Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Играчки, които подпомагат прохождането

Предлагат се доста играчки, измислени именно, за да стимулират прохождането на детето: проходилки, колички за бутане, камиончета за бутане с крака и какво ли още не. Трябва, обаче, да имаме предвид няколко неща, когато тръгнем да избираме подходящата за детето стимулираща играчка:
o тя трябва да е подходяща за възрастта и физическите характеристики на детето
o трябва да е устойчива, издръжлива и да покрива всички задължителни изисквания за сигурност
o ако е втора употреба, трябва да се уверите, че не е повредена, защото това може да е опасно
o за да не заема място е добре да бъде разглобяема или сгъваема
o колкото и сигурна да е играчката, детето трябва да я използва винаги под надзора на родител

Какво да изберем?

Количка за бутане
Това е играчка с колелца и дръжка, за която детето да се държи и да ходи, облегнато на нея. Може да бъде с различна форма, обикновено съдържа цветни копчета, които детето може да натиска, или различни кубчета.

Възраст: подходяща е за момента, когато детето прави своите първи крачки, между 10 и 16 месеца, преди това може да е опасна заради риска от падане.

За какво служи: не служи на детето да направи първите си стъпки, а за да ги упражнява и затвърди, тоест помага му да върви, веднага след като е направило своите първи крачки самичко. Преди да го използва, детето трябва вече да успява да пази равновесие и да е усвоило страничното ходене, тоест ходенето, държейки се за някаква мебел.

Предимства: детето ходи стабилно и се научава да опира тежестта на тялото си от единия крак на другия, докато върви. По този начин се стимулира чувството му за равновесие и се засилват мускулите на ръцете и краката.

Люлка
Трябва да има дръжки, за които детето да се държи и място, където да стъпва с краката. Някои модели имат специален колан за по-голяма сигурност, с който се връзва детето, за да не падне.

Възраст: когато детето вече може да седи стабилно, ако моделът е със специална седалка с колан. Люлка без предпазен колан е подходяща за след 18-месечна възраст и винаги под надзора на възрастен.

За какво служи: най-вече служи за забавление на детето – люлеенето радва децата и им позволява да се наслаждават на движението, без да има нужда да се местят от едно място на друго

Предимства: стимулира чувството за равновесие, тъй като по време на люлеенето детето нагажда тялото си и прави движения, за да може люлката да се люлее. Това умение ще е много полезно, когато детето проходи.
 

Играчка с въженце за дърпане
Тази играчка обикновено е под формата на някакъв вид превозно средство (кола, камионче) или някаква животинка и е с колела. Някои имат въженце, за което детето може да ги дърпа.

Възраст: за след 18-месечна възраст, когато детето вече ходи свободно.

За какво служи: тези играчки подканват детето да се движи.

Предимства: стимулира движението и пространствената ориентация. Дърпайки играчката, детето координира няколко действия едновременно: върви, дърпа и бута играчката, гледа играчката. Предимството е, че по този начин детето се адаптира към своя собствен ритъм на движение: в началото, когато дърпа играчката, детето се спира и се обръща назад, за да види дали играчката е зад него; в последствие, когато придобие умението, то може да поглежда назад, без да има нужда да се спира.

Кола за придвижване с крака
Направена е така, че детето да сяда на нея и да се придвижва, избутвайки се с крака. Може да е под формата на кола, камионче, влакче или пък някаква животинка. Някои имат дръжка в задната си част, за която детето може да се хване и да бута играчката с ръце.

Възраст: след 12-месечна възраст

За какво служи: за забавление, за да може детето да се вози вкъщи или навън.

Предимства: детето открива, че използвайки крачетата си адекватно, може да задвижи играчката и да набере различна скорост, дава му известна самостоятелност и увереност. Движенията, които извършва придвижвайки се с тази играчка, спомагат за заздравяване на мускулите му.

Триколка с дръжка
Това е версия на обикновената трикола, но направена за най-малките: има дълга дръжка, разположена в задната й част, с която може да се управлява от възрастен. Обикновено тези триколки имат предпазни колани или специална оградка, която му пречи да падне, както и специално място за краката на детето. Когато поотрасне, дъската за краката се маха и детето може да кара триколката самичко, въртейки педалите. Има и друг вид триколки, които са без педали, с които детето се придвижва отново избутвайки се с крака.

Възраст: има триколки, които са предназначени за деца над 10-месечна възраст и такива, които са за по-големи – от 15-месечна възраст.

За какво служи: за да се вози детето и да се придвижва самичко, въртейки педалите (това става след двегодишна възраст). Преди двегодишна възраст, триколката е много подходяща за разходка и заменя обикновената детска количка.

Предимства: за да се управлява самостоятелно една триколка са необходими координация, сила и чувство за пространствена ориентация – това става на около двегодишна възраст. Преди тази възраст, детето не извършва почти никакво движение, а само се вози, тоест триколката главно служи за забавление на най-малките, които много обичат да се возят.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber