Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

НЯКОЛКО СЪМНЕНИЯ ОТНОСНО ХИГИЕНАТА НА БЕБЕТО

Какво ми е необходимо за къпането на бебето?
За новороденото ни е необходима само топла вода. Кожата му все още е много чувствителна и не е препоръчително използването на сапун и шампоан в първите седмици след раждането. За малко по-големичките се избира сапун с неутрално pH, специално предназначен за бебета.
През първите дни новороденото е препоръчително да се къпе без гъба, защото тя може да раздразни кожата му, за по-късно вземете гъбка, която да е много мека и нежна, предназначена за малки бебчета.
Когато поотрасне и косичката на бебето, можете да вземете бебешки шампоан, или още по-удобно – шампоан за коса и тяло.
За след банята, понеже кожата на бебетата има по-ниска влажност от тази на възрастните и е по-податлива на изсушаване, е добре бебето да се маже с лосион или крем за след баня, мажейки го, правите и масаж на бебето, а той е много благотворен за него.
Най-важното е да използвате само продукти, предназначени за бебета и с доказано качество.

Необходимо ли е да го къпя всеки ден?
Новороденото е добре да къпете всеки ден, защото това му помага да се успокоява и да расте. Освен това тя се явява нещо като своеобразно закаляване на бебето и спомага за привикването му към външната среда.
Малко по-големичките можете да къпете през ден, все пак още не се цапат, но зоната на пелените трябва да се измива, ако не след всяка смяна на пелените, понеже прекаляването с водата изсушава още повече кожата, то поне веднъж дневно – най-добре вечер преди лягане.

Как се лекува зачервената памперс-зона?
Много по-лесно е да се опитате да предотвратите раздразнението на зоната около памперса, отколкото да се налага после да я лекувате. Сменяйте често пелените на бебето, почиствайте добре зоната с мокри кърпи, а когато е много замъсрена – с хладка вода. За да вземете предпазни мерки, можете да: мажете паперс-зоната със защитен крем, да оставяте бебето голичко за няколко минути, за да може кожата му да „диша”, да сменяте по-често пелените и да не оставяте кожата на бебето влажна – след баня, миене, смяна на пелените, подсушавайте много старателно бебето с мека хавлия или памучна пелена.

Колко трябва да бъде продължителността на къпането?
Кожата на бебето съдържа много малко подкожни мазнини, в сравнение с възрастните, и именно затова е толкова чувствителна. Къпането, до навършването на една годинка, не трябва да продължава повече от 10 до 15 минути. Температурата на водата не трябва да е повече от 36˚С.

Как се третират коричките по главата на бебето?
Жълтеникавите корички, които се образуват по кожата на главата на бебето нямат особено естетичен вид, но пък не са и причина за притеснение. След време ще се махнат от само себе си, но за да подпомогнете процеса, можете да масажирате леко скалпа на бебето със специална бебешка четка. По време на масажа, можете да слагате и по 1-2 капки бебешко олио, което ще спомогне за омекване на кожата и по-лесното отсраняване на коричките.

Защо бебето ми има пъпчици?
Причината за появата на пъпчиците са майчините хормони, които все още не са изчезнали от организма на новороденото. През бременността, хормоните от майката преминават в плода и след раждането веднага започват да изчезват. Докато се изчистят напълно, могат да се появяват непрекъснато пъпчици и да изчезват от само себе си

Коя е иделаната температура на помещението по време на къпане?
Препоръчително е помещението, където къпете бебето да бъде добре затоплено – 25 ˚С. Важното е статята да е топла, да не става течение от никъде – от струята въздух бебето лесно може да настине.

Как да му режа ноктите?
Добре е да изчакате поне една седмица след раждането преди да започнете да режете ноктите на бебето, освен ако не са му пораснали много и не започне да се драска с тях. Трябва ви специална ножица със заоблени върхове, предназначена за бебета. Режете ноктите, когато бебето е спокойно, подходящ момент е след къпане, защото ноктите са по-меки. Ако бебето е много нервно и не позволява да му режете ноктите, можете да го правите докато спи, като внимавате да не го стреснете.

Как да се грижа за ушите и очите?
Почиствате внимателно очите на бебето с памучно тампонче, напоено с вода, като използвате различно за всяко око. Колкото до ушите, почиствайте само това, което се вижда. С памучно тампонче почиствайте външната част на ушите, клечки можете да започнете да използвате малко по-късно, като отново не вкарвате клечката много навътре в ухото. Внимавайте да не остава вода на ушите след къпане, подсушавайте ги добре.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber