Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Краят на кърменето

Кога трябва да спра да кърмя?
UNICEF препоръчва да се кърми, заедно с приемането и на други храни до двегодишна възраст. Ваше е решението до кога да кърмите. Препоръките за кърмене в комбинация и с други храни е от медицинска гледна точка, но има още много фактори, които трябва да се вземат предвид.
Как да спрете?
Има две основни норми за отбиването на бебето:
1. „Не предлагаш, не отказваш” – на бебето не се предлага гърдата на мама докато не поиска самичко да суче, но ако поикса е по-добре да му се даде.
2. „Даване на нещо по-добро” – това е трудната част.

Колко време продължава отбиването на бебето?
В действителност отбиването на бебето започва с първото нещо, различно от кърма, което му дадете – пюрета, каши и т.н. От тук нататък честотата на кърменията и количеството на кърмата започва да намалява. Ако се оставите на естествения ход на нещата, това означава, че вероятно отбиването ще трае от навършване на две годинки до към три годинки, въпреки, че варира доста. Ако обаче поемете нещата в свои ръце, то продължителността на отбиването на бебето ще зависи от вашия ритъм. Колкото повече бързате, толкова по-често вашето бебче ще плаче и ще недоволства.

Препоръчително ли е да започна да прекарвам по-малко време с бебето, за да го отбия?
Зависи от целта: искате да отбиете бебето по-бързо или просто искате то да не се измъчва . Ако, например трябва да заминете за някъде за дълго време или пък се готвите да тръгвате на работа, отбиването трябва да стане веднага и окончателно, но всички ще са недоволни и ще страдат. За да се избегне това трябва да прекарвате много време с мъничето, колкото се може повече. Но пък от друга страна, колкото повече време прекарвате с бебчо, докато се опитвате да го отбиете, толкова повече възможности ще има то за да поиска да суче.

Когато бебето поиска да суче, да му предложа ли друга храна?
Тук не става въпрос за самия глад като такъв, а за една психическа необходимост. Кърменето не е само хранене, а също и нежност, контакт, милувка. От гледна точка на храненето, когато поиска да суче, дайте на бебето чаша мляко. Трудното в случая е как да се превъзмогне онази дълбока връзка, която се постига чрез кърменето, как да продължи този толкова необходим за бебето контакт, как то да продължи да се чувства сигурно и да усеща обичта на мама.

Може ли бебето да се травматизира, ако откажа да го накърмя?
Няма да се травматизира, но това изобщо няма да му се хареса. Съветът да не отказвате да го кърмите е за да избегнете все по-голямата настоятелност на мъничето, защото то вече възприема забраненото като нещо по-интересно.

Какво значи това да премахнете едното кърмене?
Например, ако до сега сте кърмили бебето следобяд, сега вече таткото или някой друг следобяд ще го заведе на разходка в парка и не е сукало – така сте махнали едно кърмене. Това, обаче, не значи, че утре трябва да направите същото нещо. Бебетата сами „махат по едно кърмене”, ако им оставите достатъчно време за други неща. След година и половина, ако решите да продължите да кърмите до тогава, постепенно започва да намалява броя на кърменията, докато накрая започнат да сучат само за да заспят.

По-добре ли е да го храни таткото или някой друг?
Обикновено на мъничето му е все едно кой ще го храни, освен ако не е свикнало много с единия от родителите и вече има предпочитания към него. Добре е детето да свикне да го занимава и татко му, да си играе заедно с него. Едва ли ще се сети за сукане, ако му е интересна играта.

Какво става накрая?
При всички деца е различно. При някои може вече детето да не се е сещало за кърмене 4-5 дни и след това отново да поиска пак. Но обикновено при този случай, до няколко седмици бебето или малкото дете ще бъде отбито. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber