Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

СЕТИВАТА НА НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ

Най-важното е, че бебето в утробата на майката може да чувства!

ТАКТИЛНОСТ
Точно преди осмата гестационна седмица (г.с.), първата чувствителност към докосването се проявява в комплекс от защитни движения за избягване на обикновено докосване на главата. Експерименти с докосване на различни части от тялото на ембриона показват, че чувствителността на кожата бързо се разпростира до областта на гениталиите (в 10 г.с.), дланите (11 г.с.) и ходилата (12 г.с.). Това са органите, които ще имат най-голям брой и разнообразни сетивни рецептори при възрастния индивид. До 17 г.с. всички части на коремната област и задните части са чувствителни.(Montagu, 1978)
 Нероденото е толкова чувствително към докосване, колкото всяко едногодишно дете. Ако случайно скалпът му бъде погъделичкан при преглед, то бързо отмества главата си.
Усвояването на лицевите изражения отнема по-дълго време, отколкото движенията на тялото. През четвъртия месец нероденото дете вече може да се мръщи, да мига с очи и да гримасничи. Бутнете, ударете или ощипете лекичко корема на бременната и нейния плод на два месеца и половина бързо ще се сгърчи като червей – както е наблюдавано с помощта на различни техники. (Verny, Т. 1982) Тази загриженост за комфорта може да обясни защо някои новородени деца са толкова активни през нощта. За бебето в утробата, нощта е най-натовареното  време от денонощието. Лежейки в леглото, неговата майка е всичко друго, но не и отпусната и спокойна. С киселини, разстроен стомах и крампи на краката, тя постоянно се движи ту на едната, ту на другата страна и неизменно има две или три ходения до банята. Ето защо не е учудващо, че някои деца идват на този свят с обърнат ритъм на сън.

ВКУС И МИРИС
Обикновено не мислим за плода като за гастроном. Но той е! Добавете захарин към неговата безвкусна диета от амниална течност и скоростта му на преглъщане се удвоява. Добавете отвратителното на вкус като йод олио наречено Липидол и скоростта му на преглъщане не само че пада рязко, но той започва  и да се мръщи. (Verny Т., 1982)
Структурите за вкус са налице през 14 г.с. и експертите вярват, че усещането за вкус се регистрира по същото време. Доскоро не бе отделяно сериозно внимание на възможностите за наличие на обоняние в утробата, докато изследователите не предположиха, че мирисът зависи от въздуха и дишането на бременната. Назалната (носова) химиорецептивна система е по-сложна от това, което по-рано се знаеше за нея и е създадена от не по-малко от четири подсистеми: главно обоняние, тройна (тригеминална) подсистема, вомероназална и терминална система, които осигуряват сложен обонятелен вход на ембриона.

Носът се развива между 11 и 15-та седмица. През плацентата преминават множество химични съединения, които се съединяват с амниалната течност, осигурявайки на плода букет от вкусове и аромати. Околоплодната течност плакне оралната, носовата кухина и кухината на фаринкса и бебетата я дишат и гълтат, позволявайки директен достъп до рецепторите на няколко химио-чувствителни системи: вкусовите луковици на обонятелния епидермис, вомероназалната система и тригеминална система. (Smotherman and Robinson, 1995)
Доказателство за директното и индиректно научаване на ароматите в утробата са изложени от Schaal, Orgeur и Rogan (1995). Те посочват наличието на изключителен спектър от ароматни съединения, средно по 120 в единична проба околоплодна течност. В допълнение, продуктите от диетата на майката достигат бебето посредством плацентата и кръвта, течаща в капилярите на носовата лигавица. По този начин, пренаталният опит с аромати от двата източника,  вероятно, подготвя тази система от сензори, да търси някои определени аромати или класове аромати. В един експеримент, бебетата са регистрирали промени във феталното дишане и сърдечен ритъм, когато майките пият кафе, независимо дали е с кофеин или без кофеин.
Но трябва да се знае, че околоплодната течност приема аромата и става вкусна по волята и според храните, приети от майката. Така детето става чувствително към вкуса на храната, която ще бъде негова в района, в който ще се роди и ще живее. Мари-Андре Бертен разказва в книгата си “Всичко за пренаталното възпитание” следния случай: “Една малка индийка, осиновена от парижко семейство на три месеца, ни предоставя един характерен пример в това отношение: когато детето започнало да яде твърда храна, то упорито отказвало всеки ориз приготвен по различен западен начин. Но то приемало с очевидно удоволствие ориз с къри, какъвто майката е консумирала в Индия по време на бременността си.” Жан-Пиер Релие потвърждава: „Усещането за вкус и особено обонянието, съставлява един от основните аспекти на връзката майка-дете по време на бременността и позволява на новороденото да възстанови своето сетивно и емоционално обкръжение, тъй като разпознава мириса на майчината кожа и вкуса на нейното мляко. От тук и интереса към контакта „кожа-до-кожа” още от първите минути на извънутробен живот.”
Новородените след раждането са привлечени от аромата на кърма, въпреки че не са имали предишен опит с нея. Изследователите смятат, че това идва от спомени, които са научили в пренаталния живот.

СЛУШАНЕ И ЧУВАНЕ
“Проучванията от последните години показват, че след 24 г.с., нероденото дете слуша през цялото време. Коремната област и матката на бременната жена е много шумно място. Куркането на стомаха е най-силният шум, който то чува. Нейният глас, гласът на бащата и други случайни шумове са по-тихи, но също доловими за него. Звукът, който доминира в неговия свят е ритмичното туптене на майчиното сърце. Докато  е в своя обичаен ритъм, нероденото знае, че всичко е наред; то се чувства сигурно и това усещане за сигурност се запазва в него”. (Verny,Т. The secret life of the unborn child)
 Несъзнателният спомен за майчиното сърцебиене в матката, изглежда,  обяснява защо новородените бебета се успокояват, когато биват държани към гърдите на някого или когато биват приспивани от постоянното тиктакане на часовник, и защо възрастни хора, в оживен офис, рядко се разконцентрират от ритмичното тракане на пишещите машини или от постоянното  бръмчене на климатика. Д-р Алберт Лили (Lilli, A.) вярва, че това обяснява защо повечето хора, когато бъдат накарани да настроят метроном на определено темпо, което им харесва, те обикновено избират честота в рамките на петдесет до деветдесет удара в минута – приблизително същата като ритъма на човешкото сърце.
Друг експерт, Елиас Карнети (Elias Carnetti), смята, че първичният спомен за сърдечната пулсация на майката обяснява в голяма степен нашите музикални вкусове. Всички познати барабанни ритми, посочва той, отговарят на една от двете основни схеми – или бързото потропване на животински копита, или премереният ритъм на човешкото сърце. Схемата на животинските копита е достатъчно лесна за разбиране – далечен остатък от миналото на човека като ловец. Все пак ритъмът на сърцебиенето е по-широко разпространен в света – дори между останалите ловуващи култури.
Въпреки че ембрионът е отделен от външния свят чрез околоплодната течност, матката и майчината коремна мускулатура – бебето живее в стимулираща матрица от звук, вибрации и движение. Много проучвания потвърждават, че външните гласове достигат до матката без да бъдат заглушавани от фоновия шум, създаван от майката и плацентата. Интонационни модели на височина, ударение и ритъм, също и музика, достигат до плода без значимо изкривяване. Гласът на майката е особено мощен, тъй като се предава към матката посредством нейното собствено тяло. Детето чува и гласа на бащата и има солидни доказателства, че чуването на този глас има голямо емоционално значение. В случаи, когато мъж е говорил на своето дете в утробата, използвайки кратки успокояващи думи, новороденото е било способно да разпознае гласа на баща си дори през първите един-два часа живот след раждането.
Звуците имат изненадващо влияние върху сърдечния ритъм на нероденото дете: петсекунден с


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber