Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Гаденето през бременността

Най-важното: бебето ви е добре!
Според някои специалисти, това че ви се гади, особено сутрешното гадене, означава, че бебето ви е добре. Не знам дали това има научно обяснение, обаче поне може да подейства успокояващо и позитивно на бъдещата майка. Според някои статистики 75% от бременните жени чувстват гадене и една на всеки три повръща. Честотата и причините за това могат да бъдат най-различни.
В по-голямата част от случаите, гаденето спира до третия месец, но някои жени го чувстват понякога и до шестия месец на бременността.

Защо някои жени се чувстват толкова зле?
Повръщането през бременността обикновено е наследствено, а самото гадене се дължи основно на хормоните. Според някои изследвания, това, че някои от бременните се чувстват зле се дължи на отделянето на хормона на бременността HCG, чиято концентрация е най-висока в сутрешните часове. Именно на този принцип се правят и всички тестове за бременност – те установяват съдържанието на HCG в урината, което от своя страна показва наличието на бременност. Хормонът започва да се отделя 4 дни след оплождане. Между осмата и десетата седмица на бременността нивото на този хормон достига своите максимално големи нива. Това обяснява защо в по-голямата част от случаите гаденето изчезва след дванайстата седмица.
Някои гинеколози отдават наличието на гадене и на емоционални фактори и затова има много жени, при които го няма това неразположение, а също и бременни, при които при първата бременност го е имало, а при втората – не.

Сутрешното гадене: една тайна (трик) на природата
Според едно изследване, направено от учени в Ню Йорк, гаденето през бременността има смисъл и своя функция и изобщо всичко, което е длъжна да претърпи бъдещата майка брез бременността си защитава по някакъв начин бебето. Специалистите анализирали 80 хил. бременни и стигнали до заключението, че гаденето е една „хитрина”, която ни прилага природата: бременните обикновено развиват непоносимост към неща, които по принцип са вредни за бебетата. Сред тези неща са именно алкохолът, цигарите и кафето, като много жени отказват също и месо, яйца и риба. Тези храни могат да съдържат бактерии, с които имунната система не може да се справи.

Няколко съвета, за да се чувствате по-добре
Въпреки всички позитивни ефекти, които има, гаденето може и да не се отрази толкова добре на бременността: ако заради това бъдещата майка започне да се храни зле и да приема по-малко течности, защото може да се обезводни и бебето да започне да търпи липса на някои жизнено важни витамини и минерали.
Следващите съвети могат да ви помогнат да се справите с гаденето:
- В леглото, преди да станете сутрин, се опитайте да хапнете малко хляб, една-две бисквити или сушени плодове. Обикновено сутрин гаденето е най-силно изразено и бременната се чувства най-зле. Можете да изпиете чаша отвара от маточина, джинджифил, лайка или хмел, което също се ви помогне да притъпите усещането за гадене
- Замислете се кои течности ви се отразяват добре – минерална вода, студени напитки (вода, мляко, безкофеинова кола и др.), топли напитки (чай, какао, мляко или зеленчуков бульон)
- Освен изброените напитки, подходящи за приготвянето на сокове са плодовете с високо съдържание на вода (диня, грозде)
- Избягвайте мазните храни и тези с прекалено много подправки. Леките храни като плодовете, варените или сурови зеленчуци и млечните продукти дразнят по-малко стомаха и са много здравословни
- През деня винаги имайте нещо дребно за ядене: препечен хляб или сухари, овесени ядки, за да не остава стомахът празен.
- Най-доброто средство срещу гаденето е да се опитате да предотвратите тяхната поява. Дъвкането повишава слюноотделянето и намалява неразположението

Не се безпокойте, ако не чувствате гадене
Ако сте от жените, които могат да ядат каквото си поискат през първите месеци на бременността, без да чувстват гадене, не трябва да се притеснявате, че нещо не е наред, а по-скоро да се радвате. Всяка жена е различна, както и всяка бременност.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber