Online School
Регистрирани потребители: 22687
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Развитие на детето през първата година

И така в това приключение на растежа и развитието вие също ще сте едно от главните действащи лица, ще дадете обич, нежност и сигурност на своето малко детенце. В следващите редове ще синтезираме най-съществените моменти от развитието на детето през първата му годинка. Около 90-95% от децата се вписват в описаните норми за развитие за определения период, но така или иначе не можем да пропуснем факта, че всяко дете има свой индивидуален ритъм на растеж и развитие.
Педиатърът най-добре ще определи как върви индивидуалното развитие на детето ви и ще ви даде полезна информация и съвет, съобразени с характеритиките на вашето дете. Не се колебайте веднага да се консултирате с лекаря, ако забележите, че нещо не е както трябва. Много често, сравнявайки детето си с децата на приятелки или влияейки се от таблици, ние започваме да се тревожим, а в последствие се оказва, че това е било напразно и притесненията ни са били неоснователни.
Следващите таблици са само ориентировъчна информация и не биха могли да заместят един по-задълбочен анализ на педиатъра, който е проследил развитието на вашето бебе от самото му раждане и има най-обективен поглед върху нещата.

Започва да се усмихва
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Поддържа визуален контакт и извърта глава по посока на говор или шум.
Започва да се смее при вида на външни стимули, като например при вида на мама (на около 2 месеца) Харесва му да установява контакт чрез погледи, ласки, издава звуци, за да установи контакт.
Харесват му игри с бърза смяна на позата.
Започват да излизат първите зъбки (обикновено първо долните). Различава познати от непознати лица. Може да показва негативно отношение и да избягва контакт с непознати. Може да установява контакт с останалите и съответно да прекъсва контакт самичко.

Разбиране и възприемане
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Бебето може да следи с поглед движещ се предмет. Наблюдава с внимание това, което се случва около него. Пипа предмети и играчки и ги разучава с ръце. Разучава много обстойно и внимателно предметите с очи, ръце и уста. Намира бързо предмети, които са се скрили от погледа му.

Първите думички
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Плаче по различен начин, когато е гладно, боли го нещо, спи му се или е отегчено. „Гука”. Издава различни гърлени звуци, когато „говори” на себе си и когато „говори” на мама и татко. Издава дълги съчетания, обикновено със звука „а” (бабаба). Казва някои думички, състоящи се от две еднакви срички (мама, тата).

Груба моторика
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Вдига главата си, когато е в поза по корем.  Държи стабилно главата си, обръща се от поза по гръб – по корем и обратното. Седи стабилно с изправен гръб, без да има опора зад него. Пълзи, лази (около 15% от децата пропускат лазенето). Може да се задържа на крака и да се придвижва, дъжейки се за някаква опора или самичко, без помощ.

Фина моторика
На 3 месеца На 6 месеца На 9 месеца На 12 месеца
Кръстосва ръчичките над гърдите си. Премества предмети от едната ръка в другата. Придържа предмети с едната или с двете ръце. Хваща предмети с показалеца и палеца си.

Това, което трябва да избягвате

- Не комуникирайте с бебето, когато то не иска и не е в настроение
- Не викайте и не говорете с рязък тон в негово присъствие
- Не насилвайте бебето да прави неща, за които не е достигнало необходимото развитие
- Не излагайте бебето на прекалено интензивни и силни визуални и звукови стимули
- Не забранявайте на бебето да къса хартии, да ги мачка, да хваща и да хвърля предмети и т.н. Това са все неща, които ще спомогнат за неговото развитие
- Не го оставяйте самичко в стаята за дълъг период от време, защото то се нуждае от контакт и човешко присъствие
- Не му забранявайте да взима храна с ръце или да играе с приборите за хранене
- Не редуцирайте времето, отредено за игра и занимания с бебетоИзпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber