Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

МИСТЕРИИТЕ НА БЕБЕТАТА

Отглеждането на бебето е един дълъг процес на опознаване между него и родителите, които с жажда навлизат в необятния му и очарователен малък свят. Една майка, с всяка изминала минута със своята рожба, разбира все нови и нови неща и изникват толкова много въпроси, на които трябва да си отговори. Ще се опитаме в следващите редове да споменем само някои от най-често срещаните въпроси:

1. Защо бебчетата миришат толкова хубаво?

Ах, как само ухаят мъничките бебенца, нали! И сигурно все се питате защо е така. Ами, това си има просто обяснение – бебетата не се изпотяват по същия начин като възрастните. А, на фона на това и ежедневните бани и честата смяна на пелените, дрехите и т.н., хич не е странно, че бебетата имат тази характерна сладка миризма “на бебенце”.

2. Защо бебетата правят физиономии и се усмихват докато спят?

Докато бебето спи има една фаза на съня, която се среща и при възрастните, а именно това е фазата REM (rapid eye movement) – през тази фаза бебето мърда енергично, усмихва се, движи клепачите си, отваря очите си понякога. Дали през тази фаза бебето сънува, не е много ясно. По-скоро се смята, че докато спи, бебето отново вижда преживяванията си и впечатленията си от предния ден.

3. Защо бебчето стиска толкова силно ръката ни?

Това, че бебето ви стиска пръста с всичка сила, когато му го подадете, е поредният от многото рефлекси на новороденото. Има доста хипотези относно този рефлекс, даже някои смятат, че това се дължи на “роднинството” ни с маймуните. Този рефлекс изчезва на около 4 месеца, от този момент започва да бъде доброволно, а не несъзнателно действие.

4. Защо си смуче пръста?

Сученето е рефлекс, който бебето е развило на майчината гърда. Един рефлекс, който е изключително силен през първите 6 седмици на бебето. Така или иначе този рефлекс изчезва малко по малко през първия месец, за да прерасне в едно напълно съзнателно и контролирано действие: някои бебета имат нужда да смучат пръста си, за да успокоят малките си неразположения.

5. Защо му опада косата?

Почти всички бебета губят косичката си през първите 6 месеца от живота си. Една доста по-силна и гъста коса ще порасне на мястото на първата. Опадането на първата косичка се дължи на непрекъснатото триене на главата на бебето от възглавницата (все пак бебето прекарва по-голямата част от денонощието в легнало положение). Обикновено опадането на косата на бебето спира, когато бебето се научи да седи и започне да прекарва повече време в седнало положение.

6. Защо бебчето ни гледа внимателно и продължително в очите?

Бебето може да фокусира погледа си и да вижда добре на разстояние до 30 см, което е разстоянието от гърдите  до очите ви, тоест, когато държите бебето на ръце до гърдите си, то се втренчва в очите ви, защото тях вижда най-добре от това положение. Бебето трябва да прави големи усилия, за да може да фокусира погледа си, но когато навърши 3 месеца, усилията ще са много по-малки.
И се питате сигурно защо бебчето ви гледа толкова внимателно и продължително. Ами, не мислете, че бебето не може да усети вашите чувства и настроения. То усеща вашата обич към него и затова ви гледа продължително с дълбокия си невинен поглед.

7. Защо бебето има петънца по кожата?

Много бебета се раждат с малки червеникави пъпчици по кожата, които приличат на акне. Това, без съмнение, се дължи на хормоните на майката, които в големи количества са се предали и на бебето.

8. Защо бебето притежава вроден рефлекс за ходене?

Когато допрете бебето върху твърда, равна повърхност, то инстинктивно започва да движи крачетата си напред, все едно иска да ходи – това е един от рефлексите, които ще изчезнат през първите седмици от живота на бебето. Зигмунд Фройд е обърнал голямо внимание на този странен феномен: този рефлекс би могъл да докаже, че човекът произлиза от вид, който е можел да ходи самостоятелно от момента, в който се роди и който до около 6-та си година е достигал полова зрялост. Обаче, хипотези колкото щеш, а коя е истината май никой не знае!

9. Защо някои бебета се раждат с коса, а други – не?

Тук веднага ще прозвучи до болка познатото – ако майката е имала много киселини докато е била бременна, то бебето ще се роди с много коса. Това изобщо не се знае дали има логично обяснение. Но най-логичното обяснение е това – ако родителите имат гъсти и здрави коси, то те ще имат бебе с много коса, докато родителите с по-рядка и тънка коса ще имат бебе с много малко или никаква коса. Така или иначе, не трябва да се обръща голямо внимание на количеството коса, с което се е родило бебето, защото тя ще опадне и на нейно място ще израсне друга. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber