Online School
Регистрирани потребители: 22296
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Развитие на детето през първата година

И така в това приключение на растежа и развитието вие също ще сте едно от главните действащи лица, ще дадете обич, нежност и сигурност на своето малко детенце. В следващите редове ще синтезираме най-съществените моменти от развитието на детето през първата му годинка. Около 90-95% от децата се вписват в описаните норми за развитие за определения период, но така или иначе не можем да пропуснем факта, че всяко дете има свой индивидуален ритъм на растеж и развитие.
Педиатърът най-добре ще определи как върви индивидуалното развитие на детето ви и ще ви даде полезна информация и съвет, съобразени с характеритиките на вашето дете. Не се колебайте веднага да се консултирате с лекаря, ако забележите, че нещо не е както трябва. Много често, сравнявайки детето си с децата на приятелки или влияейки се от таблици, ние започваме да се тревожим, а в последствие се оказва, че това е било напразно и притесненията ни са били неоснователни.
Следващите таблици са само ориентировъчна информация и не биха могли да заместят един по-задълбочен анализ на педиатъра, който е проследил развитието на вашето бебе от самото му раждане и има най-обективен поглед върху нещата.

Започва да се усмихва
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Поддържа визуален контакт и извърта глава по посока на говор или шум.
Започва да се смее при вида на външни стимули, като например при вида на мама (на около 2 месеца) Харесва му да установява контакт чрез погледи, ласки, издава звуци, за да установи контакт.
Харесват му игри с бърза смяна на позата.
Започват да излизат първите зъбки (обикновено първо долните). Различава познати от непознати лица. Може да показва негативно отношение и да избягва контакт с непознати. Може да установява контакт с останалите и съответно да прекъсва контакт самичко.

Разбиране и възприемане
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Бебето може да следи с поглед движещ се предмет. Наблюдава с внимание това, което се случва около него. Пипа предмети и играчки и ги разучава с ръце. Разучава много обстойно и внимателно предметите с очи, ръце и уста. Намира бързо предмети, които са се скрили от погледа му.

Първите думички
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Плаче по различен начин, когато е гладно, боли го нещо, спи му се или е отегчено. „Гука”. Издава различни гърлени звуци, когато „говори” на себе си и когато „говори” на мама и татко. Издава дълги съчетания, обикновено със звука „а” (бабаба). Казва някои думички, състоящи се от две еднакви срички (мама, тата).

Груба моторика
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Вдига главата си, когато е в поза по корем.  Държи стабилно главата си, обръща се от поза по гръб – по корем и обратното. Седи стабилно с изправен гръб, без да има опора зад него. Пълзи, лази (около 15% от децата пропускат лазенето). Може да се задържа на крака и да се придвижва, дъжейки се за някаква опора или самичко, без помощ.

Фина моторика
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Кръстосва ръчичките над гърдите си. Премества предмети от едната ръка в другата. Придържа предмети с едната или с двете ръце. Хваща предмети с показалеца и палеца си.

Това, което трябва да избягвате

- Не комуникирайте с бебето, когато то не иска и не е в настроение
- Не викайте и не говорете с рязък тон в негово присъствие
- Не насилвайте бебето да прави неща, за които не е достигнало необходимото развитие
- Не излагайте бебето на прекалено интензивни и силни визуални и звукови стимули
- Не забранявайте на бебето да къса хартии, да ги мачка, да хваща и да хвърля предмети и т.н. Това са все неща, които ще спомогнат за неговото развитие
- Не го оставяйте самичко в стаята за дълъг период от време, защото то се нуждае от контакт и човешко присъствие
- Не му забранявайте да взима храна с ръце или да играе с приборите за хранене
- Не редуцирайте времето, отредено за игра и занимания с бебетоИзпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber