Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кутията със „съкровищата”

Играта с обикновени предмети от нашето ежедневие позволява на детето да научава нови много важни знания и умения, а и е напълно сигурно, че мъничето ще се забавлява безкрайно с тях. Няма как да не сте забелязали, че вашето бебче проявява огромен интерес към ключовете ви, телефона или химикалката. Затова играта „кутията с изненадите” е много полезна за бебето и малкото дете. За целта трябва да изберете подходящ кош, кашон или голяма кутия, в която да сложите предмети от различен материал, с различни форма и тегло.
В тази игра детето манипулира предмети от природата или от обкръжението си. Тези предмети със своето разнообразие от форми, цветове и миризми стимулират сетивата и двигателните, комуникативните и когнитивните умения на бебето, което подпомага много неговото развитие. Играта се препоръчва след навършване на шест месеца, когато бебето вече седи стабилно до към годинката.

В какво се състои играта?
- Бебето трябва да играе на някое спокойно място. Основният елемент е кошница, кутия, кош или подобно, което да е дълбоко около 8 см, да бъде устойчиво и стабилно, тоест да не се клатушка, когато бебето се облегне на него, за да вземе нещо. Гледайте съдът да бъде със заоблени краища.
- Сложете в кутията около 50 предмета, които да не са играчки от магазина, а неща, с които бебето най-често може да се сблъска в ежедневието си – навън или у дома: камъчета (достатъчно големи, за да не може да ги глътне), кестени, гъбата за къпане, гребен, големи копчета, макари и т.н.
- Добре е бебето да играе на тази игра не повече от половин част, ако е повече има вероятност да се отегчи
- Родителите трябва да са внимателни и да не оставят бебето самичко
- Играта дава възможност на детето да се учи само

Какви умения развива играта „кутията със съкровищата”?
Играта с обикновени предмети от ежедневието ни се отразява благоприятно на развитието на детето. Както и с много други игри детето развива важни умения:

- Детето упражнява автономността си и умението си да избира и да решава самичко, защото всъщност никой не му казва какво да прави и кой предмет да вземе първо.
- Стимулира сетивата на бебето – зрението, слухът, допирът и обонянието. Освен това играта позволява на детето да проумее знания за обема, формата, броя на предметите.

- Стимулира координацията на тялото и умението да манипулира различни предмети – хваща, стиска, разтяга.

- Стимулира и вниманието и концентрацията.

- Подобрява социализацията, взаимодействието и кумуникацията с други бебета.

- Стимулира креативността, тъй като бебето може да прави каквото си иска с преметите от кутията.

- Играта е много интересна за бебетата и освен, че развива физическите възможности, стимулира и умственото развитие.

Как можете да организирате играта у дома?

- Можете да организирате играта само на вашето дете, но по-добрият вариант да поканите още 1-2 деца. Взаимодействието и комуникацията с другите деца е една от най-силните страни на тази игра.

- Преди да сложим кутията пред децата трябва да се убедим, че сме махнали всичко друго, което може да разсее вниманието на мъниците: играчки, биберони и т.н.

- Трябва внимателно да подберем предметите, които ще сложим в кутията – материите да не са вредни за бебето, да са достатъчно големи, за да не може да ги глътне. Докато играе, не го изпускайте от поглед, но без да се намесвате и да направлявате детето.

- Веднага щом забележите, че детето се е отегчило, прекратете играта.

- Трябва често да почиствате и миете предметите от кутията.

- Бебето има нужда от много игри и занимания, за да се развива правилно и тази игра не може да бъде единствената, на която играе.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber