Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

10 НЕЩА, КОИТО ПРАВЯТ БЕБЕТО ЩАСТЛИВО

Да наблюдаваме бебето си и да уважаваме онова, което го радва, е един своеобразен начин да поддържаме връзката ни с него и да го направим щастливо. Следващите десет неща направо очароват малките бебоци:

1. Да си играе голичко
 Има бебета, на които само трябва да свалите дрехите и пеленките, за да се успокоят. При мъниците съществува една непрекъсната връзка тяло-емоция и понеже още не могат да говорят, те изразяват своите емоции чрез тялото си. Ето защо и подходящите дрешки спомагат на бебето да се чувства по-добре – те трябва да му дават достатъчно свобода на движение.
Но, голички, бебоците се чувстват най-добре. Освен това и усещанията не са еднакви, когато са през дрехите и когато са на голичко, и понеже бебчетата са едни малки “изследователи”, то колкото по-малко препядствия имат върху себе си и пред себе си, толкова по-добре.

2. Да се сгушва
Бебетата, особено новородените, много обичат да бъдат добре увити в одеялцето си и да се сгушат в скута на мама. Това им напомня на времето, когато са били в утробата на мама и са били в контакт с всяка частичка от нея.
По-късно мъниците започват да се чувтсват по-сигурни и като поотраснат малко предпочитат да имат повече свобода за движение, а не непрекъснато да бъдат гушкани. 

3. Кожата на мама
Прегръдката на мама е най-доброто решение за почти всеки проблем на малкия бебчо. Много изследвания показват, че директният контакт на бебето с кожата на майка му, уравновесява неговата телесна температура, ритъма на сърцето му и му помага да отделя окситоцин, хормона на любовта. Контактът с кожата на майката успокоява нервната система на бебето и заздравява връзката помежду им.

4. Монотонните звуци
Монотонните звуци сякаш пресъздават на бебето шумовете на вашето тяло, с които бебето е прекарало девет месеца вътре във вас. Монотонните звуци действат доста успокояващо на бебето, което може да се заплесне по тях с часове.

5. Музиката
Музиката е стимул за бебето: нейните ниски и високи тонове стимулират нервните връзки на бебето, мозъчната дейност. Музиката, в зависимост от това какъв тип е, действа релаксиращо на бебето.
 Хармоничните звуци, при които преобладават високите тонове, предразполагат бебето към придобиване на нови умения. Мелодиите с по-ниски тонове действат успокояващо. Дори вашите гласове (на мама и татко) действат като музика на бебето.

6. Уханието на мама
Много бебета, с трудности при заспиване, се успокояват, когато в креватчето им се сложи някоя дреха на мама. Уханието на родителите му е първото нещо, което бебето възприема след като се роди. Новороденото все още вижда неясно предмети и хора, които са далеч от него, но родителите си ще усети по техния специфичен аромат.
 
7. Разходка
Много деца, когато са вкъщи, изискват повече внимание и плачат повече, отколкото, когато са навън. Ние не го разбираме, защото не виждаме разликата, но чистият въздух се отразява на бебето по по-различен начин, отколкото въздухът вкъщи. И звуците навън са различни, и ароматите и всичко останало. Да бъде навън е най-забавното и интересно нещо за мъничето, което тепърва започва да “изследва” света около себе си. 

8. Да опитва всичко на вкус
Устата е “третото око” на бебето – тя му помага да опознава света, който го заобикаля, дори повече отколкото очите му. Слагайки ги в устата си, бебето разпознава предметите по техния вкус, материя, плътност и т.н. – информация, която не може да се получи само с един поглед. През първите две години от живота си, детето ще слага всичко в устата си и колкото и да го предпазваме, то ще ни издебва и ще го прави за секунди – мъниците са много ловки, в това няма спор, но поне ще се успокоявате, че по този начин бебето изучава света около себе си. 

9. Поклащането

Това е едно ритмично движение, което е свързано със сигурността и равновесието на бебето. Поклащането подпомага нервната система на бебето. Създава му чувство за равновесие и сигурност.

10. Гласът на мама
 Гласът на мама е от онези елементи, които имат голямо влияние върху бебето: съдържа музика, високи тонове, които стимулират желанието за научаване на нови неща. Гласът на майката стимулира желанието на бебето да влезе в контакт с нея. Винаги, когато му говорите, бебето запечатва в съзнанието си множество емоции, които по-късно ще породят у него желанието да се научи да говори и да общува.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber