Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Първите месеци с бебето – да ги направим по-лесни

1. Първите дни са само за майката и бебето
Колкото по-малко притесняват майката през първите дни и седмици с бебето у дома, толкова по-лесно тя ще осъществи контакт с мъничето и ще се зароди дълбоката връзка между тях. Например, включете секретаря на телефона, когато храните бебето или когато си почивате заедно с него. Таткото ще ходи по задачи, а мама ще осигури спокойствието на бебето, а и нейното собствено, което й е толкова необходимо след стреса от раждането. Посещенията на близки и приятели през първите няколко дни трябва да стават в точно определени часове, така че да не ви отнемат моментите на близост с бебето ви.

2. Приемете всички предложения за помощ
Благодарение на щастието от раждането на бебето и смесицата от хормони, която "бушува” у нея, майката изглежда понася изненадващо добре липсата на сън, силните емоции и нервите, които предизвиква появата на малкото човече. Но не бива да надценявате енергийните си резерви. След няколко седмици, свръхдозата адреналин ще свърши и ще отстъпи място на изтощението почти неусетно. Затова не се опитвайте ненужно да усложнявате и утежнявате живота си, в желанието си да докажете на всички, че можете да се справите с всичко това съвсем сама. Това, че ще поискате помощ няма да се приеме като признак на слабост и никой няма да си помисли, че сте лоша майка.

3. Споделете опит
След като минат дните на адаптация, вече е време да излезете навън. Запознайте се с други майки, които ще имат сходни на вашите проблеми. Вече спокойно можете да се видите и с приятелите си, които също ще ви дадат съвет.

4. Потърсете някого, на когото да доверите мъничето
Мама и татко имат нужда от минутки само за себе си, за да излязат заедно като двойка, да се забавляват и да дават сили един на друг. И, въпреки че точно сега нямате желание да оставяте малкото бебче самичко, един-два часа с баба няма да му навредят, а за вас тези мигове ще бъдат много полезни и отпускащи. Имайте предвид, че:
- е добре да започнете да отделяте минутки за вас като двойка още щом минат две-три седмици, не е необходимо да чакате докато детето стане на осем-девет месеца, тъй като на тази възраст то ще се разстройва, когато ви няма и съвсем няма да можете да се отделите.
- важно е да се уговорите с не повече от двама души, които да се грижат за бебето, когато излизате, защото иначе, когато то всеки път вижда непознат до себе си, ще плаче и няма да приема вашето отсъствие. По същата логика е хубаво мъничето да бъде гледано на едно и също място, най-добре в дома ви.
- също така не трябва да представяте повече от един човек наведнъж на бебето, за да има време да свикне с него и да възприеме неговото лице.

5. Успокоявайте бебето със спокойствие
Ако бебето плаче, най-добре за него е да го вземете на ръце и да се опитате да разберете какво става. най-важното е да сте спокойни и да не губите търпение. когато проявявате внимание към мъничето и му давате ласките, от които има нужда, то ще се успокоява бързо и лесно. Не винаги можем веднага да познаем какво му е на бебчето, но следващите няколко стъпки биха ви били от полза, за да го успокоите:
- първото нещо, което трябва да направите, е да установите визуален контакт с мъничето
- след това трябва да започнем да му говорим с нежен и спокоен тон
- сложете мъничето на коленете си
- сложете ръката си на коремчето му
- гушнете го до гърдите си
- полюлейте го леко
- разходете се бавно из стаята

6. Нежност за всички
Не забравяйте останалите малки членове на семейството. Всички страдаме, когато не получаваме достатъчно внимание и се чувстваме отхвърлени, представете си тогава как би се чувтсвало едно дете в това положение.  Затова за по-големите братчета или сестричета запазете по няколко часа през деня, които да отделите само за тях.

7. Оставете таткото също да се включи
Фиксирайте моменти през деня, в които с бебчо ще се заеме изцяло таткото. И бебето и той имат нужда от това, бебето трябва да контактува и с двамата родители, а не да свикне само с единия, както нерядко се случва. В тези моменти вие трябва да излезете от стаята и да не се намесвате, за да може да се изгради и връзката баща-дете.
Помислете си не е ли неприятно, ако бебето свикне само с вас и само вие можете да успокоявате неговия плач. Вие няма да имате минутка покой. Но ако дадете възможност на таткото той също като вас ще се научи да успокоява малкото човече.


 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber