеснени, защото има специален транспорт, който разкарва малчуганите по домовете им.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
FitMeal

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber