Online School
Регистрирани потребители: 22322
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ДЕТЕ В ЛОШО НАСТРОЕНИЕ – ПАЗЕТЕ СЕ!

На 5-6-годишна възраст децата вече искат да бъдат самостоятелни и да взимат решения сами. И, ако се опитаме да им противоречим, стават изключително вироглави и упорити. Колкото повече им отказваме нещо, толкова по-настоятелно го искат, като чрез това искат да покажат и да отстояват своята идентичност и независимост. На тази възраст децата смятат, че родителите вече не трябва да им налагат правила. А какво да кажем ние, родителите, като виждаме, че могат да правят много неща самички – да се обличат, да си подреждат стаята, да си мият зъбите и т.н., все неща, типични вече за порасналите деца, които обаче те не правят, без да ги караме насила. И накрая се получава така, че ни “трият сол на главата”, че вече са пораснали, а в действителност излиза, че за някои неща вече са станали големи и настояват да ги правят сами, а за други, които не им изнасят – още не са готови.

По какъв начин се ядосва детето?
Начинът, по който се ядосва детето, има много общо с характера му, но голямо влияние имат средата, в която живее и възпитанието, което му дават родителите. Отново стигаме до примера, който дават родителите на детето и стигаме до две неща:
Ако вкъщи детето получва агресивно поведение, е много вероятно да крещи, да хвърля предмети и да плаче истерично и съответно, ако родителите не правят тези неща, детето, когато е ядосано, само ще се мръщи или мълчаливо ще се затвори в стаята си, например.
Ако заради лошото си настроение, детето, по време на спор с вас, предприеме агресивно поведение – започне да крещи, да удря, да обижда и да чупи предмети, значи трябва със сериозен и непоколебим тон да сложите край на това, без да продължавате да му опонирате и да спорите с него.

Стига с тези упреци!
Ако детето изпада в лошо настроение по няколко пъти на ден, е възможно да се опитва да привлече вниманието ви. Всеизвестно е, че възрастните обръщат най-голямо внимание на децата, когато те правят нещо лошо, а не когато вършат нещо хубаво.
Не смесвайте похвала с критика, като например: “Колко хубаво, че днес си си оправил леглото, а не като друг път...”. Така изказването ви просто губи позитивния си ефект.
Да обръщате повече внимание на добрите постъпки, не означава да игнорирате лошото поведение – ако детето изпадне в нетърпимо настроение, пратете го малко само в стаята му, за да преосмисли положението. 
Фрустрацията и ядосването са част от развитието на детето и нещо напълно естествено. Малките деца все още не са се научили да реагират на някои стимули по подобаващия начин и затова се изисква да ги оставите да се учат от грешките си.
Не забравяйте, че лошото настроение на детето се изпарява в момента, в който се появи някой по-интересен стимул – по телевизията започва любимото му детско филмче, татко се прибира от работа и му носи изненада и т.н.

Няколко идеи срещу лошо настроение:
Детето ви се ядосва, защото чете нещо и не го разбира или пък има проблем с домашното – оставете го да му попремине, като размисли,  само ще стигне до правилното решение. След като изчакате да се поуспокои, можете да му предложите помощта си.
При по-малкото дете нещата са по-сложни – то може да изпадне в лошо настроение ако, например, му е скучно, а дори понякога и без да има причина. В тези случаи не спорете с него, има вариант да не ви разбере изобщо – по-добре му дайте цветни моливи и му поставете задача да се опита да нарисува лошото си настроение – това може да се окаже много забавно за него.
Много добър начин да накараш детето да забрави за лошото си настроение, е да привлечеш вниманието му с нещо по-интересно. Знаете колко лесно се разсейват децата, просто трябва да измислите нещо атрактивно за него и то моментално ще забрави за яда си.
Някои деца започват да се изнервят, когато дойде време за следобедния сън и отказват да си легнат. Ако кажете да детето един час преди да е станало време за лягане, че трябва да си легне, то постепенно ще се настрои на тази вълна и няма да се ядосва. Просто на децата понякога им трябва време да асмилират нещата.
Научете детето да цени това, което има:
За да постигнем успех, трябва да научим детето си да вижда първо позитивната страна на нещата – “Скарал си се с приятеля си, но когато му се извиниш, всичко ще се оправи и ще станете още по-добри приятели”.
Както се казва, по-добре да виждаме чашата наполовина пълна, отколкото наполовина празна, тоест трябва да научим детето си да цени това, което има, а не това, което няма, защото в противен случай винаги нещо все ще му липсва.
Един проблем има много решения и ако детето не се сеща все още за някои неща, не е лошо вие да му покажете възможностите, а то да избере една от тях – децата обичат да имат избор, а не да им се налага един единствен вариант.
Все пак изслушвайте детето си, защото то може да е ядосано с право – счупила му се е куклата, учителят е бил несправедлив с него – в тези случаи трябва да покажете емпатия и детето да разбере, че го подкрепяте и искате да му помогнете.

ПОНЯКОГА НАПРАВО СИ СЕ СЪБУЖДА В ЛОШО НАСТРОЕНИЕ!
 
Случвало ли ви се е детето ви да се събуди някоя сутрин или пък след следобедния сън, в толкова лошо настроение, че да отговаря зле на всички и да е тотално неактивно и намръщено към целия свят? Няма как да не се е случвало, няма нищо неестествено в това, но все пак трябва да се открие причината и съответно решението на проблема.

На какво може да се дължи това:
- Може да не си е отпочинало достатъчно. Помислете колко точно време прекарва в сън – не забравяйте, че до 12-годишна възраст детето трябва да спи по около 10 часа, за да се чувства добре отпочинало и в кондиция.
- Уверете се, че детето не преживява някакъв лош момент. Децата, подобно на възрастните, си имат свои си проблеми, които ги вълнуват и те от своя страна могат да действат зле на съня. Използвайте някой подходящ момент, когато е в добро настроение, за да поговорите с детето и да разберете какъв е проблемът и дали изобщо има такъв. Ако детето не иска да ви каже, направете “разследване” – разпитайте приятелите му, учителите и т.н.
- Освен това трябва да имате предвид и дали възрастта, на която е в момента детето ви, не предполага някакъв по-труден за него период, в който то се страхува от нещо или има кошмари. Ако е така, трябва да се опитате да успокоите детето – да оставите нощната лампа да свети за през нощта или пък да му прочетете интересна приказка преди лягане и т.н.

Може ставането от сън в лошо настроение да се е превърнало вече в някакъв навик. И ако е така, трябва на всяка цена да помогнете на детето да се отучи от него. Ето няколко възможни варианта:
o Давайте добър пример. Със сигурност и вие много често се събуждате в лошо настроение, но трябва да си давате вид, че не е така. Може да навивате будилника си половин час по-рано, за да сте се оправили и да сте бодри, когато стане време да будите детето.
o Събуждайте детето спокойно и без много вълнения – не е казано, че трябва да стане на секундата щом звънне будилника. Дайте му 5-10 минутки да се разсъни и да се потъркаля на воля в леглото.
o Вечер, преди да си легнете, подготвяйте всичко необходимо за детето – раницата за училище, дрехите и т.н.
o Един спокоен разговор, в който да му разясните, че и на вас не ви се става толкова рано сутрин, но правите усилие да осигурите приятна обстановка у дома.
o Никога не се примирявайте с факта, че щом всяка сутрин детето става в лошо настроение и се държи зле, то просто си е такова и няма какво да се направи. Така все едно давате одобрението си и то ще продължи да се държи зле.
o Щом забележите някаква промяна към добро, дори и да е само за 5 минути, веднага похвалете детето и му кажете колко горди се чувствате, че полага усилия.

За да освежите обстановката вкъщи, можете да си направите нещо като традиция – всяка сутрин да ставате малко по-рано и да<


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber