Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

КАКЪВ АПЕТИТ ИМА БЕБЧО?

Всяко дете има своя индивидуалност и тя се проявява дори, когато се храни. Затова е важно да разберете дали мъничето ви е “мързеливо”, “спокойно” или “активно” по време на сукане, за да може, както вие, така и то, да следвате един и същи “ритъм”.
 Всяко новородено има свой собствен “ритъм” и е абсолютно нормално едно да предпочита кратките, но чести кърмения, а друго – продължителното сукане, през по-големи интервали от време. Най-важното е да следите внимателно бебето и да се адаптирате към неговия режим и часовете за хранене, които то определи.
От друга страна майката, която кърми трябва да бъде спокойна и да бъде уверена в себе си и детето си. Освен това тя трябва да избягва да сравнява своето бебче с останалите кърмачета, а и себе си с останалите кърмачки, за да не си създава излишно напрежение и страхове, че млякото й е малко и не е достатъчно хранително и т.н. Ако апетитът на кърмачето е сравнително добър, то значи всичко зависи от неговия организъм и темперамента му.

“Мързеливото” бебче
През първите няколко дни след раждането, бебето, определено като “мързеливо” спи почти през цялото време, а през краткотрайните му будувания не плаче, нито показва, че има някакви специални нужди. Не изглежда особено заинтересовано от това, което го заобикаля и много рядко нещо може да го извади от постоянното му блажено състояние.

Какво да правите?
 Уважавайте неговото спокойствие и не го будете, за да го кърмите, то самичко ще ви даде “знак” кога е гладно. По-скоро търсете златната среда, все пак не трябва да го оставяте да спи непрекъснато, защото и будуването е важно за неговото развитие.
 Ако ви изглежда така сякаш постоянно му се спи и има забавени реакции, можете да направите опит да го отървете от неговата специфична “мързеливост”, като го взимате по-често на ръце, като му правите масаж на краченцата и го държите в изправено положение.
 Подръжте го на гърдата си, дори и да не иска да суче – това ще му послужи да опознае гърдата и да разбере как трябва да се храни, защото при някои бебета сукателният рефлекс не е толкова изявен като при останалите.
 Ако докато го държите на гърдата не започне да суче, пробвайте да изцедите малко кърма в устичката му, за да я опита.

“Спокойното” бебче
 В началото спи много, дори по 15 часа на денонощие. Обръща голямо внимание на обстановката, която го заобикаля, но без да се разсейва и да се плаши от силни шумове, топлина или студ и какъвто и да е друг дразнител, който обикновено кара бебоците да плачат и да мрънкат. При “спокойните” мъничета много скоро след като се родят се стабилизират броят и часовете на кърменията.

Какво трябва да знаете?
 Нормално е през първите дни след раждането да спи много и да няма никакво желание да се събужда, за да се храни. Много скоро след това, обикновено броят на кърменията става горе-долу постоянен – 6-8 кърмения на денонощие.
 Въпреки че мъничето ще спазва определен режим, който ще е много добре изявен, не трябва да бъдете много взискателни към него. Апетитът му може да варира и един ден да се храни повече, а друг – по-малко, но не бива да се плашите, защото това е напълно нормално.
 Важно е да наблюдавате бебето и да се опитате да внесете малко повече динамичност на храненията, защото само така ще съумеете да модифицирате количеството и качеството на млякото съобразно неговите нужди. През лятото, например, е нормално бебето да приема повече мялко, защото по-често изпитва жажда.
 Между втория и четвъртия месец е един етап на нагаждане и осъзнаване на мъничето, в който трябва да му обърнете повече внимание, защото това е периодът, в който то успява да осъзнае точно какво количество мляко му е необходимо.
 Ако се опасявате, че бебето не поема достатъчно мляко и остава гладно след храненето, трябва просто да се адаптирате към новите му нужди и ако се налага да удължите времетраенето или да увеличите броя на кърменията.

“Активното” бебче
Това е едно новородено, което е изключително жизнено, непрекъснато се движи, спи малко и лесно се разплаква. “Активното” бебче е много общително и осъзнава добре обстановката, която го заобикаля, но се вълнува много и е хиперчувствително.  Обикновено коликите при тези мъничета са по-интензивни, вероятно защото поглъщат повече въздух и се вълнуват повече.

Какво да правите?
 Стресът на бебето е вреден не само за него, но и за родителите му, които все са нащрек. За да възстановите равновесието, трябва и вие самата да се успокоите, да спрете да се страхувате и да бъдете по-уверена в себе си и възможностите си.
 Ако бебето плаче много и винаги изглежда сякаш е гладно и иска да суче, трябва да се уверите дали суче правилно и дали успява да поеме необходимото му количество мляко. Понякога “активните” бебета толкова много се вълнуват докато сучат, че е много възможно да не го правят ефективно и съответно да поглъщат повече въздух, отколкото мляко. Трябва да се опитвате да успокоявате активното си мъниче преди кърмене като например, изцедите малко кърма в устичката му преди да започнете храненето, а по време на самото кърмене го галете нежно и правете паузи, за да може мъничето да се оригне.
 Когато бебето иска да суче прекалено често, някои го правят на всеки един час, е възможно да не сте разбрали правилно неговите “сигнали” и то да се чувства неориентирано. Какво означава това? Това значи, че, ако давате на “активното” бебче да суче всеки път когато плаче, това може да го обърка – все пак не всеки път, когато мрънка, е гладно, а може да има още сто други причини за това. Освен това, ако кърменията са много и изключително кратки, е възможно бебето никога да не успява да задоволи глада си напълно. Все пак и кърменето “на поискване” си има ритъм, а не е хаотично.
 Когато бебето винаги получава един и същи отговор на плача си – гърдата ви, то ще се научи да я очаква непрекъснато. Бебетата лесно свикват с даден режим и после трудно отвикват, защото режимът им дава сигурност. За да разберете от какво в действителност се нуждае бебето, го наблюдавайте – понякога, когато плаче, за да се успокои са му необходими само една прегръдка и милване по главичката.

Малкото бебче не може да говори и изразява всичко с плач, а ние сме тези, които трябва да се научат да разбират този плач и да го тълкуват правилно. Но майчинският инстинкт си знае работата и ще ви помогне да откриете правилния подход към своето мъниче.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber