Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

НЯКОЛКО МИТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БЕБЕТО

Ако, обаче, имате колебания за нещо, то най-добре е да се обърнете към лекар. А ние ще изброим няколко мита за отглеждането на бебето, които и вие сами можете да се уверите до каква степен граничат с реалността и до каква са си чиста измислица:

1. Ако бебето кихне, значи е настинало
Зависи. Кихането и кашлянето са начин, чрез който се почистват дихателните пътища. Бебетата не могат да си духат носа, нито пък да отхрачват, за да почистват гърлото си. Затова те се освобождават от секретите, които се събират в дихателните им пътища чрез кашляне и кихане. Все пак децата кихат и когато са настинали, но в тези случаи има и други симптоми, които подсказват за наличието на настинка, като температура или общо неразположение.

2. Бебетата могат да плуват по инстинкт
Грешно. Този мит е доста опасен и се е зародил от половинчата истина. Вярно е, че бебетата задържат дъха си, когато са потопени във вода, но това не означава, че не могат да се удавят. Ако не се извади бързо от водата, може да се удави, защото белите му дробове ще се блокират.

3. Плачът развива белите дробове
Грешно. Не е доказано съществуването на връзка между плача и развитието на белите дробове. Едно бебе плаче, защото има причина за това и психичните причини не са толкова явни като физичните, но и те са много важни и трябва да се вземат мерки, а не да се остави бебето да плаче. Ако го оставим да плаче, бебето няма да разбере защо никой не му помага и не го утешава. Мъничето винаги трябва да е наясно, че хората около него го обичат и го закрилят.

4. Захарта спомага да се спре хълцането при бебетата
Грешно. Много бебета хълцат често, защото нервната им система все още не е развита докрай. Хълцането е едно несъзнателно и неконтролируемо движение на диафрагмата, което изобщо не е обезпокояващо. Важното е да не се опитвате да спирате хълцането на бебето така, както правите ако вие хълцате, а да го оставите на спокойствие и хълцането скоро ще премине само.

5. Бебето не бива да се извежда навън преди да е навършило поне 15 дни
Грешно. Този мит, може би, идва от безпокойството, че новороденото все още е крехко и може лесно да се разболее. Естествено че не трябва бебето да има контакт с болен човек, но това няма нищо общо с извеждането му на чист въздух. За да разберем дали можем да излезем с бебето,  трябва просто да следваме общоприетите разбирания – ако е лято, просто трябва да се избягват най-горещите часове, ако е зима – да се избягват дните, когато има силен вятър.

6. Колкото по-рано излязат зъбките на бебето, толкова по-интелигентно ще е то
Грешно. Млечните зъбки излизат, точно когато трябва, като времето, когато излизат просто е различно при всяко бебе. Интелигентността на бебето зависи в голяма степен от гените, които е наследило и от стимулите, които му предоставят хората около него. Излизането на зъбките няма нищо общо с интелигентността на бебето.

7. Когато се роди, бебето все още не вижда
Грешно. Естествено, че вижда! Новородените виждат много по-добре на разстояние между 15 и 30 см. Затова, когато възрастните говорят и се радват на бебето, те инстинктивно застават много близо до него. Колкото повече пораства бебето, толкова повече се развива зрението му и на 6 месеца, то вече вижда перфектно предмети на разстояние между 3 и 4 метра. На годинка, зрението на мъничето е почти като това на възрастен. Бебето различава също цветовете и през първите месеци от живота си предпочита силно контрастните цветове.

8. През първите месеци не трябва да се режат ноктите на бебето
Грешно. Вярно че ноктите на бебето се режат трудно, но не го оставяйте с дълги нокти, защото ще се драска по лицето. За да режете ноктите на бебето трябва да използвате ножичка със заоблени върхове и да го правите, когато бебето е много спокойно, а най-добре – докато спи.

9. Ако подстригвате бебето по-често, косата му ще стане по-гъста
Грешно. Ако след като подстрижете бебето, косата му изглежда по-гъста, то е защото ги няма фините и изтънели краища, които са я правели да изглежда по-рядка. Бебетата губят почти цялата коса, с която са се родили, и я сменят с друга. Така че, ако сте решили да сгъстявате косата на бебето си като го подстригвате, то се откажете, защото и без това няма смисъл да го подстригвате преди шестмесечна възраст – така и така първата му косичка ще опадне. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber