Online School
Регистрирани потребители: 22322
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кутията със „съкровищата”

Играта с обикновени предмети от нашето ежедневие позволява на детето да научава нови много важни знания и умения, а и е напълно сигурно, че мъничето ще се забавлява безкрайно с тях. Няма как да не сте забелязали, че вашето бебче проявява огромен интерес към ключовете ви, телефона или химикалката. Затова играта „кутията с изненадите” е много полезна за бебето и малкото дете. За целта трябва да изберете подходящ кош, кашон или голяма кутия, в която да сложите предмети от различен материал, с различни форма и тегло.
В тази игра детето манипулира предмети от природата или от обкръжението си. Тези предмети със своето разнообразие от форми, цветове и миризми стимулират сетивата и двигателните, комуникативните и когнитивните умения на бебето, което подпомага много неговото развитие. Играта се препоръчва след навършване на шест месеца, когато бебето вече седи стабилно до към годинката.

В какво се състои играта?
- Бебето трябва да играе на някое спокойно място. Основният елемент е кошница, кутия, кош или подобно, което да е дълбоко около 8 см, да бъде устойчиво и стабилно, тоест да не се клатушка, когато бебето се облегне на него, за да вземе нещо. Гледайте съдът да бъде със заоблени краища.
- Сложете в кутията около 50 предмета, които да не са играчки от магазина, а неща, с които бебето най-често може да се сблъска в ежедневието си – навън или у дома: камъчета (достатъчно големи, за да не може да ги глътне), кестени, гъбата за къпане, гребен, големи копчета, макари и т.н.
- Добре е бебето да играе на тази игра не повече от половин част, ако е повече има вероятност да се отегчи
- Родителите трябва да са внимателни и да не оставят бебето самичко
- Играта дава възможност на детето да се учи само

Какви умения развива играта „кутията със съкровищата”?
Играта с обикновени предмети от ежедневието ни се отразява благоприятно на развитието на детето. Както и с много други игри детето развива важни умения:

- Детето упражнява автономността си и умението си да избира и да решава самичко, защото всъщност никой не му казва какво да прави и кой предмет да вземе първо.
- Стимулира сетивата на бебето – зрението, слухът, допирът и обонянието. Освен това играта позволява на детето да проумее знания за обема, формата, броя на предметите.

- Стимулира координацията на тялото и умението да манипулира различни предмети – хваща, стиска, разтяга.

- Стимулира и вниманието и концентрацията.

- Подобрява социализацията, взаимодействието и кумуникацията с други бебета.

- Стимулира креативността, тъй като бебето може да прави каквото си иска с преметите от кутията.

- Играта е много интересна за бебетата и освен, че развива физическите възможности, стимулира и умственото развитие.

Как можете да организирате играта у дома?

- Можете да организирате играта само на вашето дете, но по-добрият вариант да поканите още 1-2 деца. Взаимодействието и комуникацията с другите деца е една от най-силните страни на тази игра.

- Преди да сложим кутията пред децата трябва да се убедим, че сме махнали всичко друго, което може да разсее вниманието на мъниците: играчки, биберони и т.н.

- Трябва внимателно да подберем предметите, които ще сложим в кутията – материите да не са вредни за бебето, да са достатъчно големи, за да не може да ги глътне. Докато играе, не го изпускайте от поглед, но без да се намесвате и да направлявате детето.

- Веднага щом забележите, че детето се е отегчило, прекратете играта.

- Трябва често да почиствате и миете предметите от кутията.

- Бебето има нужда от много игри и занимания, за да се развива правилно и тази игра не може да бъде единствената, на която играе.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber