Online School
Регистрирани потребители: 23029
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

РАЖДАНЕ БЕЗ СТРЕС

Установяването на тясна връзка между бебето и майката, в момента на раждането, е от особена важност за слагането началото на една добра връзка между тях и занапред.
Обаче, не е толкова лесно да избегнем стреса, защото той е навсякъде около нас. Прекалено много станаха местата, където сме подложени на всякакви изнервящи ситуации и накрая попадаме в един омагьосан кръг. Дори и, когато жената отиде да ражда в родилния дом и там е подложена на голямо натоварване, най-малкото защото болничната обстановка и отдалечеността от хората, които обичаш, изнервят допълнително и без това стресовата ситуация.
Доста хора са на мнение, че няма нищо по-добро от естественото раждане вкъщи, така както е било в далечното минало. В съвременната медицина този вариант е недопустим. Винаги има риск за майката или бебето, а в болницата има необходимата апаратура и цял екип от специалисти, които да се погрижат да не им се случи нищо лошо.

Как действа стресът?

През бременността стресът предизвиква отделянето на някои хормони, сред които и т.нар. катехоламини (адреналин, норадреналин), които се предават и на бебето. Майките сами си дват сметка, че техните емоции се предават и на плода. Ако майката е гладна или пък, ако е много ядосана, бебето се движи динамично в корема й. И, ако до скоро е било явление, което е можела да усети само майката, то днес вече е научно доказано, че майките, които са били силно стресирани през бременността, имат по-неспокойни деца. Това се случва, защото катехоламините, които са се предали на бебето, влияят на развитието на мозъка му. Известно е, че при съзряването на нервната система, невроните се увеличават и си взаимодействат помежду си, а по това време катехоламините могат да се намесят в тези процеси и да попречат на тяхното адекватно развитие.
Освен това, по време на раждането, катехоламините пречат на нормалната динамика на контракциите, като ги прави по-интензивни и неподредени, затруднявайки по този начин нормалното протичане на раждането. Като последствие от това, едно бебе, подложено на повече контракции по време на раждането, може да има проблеми с дишането. В подобни ситуации е възможно да се наложи цезарово сечение.
Проблемът е, че, ако майката преживее раждането с толкова голям стрес, тя няма да има сили, а и най-вече адекватна реакция при първия контакт с бебето си, а това е многo важно за тяхната дълбока връзка. При едно раждане, по време на което, майката е подложена на силен стрес, е по-трудно да се осъществи първата връзка между нея и новороденото бебе. Стресът влияе и на нормалното потичане на кърма след раждането.

Има един момет, обаче, в който катехоламините са необходими. В края на раждането, когато бебето вече излиза, се осъществява нормално физиологично отделяне на този хормон . В този момент катехоламините в организма повишават кръвното налягане, пулса, ободряват жената и я предразполагат да има сили да действа и да приеме своето бебе. А на бебето, в този момент, се предава достатъчно количество катехоламини, за да може, когато се роди, да е будно и да осъществи контакт с майката. Специалисти са на мнение, че това е нормално, а отделянето на катехоламини преди този момент е по-добре да не се случва изобщо.

КАК ДА СЕ НАМАЛИ СТРЕСЪТ  НА БРЕМЕННАТА?

За намаляването на стреса на бременната голямо значение има благоприятната семейна среда. Както се казва, ако човек няма проблеми вкъщи, няма да има и навън. Всеки малко или много, подложен на стрес у дома си, неминуемо го пренася и навън. Какво да правим?

• Много е важно, по време на бременността, жената да се чувства подкрепяна, спокойна и непрекъснато да й се показва колко е обичана от близките си хора

• И двамата родители трябва да участват в дейностите, свързани с бъдещото раждане на бебето – така се заздравява още повече връзката помежду им, а и жената ще се чувства подкрепяна и разбирана

• Необходимо е майката да се обучи и да бъде подготвена за раждането – как да диша правилно по време на раждането, как да контролира контракциите и да се научи да не се страхува от болката и т.н. Филми и други полезни материали също не са излишни за бременната, защото, в действителност, страхът идва от неизвестното, а когато бъдещата майка е достатъчно осведомена за това как ще протече раждането, то тя ще бъде много по-спокойна.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber