Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ШЕСТТЕ “ПОМОЩНИКА” НА БЕБЕТО

Невроните в мозъка ни подреждат впечатленията и ги свързват помежду им. По този начин се образуват нови връзки и детето развива своята представа за света около себе си, която се изгражда от опита, който събират всичките сетива на малкото създание.
Бебето има нужда от много и разнообразни сензорни преживявания, за да опознае и разбере света. Невролозите са доказали, че дори най-малките бебета се учат по-добре, ако се стимулират всичките му сетива и препоръчват всички родители да спомогнат за развитието на децата си, предоставяйки им голямо разнообразие от стимули.
 Например, ако подскачате леко с бебето на ръце или пък го люлеете в хамак, ще стимулирате неговото чувство за равновесие.

ЗРЕНИЕ
Малкото бебче прекарва много време в гледане на ръчичките си, играчките и др.
Новородените бебета фокусират само предмети, намиращи се на 25-30 см. разстояние. На три месеца бебето вече може да следи с поглед движещ се предмет. След навършването на една годинка неговото зрение е почти като това на възрастен.

МИРИС
Разпознава по миризмата мама, татко и братчетата и сестричетата си. Естествената миризма на мама действа успокояващо на бебето и му вдъхва сигурност. Бебето обича играчките, “напоени” с неговата собствена естествена миризма, затова обожават плюшените играчки, защото при тях тя се усеща най-много.

ДОПИР
Това сетиво е много добре развито и при най-малките бебета и усещанията, които то изпраща към мозъка, изграждат завършени образи. Какво се има предвид? Когато малкото бебе види предмет, то го разпознава много добре, ако преди това го е пипало с ръчички или си го е слагало в устата.

РАВНОВЕСИЕ
Бебетата обожават движението, и особено много люлеенето в хамак. Последното увеличава неговото чувство за равновесие, което играе важна роля за неговото умсвено и неврологично развитие. За да стимулират чувството за равновесие на бебето, родителите могат да правят няколко прости упражнения, които ще са много забавни за бебето – да подскачат лекичко с бебето на ръце, да го люлеят.

ВКУС
Бебето си слага в устата всичко, което успее да достигне и което се събира там. Новородените обичат сладкия вкус и по-специално този на кърмата. Киселият и горчив вкус не се харесват на мъничето. Около четвъртия месец бебето започва да проявява интерес към соленото.

СЛУХ
Играчките, които издават различни звуци очароват бебето. Когато се роди, слухът на бебето е доста добре развит, разпознават гласовете на мама и татко и могат да възприемат различни тоналности. До петгодишна възраст децата възприемат по-голямата част от информацията за обкръжението си чрез слуха си и дори до тогава сред любимите му играчки продължават да се тези, които издават звук.

Как да стимулираме сетивата на бебето?
Няма по-добър начин за това от играчките и гласът на мама и татко. От изключителна важност е да говорите непрекъснато на бебето, да му пеете и т.н. Ето няколко забавни и полезни за малкото бебче игри и упражнения, с които ще стимулирате неговите сетива и възприятия.

През първите шест месеца:
- обувайте бебчо с чорапки в различни цветове и с различни фигурки, той много обича да разглежда своите крачета и ръчички
- закачете цветно кълбо за креватчето на бебето; можете също да завържете и различни парцалчета със силни цветове, които бебето да може да докосва и да гледа;
- можете да пускате на бебето звука от различни музикални инструменти
- люлейте бебето в хамак, люлка или на ръце
- закачете над леглото на бебето различни играчки – подходящи са музикалните, които се въртят, а също и меките плюшени играчки

През вторите шест месеца:
- всякакви играчки, които издават звук
- пуснете музика и танцувайте леко с бебето на ръце
- играчки с много бутони, които светят и издават звук
- набавете парченца от различна материя – плюш, кожа, пластмаса, хартия и т.н.
- давайте на бебчо да мирише цветя, плодове и др.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber