Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ХИПОАЛЕРГЕННАТА КОЗМЕТИКА

Също така има и подходящи продукти, които са специално създадени за алергични деца. Хипоалергенен (хипоалергичен) звучи доста сложно – какво точно означава това? Хипоалергенна козметика означава козметика, която съдържа безопасни активни съставки, изпробвани върху лица с чувствителна и алергична кожа. Обикновено се произвежда без добавяне на оцветители и ароматизатори.

КАКВО ПИШЕ НА ОПАКОВКАТА НА ПРОДУКТА?

ХИПОАЛЕРГЕНЕН – не предизвиква алергии и не дразни чувствителната кожа

ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА – не дразни кожата и не съдържа вещества, които могат да предизвикат дразнения – ароматизатори, спирт и др.

ДЕРМАТОЛОГИЧНО ТЕСТВАН – изследван в лаборатория, тестван за възможно предизвикване на алергични реакции


Хипоалергенната козметика е формулирана, така че да намали до минимум риска от алергия, което обаче не означава, че напълно го премахва. За направата на такъв продукт се избират съставки, които претърпяват серия изследвания и се елиминират, колкото е възможно, съставките, които са най-склонни да предизвикат алергии, като ароматизатори, консерванти и оцветители. Тези продукти обикновено съдържат минимален брой съставки, за да се намали възможността да се осъществи взаимодействие между тях и да се образуват нови съединения, които да се окажат дразнители за чувствителната кожа. Хипоалергенната козметика е предназначена за хора с много чувствителна кожа, силно реагираща на промените в климатичните условия, и която се възпалява лесно. В случая е добре да изясним разликата между алергична реакция на кожата и възпаление: алергия се появява, след като даден продукт е използван един или няколко пъти и в някои случаи се появява далеч от зоната, върху която е нанесен продуктът, например – алергия, предизвикана от лак за нокти, обикновено афектира върху клепачите, които се зачервяват и възпаляват. А възпалението на кожата, за разлика от алергията, се появява веднага след първото използване на продукта и точно в зоната, където е бил нанесен.

БЕБЕТО С ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

За бебетата със силно чувствителна кожа се препоръчва т.нар. медицинска козметика. Тя е специфично разработена и отговаря на измененията на кожата. Бебешката кожа съдържа много вода и е изключително нежна и уязвима, защото защитният й слой все още не е развит достатъчно, за да я защитава. Най-често срещаното заболяване при бебетата от 0 до 12 месеца е Атопичният дерматит (детска екзема) – сухота, зачервяване, сърбеж, различни по характер обриви. Не засяга само кожата, а и целия организъм (стомах – колики, разстройство, запек; нервна система – нервност, раздразнителност; дихателна система – алергии, астма. Най-честата проява е сухота и силно зачервяване на бузите.
 За избягването на проблеми в памперс зоната, през нощта намазването със защитен крем трябва да е доста по-обилно от нормалното. Това, което можете да предприемете, за да не се възпалява кожата на бебето с по-нежна и раздразнителна такава, е:
- обличайте на бебето само и единствено дрехи от 100% памук
- мийте и къпете бебето само с вода или хипоалергенен продукт, така не се маха естественият й защитен слой
- правилният хранителен режим също играе много важна роля: избягвайте да давате на бебето храни с набухватели, оцветители, стабилизатори – въпреки че количеството им в детските храни се обявява за напълно безвредно, сумарният им ефект е труден за проучване и доказване и затова отново могат да се окажат опасни. Избягвайте консервирани и дълбоко замразени меса, пастети, кремвирши и т.н. Прекалено голямото количество протеини в хранителния режим предизвиква кожни раздразнения (по-често при по-големите деца)

Медицинската козметика:
- съхранява киселинния слой на повърхността на кожата
- подпомага естествената защитна функция на кожата
- когато купувате медицинска козметика, търсете клиничен тест – той доказва, че продуктът е абсолютно безвреден за здравето на детето
- продуктите трябва да съдържат натурални екстракти и витамини

КАКВО ТОЧНО Е ХИПОАЛЕРГЕННА КОЗМЕТИКА?

Идеята на един козметичен продукт е не само да лекува, например – възпалена кожа, но и да изгражда защитна обвивка, която да предпазва от повторно възпаление. Хипоалергичните козметични продукти обикновено са на растителна основа, като за успокояване на раздразнената кожа те обикновено съдържат екстракт от растение, което действа успокояващо, хидратиращо и подхранващо на нежната бебешка кожа.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА ЕТИКЕТЪТ НА ХИПОАЛЕРГИЧНИТЕ КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ?

Първо и много съществено е това, че етикетът на даден продукт трябва да съдържа подробна и разбираема информация за продукта – състав, произход, характеристики, начин на употреба и др. На етикета на различните козметични продукти трябва да фигурира следната информация:

- дата на производство
- наименование и адрес на фирмата производител и вносител
- тегло или обем на съдържанието
- срок на годност
- условия за съхранение
- предупреждения за възможни рискове
- сфера на приложение на продукта
- списък на съставките

Общо взето съветът, който можем да ви дадем, е задължително да прочитате внимателно етикета на козметичния продукт, преди да го закупите, за да видите дали отговаря на вашите нужди и изисквания. Внимавайте и от къде точно купувате продуктите, изисквайте гаранция, че при наличие на проблем можете да рекламирате продукта. И независимо дали купувате хипоалергенна, медицинска или каквато и да е друга козметика, никой не е застрахован от нежелани реакции. Затова преди да нанесете обилно продукта върху кожата, първо намажете малък участък на дланта на бебето и изчакайте известно време – ако не видите нищо необичайно, можете да го нанесете.


 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber