Online School
Регистрирани потребители: 22938
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

„Вълшебните” средства срещу болката от падането

Ние, родителите, бихме били очаровани, ако бяхме магьосници и само с едно „фокус-мокус” можехме да накараме малката драскотинка да изчезне, но това е практически невъзможно. Освен това, тези малки болежки са част от развитието на детето и му показват как да контролира себе си. Това, което можем да направим, обаче, всъщност е най-важното – да вдигнем мъничето, когато падне, да избършем сълзите му, да го „излекуваме” с целувки и прегръдки.
Всички родители разполагат с малък репертоар, който прилагат в случай на дребен инцидент. Колкото и голяма да е раничката, това, от което се нуждае детето, е нашата любов.

Обикновено, когато се ударят, веднага поглеждат към нас, за да разберат дали ги боли!

o Възприемането на болката е нещо индивидуално при децата и в голяма степен зависи от това какво ние мислим за ситуацията, предизвикала болката и за самата сила на болката. Малките деца са като „огледало” на нашите реакции: щом паднат или се ударят, веднага поглеждат към мама и татко, за да „прочетат” по изражението на лицето им (страх, непрежение, безпокойство, спокойствие) колко е сериозен инцидентът. Обикновено, когато детето падне и мама или татко не видят, то не се разстройва, а веднага става, а плачът избухва веднага щом те застанат пред него.

o Ако реагираме със страх всеки път, когато детето се доближи до ръба на масата, то ще започне да се страхува дори да ходи. Освен това, ако когато детето падне, всеки път се изстерлваме с ужасена физиономия към него, то ще реагира по същия начин като нас. Ако, обаче съумеем да изчакаме няколко секунди и отидем към него спокойно, детето също ще може да реагира сравнително спокойно в подобни ситуации.

o Когато падне, естествената реакция на детето е да се разплаче и не е много подходящо всеки път да му казвате да мълчи и да бъде по-смело и по-силно. Вземете го в скута си за известно време, докато се успокои само и измислете някаква нова игра, с която да го разсеете  и да забрави за инцидента.

Когато падне или се удари, мъникът иска нежност и прегръдка, и, естествено, нашите вълшебни трикове за премахване на болката. Ето няколко съвета, които може да ви бъдат от полза:

1. „Юнак без рана не може”
Измислете си или намерете няколко стихчета, в които се разкава същата ситуаци, за паднало детенце, на което бързо ще му мине раничката и ги рецитирайте в подобни ситуации, като през това време потърквате леко нараненото място, после го целувате и казвате „готово, излекуван си”.

2. Вълшебният крем
Не е лошо да си набавите някакъв крем или друг препарат за рани и охлузвания, който да носите с вас, когато излизате с детето. Намажете малко от „вълшебния” крем върху раната и погалете детето. Кажете му, че това е специален магически крем, от който болката минава.

3. Връвчицата
Когато от падането или удрянето не остане следа върху кожата, а остане само болката у детето, което се е уплашило от падането, можете да ползвате някаква красива връвчица, може и с детски мотиви, за да се хареса на детето, и да превържете удареното място. Така всички ще питат защо носи тази връв и можете заедно да разказвате с гордост, това, което се е случило. Нашите малки юнаци обожават да разказват, дори и само с жестове, за това колко са били смели, въпреки че ги е боляло.

4. Червеното парцалче
Ако от раничката потече кръв, това може да накара мъника да плаче още по-силно и безутешно. Децата се впечатляват много от кръв, особено ако видят контраста между нея и бялата носна кърпичка, с която почиствате раничката. Затова си носете едно червено парцалче, което да ползвате за тази цел.

5. Купете си флумастри
Ако се вижда само натъртено място, без да има отворена рана, можете да нарисувате усмихнато лице, сърчице или друго на мястото. Обяснете на малчугана, че тази рисунка „лекува” и „развеселява” нараненото място. За целта са подходящи и цветните печатчетата, които се предлагат по магазините за детски стоки, на които всички деца се радват много.

6. Детето да лекува куклата си, докато вие лекувате него
Децата не търпят на болка и една секунда и най-вероятно няма да ви позволят да почистите и дезинфекцирате удареното място. За да разсеете детето, докато почиствате раната, можете да му предложите то през това време да излекува своята любима играчка – дайте му памук и вода, за да прави като вас.

7. Малко свеж въздух на раната
Трябва да научите мъничето да успокоява и самичко болката, вместо веднага да започне да плаче. Знаете, че когато се ударите и духнете на мястото, не чувствате толкова болката. Така че, научете и мъничето да го прави, кажете му, че така ще помогне на раничката да зарасне. Когато свикне да го прави, това ще е първото нещо, за което ще се сеща, когато се нарани, а няма веднага да започва да плаче.

8. Вълшебните прахчета
Една празна кутийка от крем ще ви свърши работа, като вътре наужким ще има „невидм” прах, който ‘лекува”. Може би, ако докато слагате прахчето казвате и някакви магически думи, ще успеете да привлечете любопитството на мъника.


 

 

 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber