Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ТЕМПЕРАМЕНТЪТ НА БЕБЕТО

Наричаме темперамент онази част от личността ни, която е генетично заложена у нас, още от самото ни раждане. Това са отличителните черти на характера на всеки от нас, които изразяват неговата уникална инидивидуалност.
По същия начин всяко бебе идва на този свят със своята инивидуалност, тоест своя темперамент, генетично заложен в него. И малко по малко той ще започне да се проявява докато детето расте. Бебетата проявяват своя характер още през втория си месец. Те общуват с нас и изразяват емоциите си чрез плач, гукане, усмивки, различни мимики и изражения на лицето и т.н.

ИЗГРАЖДАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ЕМОЦИИТЕ ЗАПОЧВА ОЩЕ ОТ ЛЮЛКАТА

Честотата и бързината, с която детето получава отговор на своите знаци (плач, гукане и т.н.), го информират за света, който го заобикаля. То бързо ще разбере дали ще получи ‘отговор’, веднага щом се разплаче, или трябва да плаче още по-силно и доста време, за да му обърне някой необходимото внимание. Общо взето нещата стоят така – всеки родител, дори още преди да стане такъв, е чувал за препоръките да не носим непрекъснато бебето на ръце, защото то ще свикне и няма да иска да стои в креватчето си, и да не откликваме веднага щом се разреве, а да го оставим да поплаче малко, за да се научи да се успокоява само. Тези препоръки се дават с цел още от самото начало да успеем да изградим един режим, към който бебето да привикне и всичко да е по-лесно. Да, обаче, по-лесно за кого? Понякога се замислям дали тези препоръки не са само с цел да улеснят живота на родителите, а не да научат бебето на режим и ред. Естествено че и мама има нужда да си отдъхне малко от напрегнатото и натоварено ежедневие, но, още от самото начало, за бебето е по-важно да откликвате веднага на неговите нужди. Сигурно сте чували от устата на някоя загрижена баба – “Никой не обръща внимание на бебето, докато то не се разреве”. И е истина – тъй като не може по друг начин, мъничето плаче, за да му обърнете внимание, по този начин то изразява своите чувства. С плача си бебчето иска да каже: “Тук съм и се чувствам самотен”.

Чувствителността на бебето към емоционалното състояние на майката е много силна. Бебето усеща вашето настроение и вашите чувства. То усеща спокойствието или изнервеността ви, нежността, с която го взимате на ръце, когато се разплаче; усмихва ви се, когато му говорите мило или си играете с него и всички тези взаимоотношения ще моделират бебето ви и ще му помогнат да се адаптира по-лесно в големия свят. Когато бебето плаче или гука, то иска да ‘съобщи’ за свое неразположение, търси внимание или иска да изрази чувствата си. По този начин то ‘съобщава’ за емоционалното си състояние в момента и родителите трябва да откликнат на него, да разберат какво измъчва или радва бебето във всеки един момент. Това, от което се нуждае вашето бебе, е да го държите на ръце, да си играете с него, да му говорите, да го прегръщате – да усеща вашата обич и нежност непрекъснато.

Всяко бебе има свой индивидуален темперамент, който се проявява още в най-ранна възраст. Неговият темперамент започва да се развива и да се проявява, още когато бебето е на два месеца.

ОПОЗНАЙТЕ ТЕМПЕРАМЕНТА НА СВОЕТО БЕБЕ

Има бебчета, които се усмихват и гукат на всички, независимо дали за познати или непознати, други пък са по-плахи и гледат с недоверие непознатите хора покрай тях. Това не е ли доказателство за това, че мъниците в най-ранна възраст проявяват своя темперамент! Казват, че плахостта и срамежливостта също се дължат на темперамента. Но така или иначе, умението да общува лесно с околните е нещо, което не зависи само от характера, но и от практиката, от възможността, която вие сте му дали да общува, от средата, в която расте и т.н.
 Всяко дете има свой характер, една индивидуална същност, която го превръща в специален човек. Когато стане възрастен човек, неговата същност, неговата личност ще бъде съвкупност от: генетично заложената си природа, възпитанието, което е получило в семейството си и външната среда, която го заобикаля. На нас родителите ни е трудно и ни отнема време да разберем, че мъничето, което спи в люлката си, е толкова темпераментно, колкото и всеки един от нас.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ ТЕМПЕРАМЕНТА НА БЕБЕТО?

Специалистите са установили няколко категории на поведение, свързани с темперамента. Тези категории съдържат в себе си отличителните черти, които може да покаже уникалната личност на вашето дете, а и на всеки възрастен.  Опитайте се да откриете, към коя спадате вие и към коя вашето бебче:
Ниво на активност – някои хора реагират на всичко бавно и с много търпение. Други са непрекъснато неспокойни и много активни.

Състояние на духа – някои хора са оптимисти и винаги си мислят, че ще се случи нещо хубаво. Други са песимисти и имат черногледо виждане за нещата. А има и реалисти, които се опитват да открият златната среда между предишните две и да виждат нещата с истинските им лица.

Реакции – всички преживяваме и лоши моменти, но реакцията ни пред тях е различна при всеки: едни от нас са спокойни и приемат нещата със спокойствие и почти без никакво напрежение. Други са напористи и реагират с огън и жупел, като ако нещата им потръгнат, се ентусиазират много, а ако не потръгнат, те са безутешни.

Организация – някои са много подредени и държат всичко под контрол. Други са хаотични и много разсеяни.

Интерактивност – интровертите, изглежда, все едно живеят в свой индивидуален свят, те са умълчани и не показват чувствата си. Екстровертите много лесно печелят приятели, лесно се адаптират на нови места.

Поведение пред промените – адаптивните хора асимилират лесно един нов ред в живота си. Други пък са хората, които свикват с рутината и не са особено отворени към промените – изненадват се и се страхуват от тях.

Издръжливост – някои поставят ясно целите си и ги отстояват докрай. Други се отказват пред трудностите, решават, че не могат да постигнат това, което са замислили и не го отстяват.

Праг на чувствителност – изостреността на сетивата е много различна при всички хора. Това може да се случва едновременно с всички сетива или с всяко по отделно: някои хора не се дразнят от прекомерното вдигане на шум, а други не могат да го издържат; някои не понасят силни и тежки миризми и т.н.

Концентрация – в една среда, която е много разнообразна, шумна и богата на всякакви стимули, някои хора не могат да се концентрират, а други просто не обръщат внимание на това и успяват да се концентрират в своето.

На базата на тези критерии ще можете не само да откриете себе си, но и да опознаете своето бебче. Обърнете внимание, например, дали се разсейва лесно, дали го дразни шумът и т.н. Не го насилвайте да реагира на нещата така, както бихте реагирали вие, неговият темперамент е различен от вашия. По-скоро трябва да се опитвате да промените условията в средата му, за да са по-благоприятни за него. Все пак мъниците още не осъзнават чувствата си и вие трябва да се погрижите те да имат колкото се може по-малко дразнители, за да се чувстват добре.
Да уважавате характера и индивидуалността на мъничето, е най-добрият начин да изградите една силна и дълбока връзка между вас и него.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber