Online School
Регистрирани потребители: 22319
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

МИСТЕРИИТЕ НА БЕБЕТАТА

Отглеждането на бебето е един дълъг процес на опознаване между него и родителите, които с жажда навлизат в необятния му и очарователен малък свят. Една майка, с всяка изминала минута със своята рожба, разбира все нови и нови неща и изникват толкова много въпроси, на които трябва да си отговори. Ще се опитаме в следващите редове да споменем само някои от най-често срещаните въпроси:

1. Защо бебчетата миришат толкова хубаво?

Ах, как само ухаят мъничките бебенца, нали! И сигурно все се питате защо е така. Ами, това си има просто обяснение – бебетата не се изпотяват по същия начин като възрастните. А, на фона на това и ежедневните бани и честата смяна на пелените, дрехите и т.н., хич не е странно, че бебетата имат тази характерна сладка миризма “на бебенце”.

2. Защо бебетата правят физиономии и се усмихват докато спят?

Докато бебето спи има една фаза на съня, която се среща и при възрастните, а именно това е фазата REM (rapid eye movement) – през тази фаза бебето мърда енергично, усмихва се, движи клепачите си, отваря очите си понякога. Дали през тази фаза бебето сънува, не е много ясно. По-скоро се смята, че докато спи, бебето отново вижда преживяванията си и впечатленията си от предния ден.

3. Защо бебчето стиска толкова силно ръката ни?

Това, че бебето ви стиска пръста с всичка сила, когато му го подадете, е поредният от многото рефлекси на новороденото. Има доста хипотези относно този рефлекс, даже някои смятат, че това се дължи на “роднинството” ни с маймуните. Този рефлекс изчезва на около 4 месеца, от този момент започва да бъде доброволно, а не несъзнателно действие.

4. Защо си смуче пръста?

Сученето е рефлекс, който бебето е развило на майчината гърда. Един рефлекс, който е изключително силен през първите 6 седмици на бебето. Така или иначе този рефлекс изчезва малко по малко през първия месец, за да прерасне в едно напълно съзнателно и контролирано действие: някои бебета имат нужда да смучат пръста си, за да успокоят малките си неразположения.

5. Защо му опада косата?

Почти всички бебета губят косичката си през първите 6 месеца от живота си. Една доста по-силна и гъста коса ще порасне на мястото на първата. Опадането на първата косичка се дължи на непрекъснатото триене на главата на бебето от възглавницата (все пак бебето прекарва по-голямата част от денонощието в легнало положение). Обикновено опадането на косата на бебето спира, когато бебето се научи да седи и започне да прекарва повече време в седнало положение.

6. Защо бебчето ни гледа внимателно и продължително в очите?

Бебето може да фокусира погледа си и да вижда добре на разстояние до 30 см, което е разстоянието от гърдите  до очите ви, тоест, когато държите бебето на ръце до гърдите си, то се втренчва в очите ви, защото тях вижда най-добре от това положение. Бебето трябва да прави големи усилия, за да може да фокусира погледа си, но когато навърши 3 месеца, усилията ще са много по-малки.
И се питате сигурно защо бебчето ви гледа толкова внимателно и продължително. Ами, не мислете, че бебето не може да усети вашите чувства и настроения. То усеща вашата обич към него и затова ви гледа продължително с дълбокия си невинен поглед.

7. Защо бебето има петънца по кожата?

Много бебета се раждат с малки червеникави пъпчици по кожата, които приличат на акне. Това, без съмнение, се дължи на хормоните на майката, които в големи количества са се предали и на бебето.

8. Защо бебето притежава вроден рефлекс за ходене?

Когато допрете бебето върху твърда, равна повърхност, то инстинктивно започва да движи крачетата си напред, все едно иска да ходи – това е един от рефлексите, които ще изчезнат през първите седмици от живота на бебето. Зигмунд Фройд е обърнал голямо внимание на този странен феномен: този рефлекс би могъл да докаже, че човекът произлиза от вид, който е можел да ходи самостоятелно от момента, в който се роди и който до около 6-та си година е достигал полова зрялост. Обаче, хипотези колкото щеш, а коя е истината май никой не знае!

9. Защо някои бебета се раждат с коса, а други – не?

Тук веднага ще прозвучи до болка познатото – ако майката е имала много киселини докато е била бременна, то бебето ще се роди с много коса. Това изобщо не се знае дали има логично обяснение. Но най-логичното обяснение е това – ако родителите имат гъсти и здрави коси, то те ще имат бебе с много коса, докато родителите с по-рядка и тънка коса ще имат бебе с много малко или никаква коса. Така или иначе, не трябва да се обръща голямо внимание на количеството коса, с което се е родило бебето, защото тя ще опадне и на нейно място ще израсне друга. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber