Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ГРИЖИ ЗА КОСАТА НА БЕБЕТО

Но, дали бебето ви има много косичка или почти няма никаква, няма значение, защото грижата за хигиената на главата е изключително важна, независимо от количеството коса, което имаме. Да не забравим също и факта, че грижата за косата започва още с раждането и именно тя поставя основите на бъдещата красива и здрава коса на детето ви. Ето защо трябва да полагате много грижи за хигиената на главата на бебето, а това са само няколко прости стъпки, които трябва да следвате:

o Дори и бебето ви да няма коса, измивайте редовно главата внимателно с шампоан, за да се избегнат раздразнения на кожата от потта, телесните мазнини, прахта и т.н. Кожата на главата на бебето е толкова нежна и мека, че може да се раздразни от всичко.

o Главичката на новороденото бебе трябва да се мие всеки ден само с вода – това му действа много освежаващо, но и поставя началото на един навик, който ще се превърне в приятна игра за мъничето.

o Дори и като поотрасне, косичката на бебето трябва да се къпе поне през два дни (или винаги, когато има нужда) с шампоан, защото колкото по-активно става то, толкова повече се цапа и изпотява.

o Преди да изкъпете бебето, можете да срешите добре косичката му с меката бебешка четка – така ще оправите заплетените кичурчета и след това ще измиете косичката по-лесно и няма да е заплетена след къпането.

o За да измиете косата и главичката на бебето, трябва да го сложите в коритото по гръб и да наклоните главичката му леко назад, за да не гълта вода и да  не му влиза шампоан в очите. Но тази поза предизвиква страх у бебето, така че не забравяйте да му говорите непрекъснато, да му казвате какво правите, за да го успокоявате.

o Трябва да използвате подходящ шампоан, който да не дразни нежната бебешка кожа.

o След къпане подсушавайте много добре косата и главата на бебето, не ги оставяйте мокри, защото това може да предизвика появата на гъбички.

o Решете редовно бебето с четка с мек косъм, така не само ще заглаждате косичката му, но и ще масажирате кожата на главата.

КАКВО СТАВА С КОСАТА НА БЕБЕТО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА?

Според специалистите, фоликулите на косата се развиват през шестия месец от вътреутробния период на бебето. Когато се роди косичката му по-скоро наподобява мъх, който опада и на негово място израства вече истинската коса, която е по-плътна и по-здрава. Всяко бебе е различно, има различен генетичен код и съответно заради това едни се раждат с коса, други – без. Много майки се притесняват, когато забележат, че косата на бебето опада. Но това явление е нормално: някои бебчета дори остават без никаква коса, но естествено, много бързо след това им израства нова. Става въпрос за един напълно нормален процес, при който така да се каже “се нагаждат” хормоните в организма на детето и е един естествен цикъл от развитието на косата – косъмът се появява, израства, узрява и после пада. Тоест, случва се същото нещо, което се наблюдава и при възрастните, с тази разлика, че при бебетата този процес става по-бавно. Така или иначе, с колкото и коса да се роди бебето, тя задължително ще опадне и на нейно място ще се появи друга. Освен това, израстването на косичката може да стане поетапно, тоест възможно е да останат зони по главата, които да са без коса. Около годинка, годинка и половина вече ще е израснала постоянната коса на бебето.

Проблеми
През първите няколко месеца, по кожата на главата на бебето могат да се появят корички, които се дължат на отделянето на голямо количество мазнини от мастните жлези. Това явление се нарича се млечен струпей и е характерно за кърмачетата, като специалистите смятат, че се дължи на голямото количество хормони, които отделя майката и които се предават на бебето чрез кърмата. Това е нещо нормално, не е опасно и изчезва от само себе си. За да спомогнете да изчезнат по-бързо коричките, можете да мажете скалпа на бебето с памуче, напоено със зехтин или бебешко олио. Това се прави преди къпане, като бебето трябва да стои така поне 15 минути, за да може коричките да омекнат хубаво. После по време на къпането разрешете бебето леко, без да натискате, с четка с мек косъм и така малко по малко те ще изчезнат.

Първата подстрижка
Намерете подходящия момент, за да подстрижете бебето, например след къпането, когато то е по-спокойно и отпочинало. Да му пускате дълга коса още от пеленаче не е много добра идея, по-скоро се погрижете да подстрижете бретона, за да не дразни очичките. Също е възможно някои кичурчета да израстват по-дълги, други по-къси, няма нищо опасно, така че подстригвайте редовно косичката на бебето, за да е здрава и да изглежда добре.

Гребенът
Решете често косата на бебчето – това е един своеобразен масаж на скалпа и му се отразява добре. Изберете бебешка четка с мек косъм, а за по-големите е подходящ гребен с голямо разстояние между зъбците, които трябва да бъдат със заоблени връхчета, за да не нараняват кожата на бебето.  

Шампоанът
Новородените бебета е по-добре да бъдат къпани само с топла вода, без шампоан или сапун. За малко по-големичките трябва да изберете шампоан, специално предназначен за бебета, с неутрално pH. След някой и друг месец, сменете шампоана за новородени и много мънички бебета с такъв, предназначен за малко по-големите, тъй като заради неутралното pH на първия вид, косата на бебето може да стане суха и да започне да се заплита.
Когато бебето поотрасне, можете да използвате и детски балсам за коса, както и специален детски спрей за лесно разресване.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber