Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ИГРАЧКИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО РАЗВИВАТ УМЕНИЯТА НА БЕБЕТО

УМЕНИЯТА И ИГРАЧКИТЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА

През първата година от живота на бебето, възприемането чрез сетивата, координацията на движенията и първите контакти с хората, които го заобикалят, са основен негов източник за придобиване на различни умения, за стимулиране и игра. Играчките, предназначени за този период, са най-разнообразни и са един перфектен помощник на бебето в опознаването на света, който го заобикаля.

▼Стимулиране на бебето от 0 до 6 месеца

Да опознава и изследва това, което го заобикаля
За да се помогне на бебето да възприеме онова, което го заобикаля, през първите месеци от живота му, най-голямо въздействие има стимулацията на петте сетива.

Да се чувства спокойно и удобно
За това спомагат различните играчки, които се закачат над леглото, така че бебето да може да ги докосне. Добре е да са меки и етстествено да са музикални, музиката действа успокояващо на бебето.

Да изследва нови чувства и материи
За целта трябва да предложим на бебето играчки, които са приятни на пипане и с разнообразни повърхности.

Стимулиране на слуха
За този период са подходящи нежни и бавни мелодии, които са много приятни за бебето.


Стимулиране на обонянието
Не пазете бебето от различните миризми от ежедневието като вашия парфюм, например, или пък различните миризми на току що сготвена храна. Те не са вредни за бебето, а напротив – стимулират неговото обоняние.

Стимулиране на зрението
Предлагайте на бебето играчки със силни контрастни цветове, за да стимулирате зрителните му възприятия. Освен това можете да правите и едно много полезно упражнение – вземете играчка в ярки цветове и леко я приближавайте и отдалечавайте или я движете наляво и надясно пред него. По този начин бебето ще се научи да движи правилно очите си и да фиксира погледа си (в началото това е много трудно за него). Същия ефект имат и въртящите се играчки, които се закачат за креватчето.

▼Стимулиране на бебето от 6 до 12 месеца

Бебето започва да си дава сметка за тялото си
За това са много подходящи играчки с огледало, а също можете да му показвате и различни картинки и снимки на бебета или ваши.

Бебето осъзнава различните звуци и музиката
Много е важно да му пускате музика, да му пеете или да го вземете на ръце и да танцувате заедно с него. Музикалните играчки и такива, с копчета, които издават различни звуци, са много подходящи за този период.

Стимулиране на зрението
Триизмерните играчки са много подходящи в случая, защото стимулират възприемането в дълбочина и зрението.

Стимулиране на първите звуци на бебето
От изключителна важност е да говорите много на бебето, да повтаряте отделни думи, да му показвате предмети и да му казвате как се наричат те. Различните говорящи играчки могат да са ви от голяма полза.

Стимулиране на лазенето
Лазенето е много полезно за узряването на нервната система на бебето и неговото физическо развитие. След навършване на 8 месеца, трябва да стимулирате лазенето, като оставяте за повече време бебето на пода и му помагате да се движи. Различните ходещи играчки ще са ви от полза в случая, а също и каквато и да е друга интересна за бебето играчка, която можете да сложите на разстояние от него, за да го стимулира да стигне до нея, за да я вземе.

Стимулиране на различните манипулации с ръце
Трябва да предложим на бебето различни играчки, които да са лесни за хващане, за мачкане, за удряне, за дърпане и т.н. Всички те ще стимулират координацията на ръцете на бебето.

Стимулиране на равновесието
Подходящи са игри, които карат бебето да се движи, да се клатушка, да се люлее, да пълзи и т.н.

Да експериментира с падащи предмети
Колкото и да ни е неприятно бебето да хвърля разни неща на земята, трябва да го оставим да го прави, тъй като това е полезно за него, защото му позволява да осъзнае пространството и да асимилира връзката причина-следствие. За целта осигурете на бебето леки и подходящи за хвърляне играчки и го оставете да се учи.

Да търси хора и предмети
През този етап бебето трябва да разбере, че, въпреки че предметите или хората се скриват от полезрението му, те не изчезват. Подходящи са различните играчки, в които се отваря и затваря нещо или каквато и да е играчка, която да скриваме някъде и после да я показваме на бебето.

Успокояване на излизането на зъбките
За този период има най-различни играчки, които са специлано за гризане. А има и такива, които съдържат специална консистенция, слагат се в хладилника да се охладят и след това, когато бебето ги гризе, облекчават болките от изникването на зъбките.

Възприемане на елементарни характеристики
Можем да предложим на бебето игри, чрез които то да направи разлика, например, между вътре и отвън, голямо и малко, близо и далеч и т.н.

Възприемане на правилни навици за спане
Бебето трябва да заспива самичко и в своето креватче. Различните меки плюшени играчки и кукли за бебета могат да му правят компания, докато заспива.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber