Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ БЕБЕШКАТА СТАЯ

Сигурно сте изпитали големи вълнения, когато сте обзавеждали стаята за вашето малко бебче. Искали сте всичко да е префектно и в тон – креватчето, гардеробчето, масичката за повиване и т.н. Сигурно с голямо удоволствие сте избирали цветовете и нюансите, които ще преобладават в бебешката стая, така че тя да бъде уютна и бебето да се чувства добре.
Разбира се, че това са все важни неща, обаче, поддържането на стаята е най-трудно и изисква най-много усилия. Защото бебетата са чувствителни и трябва да им се предложи една изключително здравословна среда. И не искаме да кажем, че трябва всичко да дезинфекцирате и всичко да е стерилно, но правилното поддържане не само на стаята на бебето, но и на целия ви дом е много важно.
А основното, още от самото начало, когато тече подредбата на стаята, е тя да бъде максимално здравословна за бебето. Няколко са факторите, които трябва да вземете под внимание: температурата на въздуха, обезопасяването на стаята и особено на креватчето и около него, мебелите да са такива, че да се почистват лесно, химичните съставки на материите и материалите в стаята.

Температура и влажност на въздуха

Стаите за новородените в родилния дом поддържат една температура от 28˚С. Това е за да не губят много енергия бебетата, да не спадне нивото на захар в кръвта им. Но когато бебето вече е вкъщи, нещата е време да се променят и бебето да започне постепенно да свиква с по-ниската температура и да се калява.
Добре е да имате отоплителна система, която да позволява да се поддържат постоянна температура и влажност на въздуха и те да са добре контролирани от вас. Една температура между 19 и 21˚С е подходяща за бебето, а когато го къпете – до 23˚С.
 Идеалното решение е централно отопление с термостат. Друга възможност, доста практична, е да ползвате и някакъв отоплителен уред, регулиран от термостат.
А много често родителите прибягват и до употребата на някакъв пречиствателен уред за въздух.

Кои са предимствата на ултразвуковия овлажнител за въздух:
- създава подходяща влажност на въздуха, което предпазва бебето от възпаление на гърлото; това има благоприятен ефект върху изграждането на имунитет към инфекции.
- добавянето на допълнителна влажност във въздуха спомага за поддържането на нежната бебешка кожа здрава.
- обикновено тези уреди имат ръчна настройка, тоест вие го нагласявате както желаете

Мебелите

Естествено, мебелите, които задължително трябва да присъстват в бебешката стая, са креватче или кошарка (доста често я ползват не само за игра през деня, но и за спане), гардеробче с чекмеджета, където да поберете дрехите и аксесоарите за бебето, масичка, на която да сменяте пеленките на бебето и да го обличате, подходящо осветление (обикновенено освен основната светлина, идваща от големия осветителен уред на тавана, е добре да имате и нощна лампа, предвид честото събуждане на бебето през нощта). Добре е мебелите да са от естествени материали, но и препочитаните напоследък мебели, изработени от МДФ (плоскости от дървесни частици), също са подходящ избор.
Много добър вариант да спестите място в стаята е да поставите етажерки нависоко, а може дори и няколко по-малки шкафчета. Не прекалявайте с етажерките, тъй като все пак всичко, което не е прибрано в шкаф, събира доста прах.
Креватчето е най-важния компонент в стаята на бебето, където през първите си месеци то ще прекарва по-голямата част от денонощието. Изберете креватче, което да е солидно и стабилно, с гладки и заоблени елементи, от естествени материали. Разстоянието между решетките не трябва да е повече от 6 см., защото иначе бебето може да се заклещи между тях. В магазините има и креватчета, които вървят с допълнително шкафче за повиване и чекмеджета, което е доста практично и пести място. Дори и стаята на бебето да е голяма, това не значи, че трябва да я претрупате с мебели, колкото повече свободно пространство има, толкова по-малко прах ще се събира и толкова по-чисто и проветрено ще бъде.

Спалното бельо

Изберете чаршафи и олекотени завивки от естествен памук, които не съдържат вредни химични вещества и оцветители, защото могат да раздразнят чувствителната кожа на бебето. Добре е да купите и покривки за бебешкото креватче, които да поставяте, когато бебето не е в креватчето. По този начин ще избегнете напрашаването на чаршафчетата и олекотената завивка.
За да предпазите бебето да не се удря в стените на креватчето, можете да сложите обиколник – прилича на продълговато дюшече с връзки за по-лесно прикрепяне към всичките четири страни на креватчето. Гледайте и той да е от естесвени материи.

Подовите настилки и пердетата

В последно време е нараснал доста броя на случаите на астма, която е алергична реакция от различни организми в домашната прах (акари). Това е фактор, които трябва да имате предвид и, с който трябва непременно да се справите.
 Има материи, които привличат по-лесно прахта от други. Експерти препоръчват да се избягва употребата на килими и завеси, поне докато бебето е още мъничко.
Ако харесвате пердета, то знайте, че трябва да ги перете всяка седмица, за да контролирате акарите.
Ламинирания паркет е доста предпочитан сред подовите настилки и е много лесен за поддръжка, не привлича прахта, не поема миризми. Можете да сложите малко килимче за красота върху него, но трябва да го почиствате основно с прахосмукачка всеки ден.

Няколко полезни съвета как да ограничите до минимум задържането на прах в дома ви:

 Бършете прахта всеки ден с леко влажен парцал
 Пускайте прахосмукачка всеки ден, особено в бебешката стая
 Перете спалното бельо на бебето поне веднъж седмично
 Перете пердетата поне веднъж месечно
 Приберете всички плюшени играчки в шкаф – те са направо магнит за прахта
 Студеният въздух унищожава акарите, можете да слагате любимите плюшени играчки на бебето в хладилника за през нощта и не забравяйте, че не бива да му ги давате веднага, след като сте ги извадили от там, а трябва първо да се затоплят.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber