Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ДЕТЕ В ЛОШО НАСТРОЕНИЕ – ПАЗЕТЕ СЕ!

На 5-6-годишна възраст децата вече искат да бъдат самостоятелни и да взимат решения сами. И, ако се опитаме да им противоречим, стават изключително вироглави и упорити. Колкото повече им отказваме нещо, толкова по-настоятелно го искат, като чрез това искат да покажат и да отстояват своята идентичност и независимост. На тази възраст децата смятат, че родителите вече не трябва да им налагат правила. А какво да кажем ние, родителите, като виждаме, че могат да правят много неща самички – да се обличат, да си подреждат стаята, да си мият зъбите и т.н., все неща, типични вече за порасналите деца, които обаче те не правят, без да ги караме насила. И накрая се получава така, че ни “трият сол на главата”, че вече са пораснали, а в действителност излиза, че за някои неща вече са станали големи и настояват да ги правят сами, а за други, които не им изнасят – още не са готови.

По какъв начин се ядосва детето?
Начинът, по който се ядосва детето, има много общо с характера му, но голямо влияние имат средата, в която живее и възпитанието, което му дават родителите. Отново стигаме до примера, който дават родителите на детето и стигаме до две неща:
Ако вкъщи детето получва агресивно поведение, е много вероятно да крещи, да хвърля предмети и да плаче истерично и съответно, ако родителите не правят тези неща, детето, когато е ядосано, само ще се мръщи или мълчаливо ще се затвори в стаята си, например.
Ако заради лошото си настроение, детето, по време на спор с вас, предприеме агресивно поведение – започне да крещи, да удря, да обижда и да чупи предмети, значи трябва със сериозен и непоколебим тон да сложите край на това, без да продължавате да му опонирате и да спорите с него.

Стига с тези упреци!
Ако детето изпада в лошо настроение по няколко пъти на ден, е възможно да се опитва да привлече вниманието ви. Всеизвестно е, че възрастните обръщат най-голямо внимание на децата, когато те правят нещо лошо, а не когато вършат нещо хубаво.
Не смесвайте похвала с критика, като например: “Колко хубаво, че днес си си оправил леглото, а не като друг път...”. Така изказването ви просто губи позитивния си ефект.
Да обръщате повече внимание на добрите постъпки, не означава да игнорирате лошото поведение – ако детето изпадне в нетърпимо настроение, пратете го малко само в стаята му, за да преосмисли положението. 
Фрустрацията и ядосването са част от развитието на детето и нещо напълно естествено. Малките деца все още не са се научили да реагират на някои стимули по подобаващия начин и затова се изисква да ги оставите да се учат от грешките си.
Не забравяйте, че лошото настроение на детето се изпарява в момента, в който се появи някой по-интересен стимул – по телевизията започва любимото му детско филмче, татко се прибира от работа и му носи изненада и т.н.

Няколко идеи срещу лошо настроение:
Детето ви се ядосва, защото чете нещо и не го разбира или пък има проблем с домашното – оставете го да му попремине, като размисли,  само ще стигне до правилното решение. След като изчакате да се поуспокои, можете да му предложите помощта си.
При по-малкото дете нещата са по-сложни – то може да изпадне в лошо настроение ако, например, му е скучно, а дори понякога и без да има причина. В тези случаи не спорете с него, има вариант да не ви разбере изобщо – по-добре му дайте цветни моливи и му поставете задача да се опита да нарисува лошото си настроение – това може да се окаже много забавно за него.
Много добър начин да накараш детето да забрави за лошото си настроение, е да привлечеш вниманието му с нещо по-интересно. Знаете колко лесно се разсейват децата, просто трябва да измислите нещо атрактивно за него и то моментално ще забрави за яда си.
Някои деца започват да се изнервят, когато дойде време за следобедния сън и отказват да си легнат. Ако кажете да детето един час преди да е станало време за лягане, че трябва да си легне, то постепенно ще се настрои на тази вълна и няма да се ядосва. Просто на децата понякога им трябва време да асмилират нещата.
Научете детето да цени това, което има:
За да постигнем успех, трябва да научим детето си да вижда първо позитивната страна на нещата – “Скарал си се с приятеля си, но когато му се извиниш, всичко ще се оправи и ще станете още по-добри приятели”.
Както се казва, по-добре да виждаме чашата наполовина пълна, отколкото наполовина празна, тоест трябва да научим детето си да цени това, което има, а не това, което няма, защото в противен случай винаги нещо все ще му липсва.
Един проблем има много решения и ако детето не се сеща все още за някои неща, не е лошо вие да му покажете възможностите, а то да избере една от тях – децата обичат да имат избор, а не да им се налага един единствен вариант.
Все пак изслушвайте детето си, защото то може да е ядосано с право – счупила му се е куклата, учителят е бил несправедлив с него – в тези случаи трябва да покажете емпатия и детето да разбере, че го подкрепяте и искате да му помогнете.

ПОНЯКОГА НАПРАВО СИ СЕ СЪБУЖДА В ЛОШО НАСТРОЕНИЕ!
 
Случвало ли ви се е детето ви да се събуди някоя сутрин или пък след следобедния сън, в толкова лошо настроение, че да отговаря зле на всички и да е тотално неактивно и намръщено към целия свят? Няма как да не се е случвало, няма нищо неестествено в това, но все пак трябва да се открие причината и съответно решението на проблема.

На какво може да се дължи това:
- Може да не си е отпочинало достатъчно. Помислете колко точно време прекарва в сън – не забравяйте, че до 12-годишна възраст детето трябва да спи по около 10 часа, за да се чувства добре отпочинало и в кондиция.
- Уверете се, че детето не преживява някакъв лош момент. Децата, подобно на възрастните, си имат свои си проблеми, които ги вълнуват и те от своя страна могат да действат зле на съня. Използвайте някой подходящ момент, когато е в добро настроение, за да поговорите с детето и да разберете какъв е проблемът и дали изобщо има такъв. Ако детето не иска да ви каже, направете “разследване” – разпитайте приятелите му, учителите и т.н.
- Освен това трябва да имате предвид и дали възрастта, на която е в момента детето ви, не предполага някакъв по-труден за него период, в който то се страхува от нещо или има кошмари. Ако е така, трябва да се опитате да успокоите детето – да оставите нощната лампа да свети за през нощта или пък да му прочетете интересна приказка преди лягане и т.н.

Може ставането от сън в лошо настроение да се е превърнало вече в някакъв навик. И ако е така, трябва на всяка цена да помогнете на детето да се отучи от него. Ето няколко възможни варианта:
o Давайте добър пример. Със сигурност и вие много често се събуждате в лошо настроение, но трябва да си давате вид, че не е така. Може да навивате будилника си половин час по-рано, за да сте се оправили и да сте бодри, когато стане време да будите детето.
o Събуждайте детето спокойно и без много вълнения – не е казано, че трябва да стане на секундата щом звънне будилника. Дайте му 5-10 минутки да се разсъни и да се потъркаля на воля в леглото.
o Вечер, преди да си легнете, подготвяйте всичко необходимо за детето – раницата за училище, дрехите и т.н.
o Един спокоен разговор, в който да му разясните, че и на вас не ви се става толкова рано сутрин, но правите усилие да осигурите приятна обстановка у дома.
o Никога не се примирявайте с факта, че щом всяка сутрин детето става в лошо настроение и се държи зле, то просто си е такова и няма какво да се направи. Така все едно давате одобрението си и то ще продължи да се държи зле.
o Щом забележите някаква промяна към добро, дори и да е само за 5 минути, веднага похвалете детето и му кажете колко горди се чувствате, че полага усилия.

За да освежите обстановката вкъщи, можете да си направите нещо като традиция – всяка сутрин да ставате малко по-рано и да<


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber