Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Състояние на гърдите и роля на кърменето

Лактогенеза
Трите основни хормона на бременността са естроген, прогестерон и пролактин. Повишените нива на естроген и прогестерон през втората половина на бременността не позволяват пролактина да стимулира млечната секреция. С отделянето на плацентата нивото на естроген, прогестерон и човешки плацентен лактоген спадат драматично, докато нивото на пролактин остава повишено. Това е сигнал за гърдата да започне да произвежда мляко. Пролактиновите рецептори в гърдата имат висок афинитет за пролактина непосредствено след раждане.

Как протича кърменето?
Майчината кърма се синтезира в малки, подобни на мехурчета, жлези в гърдата. През втората половина на бременността под действието на различни хормони тези мехурчета се развиват, увеличават броя и размера си и започват да синтезират майчино мляко.
Сукането на бебето предизвиква отделянето на хормон, стимулиращ млечната секреция и хормон, подпомагащ придвижването на кърмата към зърното и отделянето й от гърдата.
В началото на всяко кърмене майчиното мляко съдържа повече белтъчини, специални, подходящи за бебето, захари и по-малко мазнини и се нарича „начално мляко“. В края кърмата е по-богата на мазнини и това е основният източник на енергия за бебето.              

Физиология на кърменето
Когато се кърми, сукателните движения на бебето стимулират освобождаването на два хормона – пролактин и окситоцин. Те са отговорни за лактацията. Пролактинът осигурява производството на кърма, а окситоцинът осигурява рефлекса за отделяне на мляко. За да се стимулира освобождаването на окситоцин и да потече кърма, бебето масажира гърдата с леки, бързи и ритмични движения и ниска интензивност на всмукването. В началото то получава по-воднисто мляко, наречено предно, което утолявя жаждата. В момента на изтитане на млякото бебето намалява честотата на сукателните движения и увеличава интензивността на всмукването. Кърмачето движи езика си вълнообразно, всмукването става по-силно и нивото на окситоцина се поддържа, за да се осигури потичане и на по-калорично задно мляко.

Преимущества за майката

Кърменето подпомага по-бързото свиване на матката след раждането
Честото сукане на бебето след раждането стимулира отделянето на хормона окситоцин, който не само подпомага отделянето на мляко от гърдата, но предизвиква съкращения на маточната мускулатура и по-бързо възстановяване на нормалния (както преди бременността) размер на матката.

Намалява риска от желязо-дефицитна анемия
Кърменето и особено изключителното кърмене влияе върху запазването на желязото в организма и предпазва от развитие на анемия след раждането. То не само намалява кървенето след раждането, но забавя и възстановяването на менструалния цикъл с няколко месеца. Това запазва железните запаси в майчиния организъм.

Отдалечава появата на бременност
Изключителното кърмене забавя възстановяването на овулацията и менструацията и появата на нова бременност.

Намаляване на теглото
Кърменето изисква от майчиния организъм допълнителни калории, които се осигуряват от натрупаните през бременността килограми. Синтезът на кърма е активен метаболитен процес, изискващ средно 500 калории дневно.

По-здрави кости
При синтеза на кърма от майчините кости се извлича калций. Проучвания сочат, че кърменето се свързва с по-здрави кости и намален риск от остеопороза и счупвания на бедрената шийка в по-късна възраст.

Намален риск от някои злокачествини заболявания
Кърменето и особено изключителното кърмене намалява риска от развитие на злокачествени заболявания на репродуктивната система у жените. Проучвания сочат, че честотата на рак на яйчниците и матката, рак на гърдата
 е по-малък при жени кърмили децата си.

Психологически ефекти на кърменето
Кърменето, контактът кожа до кожа, създават изключителна връзка между майката и бебето. Сукането на бебето създава специално хормонално състояние в майчиния организъм. Майката се чувства по-спокойна, сигурна и уверена.

Спестява време, пари и улеснява живота.

Носи удолетворние като жена и майка.


ст.ак. Мариана Стоянова
Отделение по Акушерство и гинекология
МБАЛ „Токуда Болница София“
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Остепороза
Здравейте ст.ак. Мариана Стоянова,

Казвам се Татяна Цветкова, на 33 г. Имам син на 8 месеца, който 5 месеца и половина беше изключително на кърма, а след захранването и до момента се кърмим по 5-6 пъти на ден.
Въз основа на публикуваната статия, бих искала да задам няколко въпроса:
1. Как кърменето се свързва с по-здрави кости и намален риск от остеопороза? Задавам този въпрос поради следната причина – в 5-тия месец от бременността се подхлъзнах в банята, стъпалото ми се обърна на външната страна и си счупих глезена на 3 места (дори не успях да падна). Беше изказана теория от травматолозите, че има възможност травмата да е благоприятствана от пониженото количество на калций в организма ми.
Миналият месец си направих изследване за количеството на калция и се оказа, че е 1.85 mmol/L, при долна референтна граница 2.25 mmol/L. Няма да коментирам състоянието на зъбите ми – кариес, пулпит, поредния умъртвен зъб...
2. Бих искала да коментирате и твърдението в статията за калция в Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%B9) - При възрастните калциевия недостатък може да доведе до остеомалация (омекване на костите). Това може да бъде свързано с повторна бременност с проточило се кърмене.
3. Ако наистина, съгласно твърденията на консултантите по кърмене, след спиране на кърменето количеството на калций в организма се възстановява и дори удвоява, какво бихте ни посъветвали да предприемем през близо 3-те години (бременност и дай Боже 2 години кърмене), през които калцият ни е критично нисък и съществува реална опасност от негативни последствия за нашия организъм - травми, лошо състояние на зъбите, мускулни болки, спазми, изтръпване на ръцете и краката, депресия...

С уважение:
Таня Цветкова
Татяна Цветкова, 09.10.2011 г. 12:56:06

 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber