Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Първият месец на бебето

Грижи и хигиена

Ежедневният тоалет на бебето е много важен за неговото правилно развитие, а и за сформирането на правилни хигиенни навици.
За почистването на лицето са ви необходими чаша преварена вода и памучно тампонче, с които почистете добре и гънките на вратлето. Очите можете също да почиствате с преварена вода или физиологичен разтвор, като използвайте отделен тампон за всяко око, за да не се разпространяват замърсени частици.
Режете редовно ноктите на бебето, за да не се драска, като е добре това да става след баня, защото тогава са по-меки. За да го предпазите от одраскване можете да му слагате и специални памучни ръкавички, но те са по-подходящи за периодите, през които бебето спи, за будуването му не са много препоръчителни, тъй като бебето трябва да развива движението на ръцете и пръстите си и да се приучва да хваща предмети.
Къпането – добре е преди къпане да си подготвите всичко да ви е под ръка, самото къпане не бива да трае дълго време за да не простудите бебето, защото, колкото и да е топло в стаята, то все още не се е приспособило добре към климатичните условия както се казва на външния свят (все пак в утробата на майка си е живяло в съвсем друга среда). Отначало можете да къпете новороденото бебе без сапун и шампоан, защото кожата му е суха и те могат да я изсушат още повече, а и за да го предпазите от евентуални алергични реакции. Гледайте внимателно какво купувате, на пазара има сапуни и шампоани специално за новородени и в крайна сметка от тях се слага съвсем малко количество, за да не раздразните чувствителната кожа на бебето.

Малко полезна информация:


- Първата усмивка на бебето се появява между 15-я ден и втория месец
- Бебето започва да гука между първия и втория месец
- Пускайте тиха музика на бебето – така развивате слуха му
- Резките и силни звуци стряскат малкото бебе
- Най-важното за малкото бебе е физическият контакт с майката
- При постоянна температура навън, без резки промени към много топло или много студено, може да изведете  бебето още на 3-4-я ден след като се приберете вкъщи
- Най-подходящата температура за къпане е около 23-24°С, за останалото време около 20-22°С
- Не оставяйте новороденото бебе само,  дори докато спи, защото може лесно да се задави


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber