Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

БЕБЕТО И ЗАХРАНВАНЕТО

Освен това,  според тези, които поддържат ранното захранване, бебето не може толкова дълго време да бъде само на кърма, тъй като това не е достатъчно за правилното му развитие и организмът му има нужда от допълнителна енергия, която не може да се достави само с кърмата или адаптираното мляко.
Други пък са на мнение, че ранното захранване е вредно за здравето на бебето. Под късно захранване се има предвид това, което става след навършване на 6 месеца и според специалисти, храносмилателната система на бебето преди тази възраст не е достатъчно развита, което ще попречи на правилното усвояване на хранителните вещества. Правят се много изследвания във връзка със захранването и според тях се оказва, че ранното въвеждане на храна, различна от млякото, ще попречи на усвояването на хранителните вещества от него. Като друг довод срещу ранното захранване идва и рискът от алергии, като се смята, че организмът на бебето не би могъл да се справи с тях преди то да навърши 4 месеца. СЗО препоръчва изключително кърмене до шестия месец и чак след това да се започне със захранването. Друг довод в защита на късното захранване е и това, че според него, няма смисъл бебето да се захранва по-рано, дори да му се дават и плодови сокчета, защото, тъй като храносмилателната му система още е незряла, те няма да бъдат усвоени добре, а има риск и да навредят.

Така или иначе и при двата случая захранването протича по един и същи начин, като важното е все пак да наблюдавате бебето, което самичко ще ви даде индикации, че е готово за това:

- бебето вече може да седи (в този случай вече говорим за късно захранване, тъй като обикновено мъниците започват да седят стабилно между петия и седмия месец)

- бебето проявява интерес към вашата храна и посяга към нея

- може да слага самичко предмети в устата си

- имате усещането, че кърмата или адаптираното мляко вече не са му достатъчни и ви се струва, че бебето остава гладно. Например, ако се скъсят интервалите между храненията, тоест ако бебето огладнява по-често, това означава, че млякото вече не му е достатъчно

- отваря си устата и настоятелно сочи към вашата храна, за да му дадете

С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕМ?
За да няма колебания, ще уточним първо, че захранване правим, когато дадем на бебето храна, различна от мляко, като в това число влизат всякакви сокчета, пюрета и каши, както и твърда храна.
Някои специалисти препоръчват захранването да започне първо с плодови сокчета (естествено без цитрусови плодове, тъй като те причиняват алергии).
Тъй като не е задължително да започвате със сокчета, то можете да го направите с плодово или зеленчуково пюре или с каша – безмлечна и без глутен (най-подходяща е оризовата). Що се отнася до пюретата, за плодовите е най-добре те да са от ябълка, круша, банан, а за зеленчуковите – от моркови, картофи.

КАК?
Което и да изберете, не забравяйте, че вашето мъниче не е опитвало нищо друго, освен кърма или адаптирано мляко и затова трябва да сте много внимателни. С новата храна не бива да се прекалява, трябва да се въвежда постепенно, в началото целта й не е да засити бебето, а по-скоро то да свикне с нея и организмът му да се пригоди към нея без проблеми.
Затова, като за начало, 1 лъжичка пюре, каша или сок (каквото сте предпочели) е напълно достатъчна. След това постепенно увеличавайте количетвото с по 1-2 лъжички. Ако бебето не приема храната, не го насилвайте, а го оставете да почине 1-2 дни и след това опитайте с друга. Задължително правете почивка след въвеждането на нова храна, за да се види дали няма да има алергична реакция.

Изборът кое захранване да предпочетете е ваш, но зависи и от бебето и от това кога ще е готово за него. Само не забравяйте, че естественото хранене е най-доброто за бебето и, стига да имате възможност, не го пренебрегвайте.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber