Online School
Регистрирани потребители: 22281
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

БЕБЕТО И ЗАХРАНВАНЕТО

Освен това,  според тези, които поддържат ранното захранване, бебето не може толкова дълго време да бъде само на кърма, тъй като това не е достатъчно за правилното му развитие и организмът му има нужда от допълнителна енергия, която не може да се достави само с кърмата или адаптираното мляко.
Други пък са на мнение, че ранното захранване е вредно за здравето на бебето. Под късно захранване се има предвид това, което става след навършване на 6 месеца и според специалисти, храносмилателната система на бебето преди тази възраст не е достатъчно развита, което ще попречи на правилното усвояване на хранителните вещества. Правят се много изследвания във връзка със захранването и според тях се оказва, че ранното въвеждане на храна, различна от млякото, ще попречи на усвояването на хранителните вещества от него. Като друг довод срещу ранното захранване идва и рискът от алергии, като се смята, че организмът на бебето не би могъл да се справи с тях преди то да навърши 4 месеца. СЗО препоръчва изключително кърмене до шестия месец и чак след това да се започне със захранването. Друг довод в защита на късното захранване е и това, че според него, няма смисъл бебето да се захранва по-рано, дори да му се дават и плодови сокчета, защото, тъй като храносмилателната му система още е незряла, те няма да бъдат усвоени добре, а има риск и да навредят.

Така или иначе и при двата случая захранването протича по един и същи начин, като важното е все пак да наблюдавате бебето, което самичко ще ви даде индикации, че е готово за това:

- бебето вече може да седи (в този случай вече говорим за късно захранване, тъй като обикновено мъниците започват да седят стабилно между петия и седмия месец)

- бебето проявява интерес към вашата храна и посяга към нея

- може да слага самичко предмети в устата си

- имате усещането, че кърмата или адаптираното мляко вече не са му достатъчни и ви се струва, че бебето остава гладно. Например, ако се скъсят интервалите между храненията, тоест ако бебето огладнява по-често, това означава, че млякото вече не му е достатъчно

- отваря си устата и настоятелно сочи към вашата храна, за да му дадете

С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕМ?
За да няма колебания, ще уточним първо, че захранване правим, когато дадем на бебето храна, различна от мляко, като в това число влизат всякакви сокчета, пюрета и каши, както и твърда храна.
Някои специалисти препоръчват захранването да започне първо с плодови сокчета (естествено без цитрусови плодове, тъй като те причиняват алергии).
Тъй като не е задължително да започвате със сокчета, то можете да го направите с плодово или зеленчуково пюре или с каша – безмлечна и без глутен (най-подходяща е оризовата). Що се отнася до пюретата, за плодовите е най-добре те да са от ябълка, круша, банан, а за зеленчуковите – от моркови, картофи.

КАК?
Което и да изберете, не забравяйте, че вашето мъниче не е опитвало нищо друго, освен кърма или адаптирано мляко и затова трябва да сте много внимателни. С новата храна не бива да се прекалява, трябва да се въвежда постепенно, в началото целта й не е да засити бебето, а по-скоро то да свикне с нея и организмът му да се пригоди към нея без проблеми.
Затова, като за начало, 1 лъжичка пюре, каша или сок (каквото сте предпочели) е напълно достатъчна. След това постепенно увеличавайте количетвото с по 1-2 лъжички. Ако бебето не приема храната, не го насилвайте, а го оставете да почине 1-2 дни и след това опитайте с друга. Задължително правете почивка след въвеждането на нова храна, за да се види дали няма да има алергична реакция.

Изборът кое захранване да предпочетете е ваш, но зависи и от бебето и от това кога ще е готово за него. Само не забравяйте, че естественото хранене е най-доброто за бебето и, стига да имате възможност, не го пренебрегвайте.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber