Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

КАКВО ОЧАКВА БЕБЕТО ОТ ВАС?

Отговаряйки на нуждите на вашето мъниче, вие го зареждате с увереност и доверие към вас, които са жизнено важни за него. Ако бебето може да се довери изцяло на хората, които се грижат за него, то няма да се страхува от необятния свят около него, който е изпълнен с всякакви опасности. Но какво точно очаква бебето от вас?

 Бебето очаква да сте винаги до него
Бебето иска близки хора около себе си, които да отговарят на неговите нужди и да му дават нежност и сигурност, а обикновено най-важният човек за него е именно неговата майка. Между бебето и майката има силна връзка, която се изгражда дори още преди то да се роди. А майката може да поддържа тази дълбока връзка с рожбата си, като я обсипва с нежност, когато плаче, като й говори, гледайки я в очите. Така бебето разбира нещо много важно за него – “Аз съм много важен за мама”.
Дълги години психолозите смятаха, че на бебето му е необходим само един човек, на когото да се доверяват – майката. Но вече нещата не стоят така – бебетата с радост приемат грижите на повече хора, стига те да са внимателни и нежни с тях и да ги обгрижват така, както майка им. Последното улеснява и майката, която има и други задължения, а и нужда от почивка и не може да бъде на рзположение 24 часа. Все пак честата смяна на хората, които се грижат за бебето, може да е вредна и объркваща за него, затова за него трябва да се грижат точно определени хора, които то ще вижда най-често, а не към списъка да се добавят непрекъснато нови.

 Бебето очаква да действате незабавно
На нуждите на новороденото трябва да се откликва бързо и ефикасно, а това изисква да разбирате винаги какво точно иска то. Нуждите на бебчето не могат да се отлагат във времето. Ако то е гладно, студено му е или е изплашено от нещо, трябва веднага да намерите разрешение на проблема – това е най-добрата форма да му покажете, че може да ви се довери напълно. Отдавна е отхвърлена теорията, че трябва да се остави бебето да пореве малко, защото ако се притичвате веднага, то ще се разглези.
Когато новороденото плаче, това означава, че нещо става с него – това е неговата форма да ви покаже нуждите си, неговият начин да комуникира с вас. И ако в самото начало ви е много трудно да дешифрирате плача на бебето, то в последствие ще започнете да разпознавате нуждите му без грешка – нали за това е майчинският инстинкт!

 Бебето очаква от вас да му вдъхвате спокойствие
За бебето е много успокояващо да вижда как родителите му запазват самообладание в трудните моменти. В случаите, когато то се чувства зле, единственото, от което има нужда, е човек, който да бъде заедно с него и да го успокоява. Бебето има нужда от човек, който да го вземе на ръце, когато плаче или който да седи до креватчето му и да бди над съня му, за да се чувства спокойно. Въпреки че не разбира точно какво му говорите, бебето познава по гласа и интонацията в какво настроение сте в момента, тоест, ако сте ядосани и изнервени, бебето ще разбере това. Идеално би било ако родителите винаги показват разбиране и търпение. Да, но всеки понякога изпуска нервите си и, стига да не става често и да не е пред бебето, не бива да се чувствате виновни, че не сте се държали така, както то очаква от вас.

 Бебето очаква от вас да уважавате желанията му
Да отговаряте на очакванията и нуждите на бебето означава също така и да разпознавате добре кога има нужда да го оставите на спокойствие. Прекалено многото стимули дразнят и притесняват бебето. Новородените са много чувствителни към силна светлина или звуци и веднага ще ви го покажат по своя си начин. Например, ако бебето си обръща главата на другата страна, когато се опитвате да го обсипвате с нежности, то значи, че в момента не му е до това.

Да бъдеш винаги наблизо, да си търпелив, да откликваш на нуждите на бебето веднага, да му вдъхваш винаги сигурност – всичко това понякога изисква да правим жертва със себе си, но си заслужава да видим как нашето малко човече расте щастливо и доволно. Нашите обич, грижи и нежност в началото ще имат положителен ефект за по-нататъшното развитие на бебето. Бебетата, които растат, чувствайки се сигурни и уверени, после се превръщат в едни решителни и независими подрастващи.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber