Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

КОГАТО БЕБЕШКАТА СТАЯ НЕ Е САМО БЕБЕШКА

‘Бебешка стая’ вече се оказва доста обширно понятие, тъй като има родители, които споделят стаята с бебето. Все още се смята за малко рисковано и прекалено либерално мисленето на някои родители, които смятат, че тяхната спланя трябва да се помещава в друга стая, а не там, където ще се подвизава мъничето. По въпроса се пораждат доста спорове, но това ни отклонява от темата – Как да подредим стаята, така че, въпреки нашето присъствие там, тя да си бъде пак ‘бебешка’.

На какво мнение са родителите?

Както казахме, общо взето родителите са се разделили на две групи – 1) такива, които не само делят една стая с бебчето, но и доста често споделят и едно и също легло и 2) такива, които са отредили на мъничето самостоятелна стая, където то да спи и да играе.
 Ясно е, че всеки има своите съображения, според които е стигнал до конкретния избор на вариант. Така или иначе, през първите няколко месеца от живота на бебето е добре да обитавате една и съща стая за спане. Отначало новороденото ще се буди често през нощта, а не забравяйте и нощното хранене. Така или иначе, ще сте изморени от дългите безсънни нощи и именно затова би ви било много по-удобно, ако бебето е при вас, за да можете да реагирате веднага на нуждите му. Освен това, при новородените има голяма вероятност да повърнат и да се задушат, тъй като все още не могат да сменят положението си. Ето защо е препоръчително, през първите няколко месеца, да сложите креватчето на бебето близо до вашето, за да следите съня му.

‘БЕБЕШКА’ ЛИ Е БЕБЕШКАТА СТАЯ?

Ако сте от родителите, които смятат да спят в една стая с бебето, докато не стане поне на 4-5 години, то ще трябва добре да помислите за подредбата на стаята, която ще споделяте. Прието е, а и от опит се убедих, че стаята, която ще споделяте по никакъв начин не бива да подсказва, освен с голямото легло за мама и татко, че вие се подвизавате там. Много е важно за бебето и малкото дете, обстановката в стаята да са подходящи за него. Не оставяйте свои предмети в нея и не я обзавеждайте като стая за възрастни. Детето ще се чувства приятно и както се казва “в свои води” в една светла и топла стая, с подходящите мебели, бебешкото креватче, коша с любимите играчки и бебешката гимнастика в пъстри цветове. И не си мислете, че бебето нищо не разбира, понеже само спи и, където и да го сложите, на него ще му е все тая. Това последното изобщо не е вярно. Мъничето много бързо започва да се осъзнава в заобикалящия го свят и затова е от изключителна важност да му предложим топла и уютна атмосфера още от самото начало.
За облика на стаята най-важно е да изберете светлите нюанси на топлата цветова гама и да не прекалявате с цветните постери и картини по стените – две картини или постера са напълно достатъчно.

КАК ДА РАЗПРЕДЕЛИМ СТАЯТА?

При обзавеждането на бебешката стая трябва да вземете под внимание две основни потребности на бебето – да спи и да играе. Именно поради това, в неговата стая трябва да има две обособени зони – кът за спокоен сън и кът за игра. Но не забравяйте и вашето легло, което може да се сложи и малко по-далеч от останалите две зони – естествено това зависи от пространството, с което разполагате. Ако има възможност може да се приспособи някаква своеобразна преграда между вашата зона и тези на бебето. Това изисква малко повече фантазия и въображение от ваша страна – можете, например, да поставите малка секцийка, която да разделя стаята, или пък да монтирате на тавана прозрачно тюлено перденце. Общо взето тук вариантите са доста, в зависимост от всеки вкус и предпочитания.
Основно правило е само да не претрупвате зоните за бебето с ненужно голямо количество мебели и играчки, а да съумеете да му предоставите достатъчно свободно пространство, където като поотрасне малко да може да ‘щъка’ на спокойствие. И не се притеснявайте, че, ако обитавате една и съща стая за спане с бебето ви, ще пречите на пълноценната му почивка. Ако това стане още от самото начало, то ще свикне с шума – все пак вие сигурно няма да си лягате толкова рано като него. Бебетата се нагаждат бързо към режима и семейните ви привички, стига да имате малко търпение. Дори, споделянето на обща стая е доста полезно, защото така бебето ще свикне с шума и наличието на хора в стаята и това няма да му пречи да спи спокойно. Това ще бъде добре не само за него, но и за вас, а и така няма да се притеснявате, когато ви се наложи да преспите на друго място.
 Общо взето бебешката стая изисква да вложите много любов и въображение в нея и бъдете сигурни, че ако го направите, вашето бебче ще се чувства прекрасно в нея.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber