Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

С ГРИЗАНЕ И СМУКАНЕ БЕБЕТАТА ОПОЗНАВАТ СВЕТА!

В този начален етап, усещанията, които има бебето чрез устичката си, му доставят много важна информация. Като поотрасне малко мъничето ще използва играчките, за да си играе с тях, но през първите месеци от живота си, то ще ги използва, за да изследва и да открива нови неща. И не само играчките, но който и да е друг предмет, ще представлява огромен интерес за бебето.

Биберонът, пръстчетата или блузката?

Бебоците започват да смучат пръста си още в корема на мама, след като се родят го заместват със зърната на мама и биберонката, по-късно откриват пръстчетата си, после – дрешката си и така откриват различните материи, форми и усещания.

 Устичката на бебчо е неговият своеобразен прозорец към света през първите месеци от живота му.
 Слагайки предмети в устата си, бебетата ги гризат с венците си, смучат ги. По този начин те опознават предмета и научават повече за него.
 През първите месеци смукането много успокоява бебчето. Да се успокояват самички, смучейки пръста си, е първата проява на независимост на мъничетата.
 Вече навършили няколко месеца, бебетата могат да достигат желания предмет, което значи, че трябва да внимавате много до какво точно има достъп то и да приберете всичко, което може да се окаже опасно за него.
 Трябва да направите средата в дома си сигурна за бебчето, но в същото време без да саботирате желанието му да изследва. Трябва да махнете от пода и  от по-ниските полици, дребните предмети, които бебето може лесно да глътне.
 Осигурете на бебето играчки с най-разнообразни форми, големини и материи, които са подходящи за смукане и гризане и са напълно безопасни.

Бебетата разпознават предметите чрез устичката си

Докато смучат и гризкат даден предмет, те го опознават и разбират много неща за него. Като поотрасне малко, някои фактори от развитието му вземат участие в този процес: това, че то вече взима самичко предмета, който му е интересен и го слага в устата за “едно по-детайлно изследване”.
Доказано е, че устата е един своеобразен извор на познание за бебето. Слагането първо в устата помага на бебето след това да разпознава формите и визуално. В разнообразни  научни изследвания са били давани различни предмети на деца, които те слагали в устата си и резултатът бил, че, когато им били показани снимки, те разпознали предметите, които преди това били слагали в устата си.
В периода между 6 и 9 месеца, това изследване на различните предмети чрез устата вдъхновява бебоците да играят и с гласа си. Така те започват да издават различни звуци, докато играчката или друг предмет е в устата им.
Когато навърши годинка, бебето ще започне да опознава и да изследва предметите по различен начин. То ще предпочита да ги подрежда или да ги размахва насам-натам, вместо да ги слага в устата си. Това означава, че детето вече се учи да използва и останалите си сетива, чрез които да получава новата информация.

Не всичко става за гризкане

Плюшени играчки – колкото и чисти да ги поддържате, те имат косъмчета, от които бебчо може да се задави

Топка – не трябва да е по-малка от топка за тенис, за да не може бебето да си я сложи цялата в устата. Трябва да внимаваме топката да е достатъчно мека и да не й пада боята, когато се слага в устата

Килимите – бебоците много обичат да лазят по тях, на вкус не им харесват, но пък трябва да бъдат добре почистени, защото върху тях може да се намерят разни дребни предмети за лапане.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber